Пострадалите от Хитрино – нужди и помощ

Село Хитрино, област Шумен, е евакуирано след взривяването на влакови цистерни, преминаващи през селото. Изведени са около хиляда души. В селото все още текат обезопасяващи операции.

Хората, които нямат близки, у които да се настанят, са настанени в кризисен център в Шумен. В центъра има 100 места. Няма информация дали са запълнени и дали има хора, които са останали без подслон. Няма информация дали хората в тези кризисни центрове имат нужди, които държавата не успява да покрие и какви са те.

Част от жителите на селото са получили еднократна помощ чрез Агенцията за социално подпомагане, в размер на 325 лв. Продължават да се обработват документи и да се изплащат суми.

OFFNEWS: „26 нови жилищни сгради ще бъдат вдигнати отново в Хитрино. Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. На извънредно заседание в понеделник правителството взе решение за отпускане на 10 млн. лв. за нови жилища на останалите без дом при взрива в Хитрино.

Това, с което разполагаме като анализ е 26 напълно негодни за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново, каза Горанов, цитиран от „Фокус“.“

Възможност да помогнете чрез изпращане на пари:

 

Доброволци започнаха да се самоорганизират за да помагат на пострадалите.

БЧК Варна приемат помощи в свой пункт.

Във Фейсбук са налични две групи:

Заедно за Хитрино и Събиране на доброволци за помощ на хората в с. Хитрино.

Започнала е и активност на страницата на Народна гражданска защита.

Съставя се списък с пунктове, в които се събират помощи и възможности за превоз,  а също и доброволци, какво се събира и пр.

В София можете да се включите в акцията на адв. БекирскаАдресът за събиране на вещите е гр. София, ул. „Позитано“ 140 – всеки ден между 8:30 – 9:30 ч., както и между 18:30 и 19:30 ч. Моля всяка пратка да е добре опакована, за да се транспортира безопасно. Тел. 087 6060028 и 087 9090695.

В областна управа Шумен оперира кризисен щаб – Областен щаб за защита на населението при бедствия и аварии, който координира всички действия за подпомагане на пострадалите жители на Хитрино. Телефонът му е: 0885 921 778

От кризисния щаб дават следната информация за нуждите:

  • трайни храни, които не е нужно да се съхраняват в хладилник (без брашно!), минерална вода бутилирана – това да се праща в село Венец, общината, до многофункционалната зала.
  • Завивки, дрехи, битови уреди и принадлежности – това да се праща в областна управа, Шумен

 

До месец куриерските пакети, адресирани до кметството и жителите на Хитрино, или до кризисния щаб в село Тимарево ще се приемат като служебни. Това означава, че подателите няма да заплащат за пощенските услуги, стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Човек, който поддържа връзка с кризисния щаб е Милен Овчаров от Шумен, тел. 0878956933, e-mail: bmilen@mail.bg

Можете да се свържете с него по телефона или по мейл ако искате да станете доброволци на терен, като уточните в кои дни и оставите телефон за връзка.

От община Хитрино дават следната информация:

В кметството в село Тимарево, можете да изпратите храна и вещи от първа необходимост.

На сайта на община Хитрино може да видите и банкова сметка, която е публикувана по-нагоре в настоящата страница.

Повече информация за желаещите да доброволстват: 

Пловдив 112, най-добре екипираната и обучено доброволно формирование препоръчва следната задължителна минимална екипировка: каска, ръкавици, топли водоустойчиви дрехи за студено време, високи обувки тип кубинка. Препоръчително е набавянето на полулицева маска с филтри. Ако самите те се включат, ще са екипирани със следните неща: зимно облекло + водоустойчива шуба, обувки тип кубинка + ботуши със метално бомбе и подметка, защитна полулицева маска и ВДА (въздушен дихателен апарат), противосрезни ръкавици, медицинска раница, фенери, радиостанция, гпс навигация и други, а също така и автономна храна за поне 48 часа. Във Фейсбук групите, в които се събират доброволци се препоръчват и лопати.

Не всички доброволци смятат, че е нужна толкова специална екипировка, обаче.

НА ТОЗИ ЕТАП НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДОБРОВОЛЦИ! Възможно е да не бъдат допуснати и на по-късен етап, ако не са специално подготвени и обучени. Ще бъдат допуснати само с позволение на кмета.

***

Не се открива страница или какъвто и да е канал, в който да има точна, актуализирана и обобщена информация за нуждите на пострадалите, всички начини да се помогне и пр.

Моля, ако откриете допълнителна информация по темата, оставете коментар или ми пишете за да актуализирам тази публикация.

НОВИНИ:

Брюксел отпуска 10 милиона евро за Хитрино.

„Парите са от програмата за развитие на селските райони. За разлика от другите проекти по тази програма, средствата те ще бъдат насочени целево и ускорено към общита Хитрино, каза Танева. Тя посочи, че селото вече има проектна готовност за строеж на пътна и улична мрежа, на водоповод и канализация за общо 8 милиона лева.

За възстановяването на обществени сгради и домове проектите ще се изработват тепърва.“

Споделен опит от Аспарухово:

„освен 325 лв еднократна помощ , която общината е длъжна да им плати в този случай /което веднага и направи/ – имат право да искат средства от държавата у като ПОДАВАТ МОЛБИ В АГЕНЦИЯТА /навремето това беше м-во/ по БЕДСТВИЯ , АВАРИИ И КАТАСТРОФИ, които управляват ФОНДА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЕДСТВИЯ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ, който обикновено се поддържа в 48 милиона лева актив. Това не е майтап – Аспарухово беше първото бедствие, откъдето изскочиха всички тези възможности. Отделно от същия фонд и социалния фонд на семействата на загиналите там отпуснаха по 10 000 лв на загинал човек, което не върна хората и дечицата, но помогна на другите техни братчета и сестричета да оживеят“

Реклами

3 thoughts on “Пострадалите от Хитрино – нужди и помощ

  1. Здравейте! Имам диван, който искам да изпратя за Хитрино. Как може да стане?

Коментарите са изключени.