Как Меркел покани бежанците

Много хора у нас смятат, че Меркел покани бежанците в Европа. Всъщност това, което Меркел направи беше да обяви публично, че за пристигащите в Германия сирийски бежанци (да, беше уточнено само за сирийски) няма да бъде прилагано споразумението от Дъблин. Това означава, че Германия няма да връща сирийски бежанци (които не са пристигнали директно в Германия) в първата страна от подписалите споразумението, в която са стъпили. По този начин Германия показа загриженост към страни като България, Гърция и Италия, които са вратите към Европа, и които иначе биха били наводнени с бежанци. В резултат на това от края на август бежанците у нас рязко намаляха и в момента настанените в български лагери са 625 и това изглежда да е устойчива тенденция.

ًًВсъщност Германия на практика не прилагаше правилата на Дъблин поне в последните 2 години за огромния процент от идващите от България бежанци, и то не само сирийци. Просто не го беше обявила публично, с което, иронично, вместо благодарност си навлече гнева на много българи.

Някои смятат, че ако не беше „поканата“ на Меркел, в Европа сега нямаше да влизат толкова много бежанци. Не съм съгласна с това твърдение, но ще пиша по темата друг път.

Advertisements

4 thoughts on “Как Меркел покани бежанците

 1. Намалели са, заради граничната охрана, пък и вероятно защото са разбрали, че България не е привлекателно място за добър живот. Швейцария и Дания конфискуват вече скъпи вещи и пари на мигрантите, с тях да си плащат подслона, прехраната и медицинската грижа. Но тук мисля, че нашите бежанци са бедни и такива, които са временно в България с надеждата да заминат на запад.

 2. За жалост се оказва, че ЕС няма никакви защитни механизми за в случай, че избраният ръководител на някоя от големите европейски сили се окаже тъпанар, неуравновесен или внезапно изглупее или полудее. Безумието на един-единствен човек поставя под заплаха населението и културата на цял континент.
  Разбира се, преувеличавам. Много преди тази криза ЕС трябваше да осигури флота да патрулира Средиземно море и да натирва обратно лодките с хора, търсещи по-добър живот. Не може демографската политика на Европа да се определя от съвременните пирати – трафикантите на хора.
  Безполезно е да уточняваш, че приемаш „само сирийци“, ако нямаш план какво да правиш с хиляди-маса-народ, които идват без документи за самоличност и твърдят, че са сирийци. Дори да докажеш, че са напр. мароканци, Мароко няма да ги приеме обратно. Пуснеш ли ги веднъж да стъпят на европейска земя, нататък е кауза пердута.

  Първото условие да имаш държава е някакво производство, та народът да има какво да яде.
  Второто условие е надеждна защита на границите, за да не дойде друг народ да му разгони фамилията.
  Обикновено се добавя и трето – вътрешен ред, т. е. отделните слоеве от народа да не си разгонват фамилията взаимно. Това обаче не е задължително. Ако между гражданските боеве народът успява да се изхрани и да се опази от други народи, държавата крета някак. Напр. в Афганистан от незапомнени времена живеят по този начин и ако се съди по яростта, с която се противят на всякакви външни опити за уморотворяване, явно така им харесва. Външната заплаха обаче е нещо различно.
  Преди около година четох за краха на късната бронзова епоха в Средиземноморието (ок. 1177 пр. Хр.), когато населението намалява с 3/4, а от десетина цивилизовани държави оцелява само една – Египет. Папируси и парчета от глинени плочки разказват за идването на някакви тайнствени „Морски народи“. Четях и си мислех: „Тъпанари! – имах предвид жертвите, естествено. – Дори не са се опитали да си опазят крайбрежието!“

 3. „Отначало властите омаловажиха нападенията [над жени], за да не бъде поставена в неудобно положение политиката на Ангела Меркел да се дава масово убежище на бежанците… Германското правителство по-скоро се грижи да държи под контрол неспокойните местни жители – последно чрез споразумение с Фейсбук и Гугъл да не се допускат писания срещу имигрантите, вместо да контролира миграцията. Миналата седмица Меркел отхвърли предложение броят на имигрантите, надхвърлил 1 милион през миналата година, да се ограничи на 200 000 през 2016 г. Основният проблем не е нов. Консерваторите от двете страни на Атлантика от десетилетия предупреждават, че либералната имиграционна политика на Европа, често натрапвана на обикновените европейци против волята им, заплашва континента с дестабилизация… Ако вярвате, че едно застаряващо, атеистично, досега почти еднородно общество може лесно и мирно ще погълне миграция с такива размери и степен на културна разлика, вие можете да направите добра кариера като говорител на сегашното германско правителство. Освен това сте глупак… Ангела Меркел трябва да си върви – за да не плати страната й и целият континент твърде висока цена за нейната възвишена лудост.“

  Ross Douthat, Germany on the Brink („Германия на ръба“)
  http://www.nytimes.com/2016/01/10/opinion/sunday/germany-on-the-brink.html?_r=0
  Получерният шрифт мой

 4. Путко миризлива, арабски хуй в гыза ти и свинска опашка, ама истинска, в путката ти незадоволена, менопозна! Пукердясай!

Коментари са забранени.