Тревожно за новия шеф на ДАБ / Worried about the new boss of the State Agency for refugees

Find English summary below

Току що назначиха нов председател на Държавната агенция за бежанците. Това всъщност е старият председател на Агенцията, който беше уволнен ноември 2013 година. Аз не познавам лично този човек и не съм следила дейността му, но докато се опитвах да съм доброволец в края на неговия мандат, нямах достъп до бежанските лагери и хуманитарните акции приличаха повече на партизански акции. Назначеният от него директор на бежанския лагер в Пъстрогор беше пример за корумпираност и ненавистническо отношение към бежанците. ДАБ не правеше никакви опити да осигури храна на бежанците (както би трябвало да прави по закон) и пречеше на гражданите да носят дарения. Диалог с неправителствения сектор нямаше.

По времето на Чирпанлиев, ние доброволците бяхме допуснати в лагерите и имахме сравнителна свобода на действие, въпреки че трябваше да си затваряме устите за да не ни бъде спрян достъпа. Сега, след като Чирпанлиев не е на власт, мога да си позволя да кажа, че моят достъп беше спрян за месец и половина, понеже си бях позволила да се ровя в проблеми, които поставяха живота на бежанците в риск.

След уволнението на Чирпанлиев всички се надявахме, че ДАБ ще върви напред и ще бъде назначен неавторитарен, диалогичен, интелигентен, сърцат и смел човек, който да покаже, че най-важното е да се върши реална работа, че ДАБ не е против бежанците и е в един отбор с всички, които искат да им помагат.

В медиите се беше появила информация, че ще се проведе публично изслушване на на кандидатите за позицията, но това, както виждаме, не се случи. Мисля, че е крайно време процедурите за назначаване на хора на толкова важни позиции да се променят и да бъдат прозрачни. За да не се налага хората пак да танцуват по площадите.

EN

Summary: The State Agency for Refugees just got a new boss – one that was fired in the autumn of 2013. While I was a volunteer during his term, I was not allowed to enter refugee camps, humanitarian aid donation was organized as guerilla operations. NGOs were not welcome. When Chirpanliev was recently fired, some media wrote that the new boss would be appointed after a public hearing. It is high time such transparent procedures were applied when it comes to such high positions. Otherwise people might protest again as they did when Peevski was appointed as the boss of national security.

Advertisements

9 thoughts on “Тревожно за новия шеф на ДАБ / Worried about the new boss of the State Agency for refugees

  1. Тревожното днес, толерастке, е касапницата в Париж. Париж, който толерасти като теб напълниха с ислямска паплач. Ще осъдиш ли този варварски акт, Лидия, или ще продължиш да правиш всичко възможно да се пълни България с ислямски паразити? Защо мълчите ,либерасти, когато вашите любими терористи убиват?

  2. Хвани си някой да ти издуе кашона. От това имаш нужда. Ох, забравих, че си падаш по жени, извинявай

  3. Надявам се, след като някои неща с много усилия са потръгнали, този човек да не ги върне пак в първото квадратче.

  4. Никой не иска да си говори с теб ма патке! Искаме да спреш да довличаш ислямската паплач тук. Но ако наистина си лезбийка, то това обяснява защо си безродница. Незнаещите от кой пол са нямат род и родина,действат на принципа „след мен и потоп“, пък и паричките на дедо Сорос са им много сладки. Дано се задавиш с тях!

  5. Башар ше победи, а твоето негърче ще го обесим на хубаво дърво, долна либерастка курво! мъжа ти бил педераста а ти лесбос, и как забременя на тия дърти години, щот мензиса требва да е отдавна минало за тебе? инвитро, а лесбос шибан толерастки?

Коментари са забранени.