Бежанците и границата / Refugees and the Bulgarian border

Find summary in English below

Миналата година държавата похарчи милиони за да построи ограда по част от южната ни граница и разположи над хиляда полицаи да охраняват. Въпреки това, през горите по тази граница по официални статистики нелегално влязоха не по-малко чужденци отколкото предната година, когато границата не се охраняваше толкова усърдно. Допускам, че извън статистиките остават солиден брой хора, които са преминали транзитно през България. Може ли някой от тези, които ръководиха тази операция да даде обяснение?

Не бих искала да кажа, че полицаите не успяват да си свършат работата – всички близки на мои познати, които са се опитали да преминат през гората са били заловени и върнати в Турция. Някои от тях по няколко пъти. Във всички случаи за които знам полицаите са им взели парите и телефоните, в някои случаи документи, дори и дрехи и храна. Върху много от тях, включително върху жени и деца е упражнявано насилие, след което някои са били хоспитализирани. Виждала съм следи от насилие, слушала съм разкази от хора, върнати по боксерки в Турция през зимата. Случвало се е да се обаждам на гранична полиция за да моля да се обадят на турската полиция и да обяснят в кое поле са оставили през нощта сама жена с малки деца, на която са взели смартфона, та не знае къде се намира, и батерията на скрития й обикновен телефон свършва, така че поне турската полиция да помогне. Случвало се е да моля гранична полиция да приеме снимки от GPS за да открие група хора, състояща се предимно от малки деца и жени, включително бременна, и гранична полиция да не иска да получи тези снимки, а когато все пак открива групата да бие и жени и деца, да им вземе всички ценни неща, включително таблета на дете, което плаче за него, да върне хората в Турция, където някои от тях да бъдат настанени в болница.

Няма как да докажа повеето от тези истории, защото въпреки преживения ужас, хората не искат да ги разкажат – защото имат близки, които търсят закрила у нас и защото се надяват някак да преминат границата и да се съберат с тях. Дали хората не ме лъжат? Какво печелят от тази лъжа ако не смятат да я използват в съда, например?

Многократно чета в медиите, че оградата служела за да насочва бежанците към гранично-пропусквателните пунктове, че те трябвало просто да отидат до тях и да покажат документите си и да влязат, вместо да плащат на трафиканти и да си рискуват живота в гората. Ако това наистина беше възможно, мислите ли, че хората щяха да пропуснат тази възможност? Нямаше ли възрастните родители на живеещите от десетилетия у нас сирийци да дойдат спокойно при децата си?

Това, което пропускат да ни кажат, а ние забравяме е, че граничната полиция на съседната държава няма право да позволи на хора без визи за България да излизат през гранично пропусквателните пунктове. Всъщност в момента е почти невъзможно за бежанци да стигнат до тези пунктове – автобуси и таксиметрови шофьори отказват да ги закарат до тях, а когато се опитват да се придвижват пеш, турската полиция ги връща във вътрешността на страната.

Мисля, че е добре да си зададем въпроси: Как става така, че някои влезли през гората биват допуснати в страната, а други не? Какъв е критерият за това върху кого ще бъде упражнено насилие и кой ще бъде ограбен? Защо и докога ще ни лъжат, че има цивилизован начин за бежанците да влязат в страната?

На тези, които ще се зарадват на тази информация, бих искала да кажа: ако ще ръкопляскате на държавата, че така добре се справя с наплива от бежанци, върнете се в началото и прочетете пак: държавата в момента не се справя по-добре отколкото преди оградата и засиленото полицейско присъствие, което означава, че държавата ви лъже, харчи парите ви за безполезни съоръжения, оставя градовете ви без полиция, а част от полицаите са крадци и насилници, които ако имат възможност ще ограбят и набият вас.

SUMMARY in ENGLISH:

After building the fence along the border and sending  a huge number of policemen to protect the border, Bulgaria ends up with the same (or bigger) number of immigrants. Police rob, beat and humiliate refugees (women and children included) and send them back to Turkey. Some of these people are even hospitalized, but refuse to testify because they are afraid their asylum seeking relatives might suffer and they still hope to join them.  Government officials and media lie that refugees should simply go to checkpoints, show their passports and safely enter Bulgaria. In fact, Turkish police does not have the right to let them leave Turkey without visas for Bulgaria. It is next to impossible for refugees to reach the checkpoints as bus and taxi drivers refuse to take them there, and if they walk, they are caught by the police and returned to the interior.

Advertisements

32 thoughts on “Бежанците и границата / Refugees and the Bulgarian border

 1. Защо ти сама не се погрижиш за всички бежанци?
  Предлагам ти да вземеш и тези от Овча Купел че започнаха много да ни досаждат.

 2. И всичките бежанки бременни и без мъжете си. А бе що никой не казва къде са им мъжете и кога успяват да ги направят тия деца? 264 милиона ни е струвала издръжката им през миналата година, срещу само 6 милиона отпуснати от ЕС. Лесно е ,Лидия, да ги издържаш с нашите пари, защо не ги издържаш с твоите? И защо нищо не си написала в захаросания си блог за намушканата от „бежанец“ Виктория, за кланетата между сирийци и цигани това лято и между афганистанци и сирийци тази есен? За парите, които харчат в ресторанти и за проститутки? И алкохол, много алкохол. Ислямът нали забраняваше алкохола или вече тази заповед не важи?!И таблети и смартфони, абе големи бедняци, няма що. Цинизъм. Откъде имат пари, нали само с дрехите на гърба си идват и празни джобове? Едва ли на българи би помагала толкова самоотвержено.

 3. a kato sme tolkoz losha i bezhaberna darjava, zashto iskat da idvat tuk, i kato sa tolkoz bogati che imat smartfoni ,tableti i drugi podobni. zashto ne si kipqt samoletni bileti i vizi i ne otidat po civilizovan nachin za kadeto sa tragnali……jalko, che ne zashtitavate balgarite po tozi samootverjen nachin ,a nai_lesno e da se obvinqvat policaitr-te ai sa vinovni i za loshotovreme navan……….

 4. Вярно е, че оградата и полицаите не могат да спрат всички бежанци, но поне половината да спират, това пак е нещо. Ако няма ограда ще се напълним с опушени паразити, ще трябва да ги поим и храним и да им търпим мизериите и тъпия ислям, сякаш си нямаме достатъчно проблеми и без тях.
  Затова повече кютек трябва на границата, повече бой ще ги откаже да опитват да влизат, аз така мисля.

 5. Срамувам се че съм българин ,заради коментарите по-горе .

 6. Г-жа/Г-ца Лидия, статията ви издиша отвсякъде, но за обикновения и незапознат читател е едно сравнително добро манипулативно материалЧЕ.От кога поддържате връзка с ГП, как се добирате до снимки от GPS(Що си мисля, че GPS-а определя локацията ти -час, минути, секунди и не прави снимки за разлика от спътника?), по какъв канал ги пращате тези снимки?Как ви сигнализират сирийците, че са на границата, от къде ви имат телефона…и на края, след като сте толкова добре информирана за това какво се случва по границата защо споменавате турска полиция?Тя какво общо има с граница?Турската полиция охранява вътрешния ред, границата е нещо свързано с националната сигурност, от десетки години, а може би стотици границата се охранява от турския аскер.За някои неща сте прави, но заради многото неистини ми се струва, че стреляте в тъмното.Ако решите да отговорите на въпросите ми…мисля, че емейла е видим за автора 🙂

 7. Pingback: Бежанците и границата | Sakarnews – новини от Хасковска област и съседните Турция и Гърция

 8. Не те ли ебе достатъчно мъжа ти,че си хукнала забелени и черни п*шки да внасяш в България?! Не ми пука за тебе, но нас НЯМА да ти ПОЗВОЛЯ да ни ЗАРОБВАШ! Никой не иска тази паплач! Пегида ДЕМОНСТРИРА срещу тези навлеци- по 17 хиляди души на демонстрация се събират!Европа не ги иска! През Втората световна война НИКОЙ народ , с изключение на малка част от евреите, НЕ Е БЯГАЛ , а се е бил и умирал за свободата и страната си! Тези просяци търсят лек живот на на християнски гръб! Нямам нищо против да е твоя, но САМО ТВОЯ в твоя двор единствено! Ясно, кукундрело?!

 9. А тези дето ги е срам , че са БЪЛГАРИ- марш в Турция при татю ви Ердоган или в Америка да ви отстреля демократичнта американската полиция като зайци, понеже зиналите ви усти ще и се сторят химичско оръжие!

 10. Защо не бягат при техните богати роднини петролните шейхове в Катар, Бахрейн, Дубай, Абу Даби? Защото там не ги искат нали, уж Аллах Маллах това онова ама.. шейховете си гледат живота, бежанци не приемат, а ни ги пращат тука у европа щото чули че в европа се живее лесно, хранят те на корем, ток вода без пари, шляпат табла по цял ден и шапка на тояга
  Затова се натискат да идват тука..ама не е луд кой изяда зелника

 11. Тези кой ги знае какви циркове устройват да набедят сега пък нашата гранична полиция- нали чухте за онези дето подпалили огън на едно корабче , на което преди това имало въоръжени хора- край Корфу!Способни са на всичко, самао и само да се намърдат в Европа- травят дауа(ислямизират) ,раждат деца, а европейците изнемогват от данъци да ги хрантутят, катп за благодарност тези тапегьози ги газят с коли , качват се по църкви и крещят оттам“ Аллаху акбар“! А Лидия Стайкова се мисли за майка Тереза и се вживява в тази ролай , ама е посредствена и плиткоума актриса!

 12. Да, добре е да си зададем въпросите :

  Ако някой е насилен ,бит и ограбен а след това върнат в Турция ,от къде намира пари , нови телефони ,храна и документи за нов опит за нарушаване на границата , “някои от тях по няколко пъти“ ? Това не означава ли ,че Турция не застрашава по никакъв начин живота , свободата и/ли здравето на тези лица а това не води ли до заключението ,че не са бежанци съгласно Закона за бежанците ? И след като въпросните подсъдими по НК имат личния ти телефон и връзка с теб преди да са нахлули в страната ,не подлежиш ли на разследване за незаконен трафик на хора и каналджийство ?

 13. Телефона ми го имат бежанците в България, с които работя като доброволец. Те са обаждат за да искат помощ за свои роднини. Гранична полиция има телефон, който не е секретен и може да се открие в Интернет. Освен това се обаждам и на 112. Снимките от GPS ги пращат хората на своите близки, а аз ги препращам на Гранична полиция ако благоволи да ги приеме по мейл. Не съм анонимна и не се крия. Предполагам, че държавата не ме смята за заплаха за националната сигурност точно заради това, че се обаждам да й сигнализирам за незаконно влезли в страната.

 14. Наистина трябва да се срамувате, толерасти, защото помагате за ислямизацията на Европа. В исляма няма нито толерантност, нито справедливост. А след днешната касапница в Париж дори трябва и харакири да си направите. Лидия, ти се занимаваш с трафик на хора, бе душко, това е подсъдно. Или си мислиш, че в разградения двор, в който превърнахте България, можеш да си правиш каквото си искаш?! Сладки са парите на дядо Сорос, но ще ви загорчат скоро.

 15. Да ,помагаш на ГП като преди това си трафикирала “незаконно влезлите в страната.“

  Lydia Staikova “приятели на бежанците“
  Преминаване през ГКПП: Да се примолиш някой да те скрие в багажника и да се молиш да не го проверят. ВКБООН могат ли да говорят с турската гранична полиция да те пусне през ГКПП? Преминаване през гората: плащаш солени цени на трафиканти, за които знаеш, че досега са успявали, особено онези, които те стоварват доста навътре, примерно до бежански лагер. Там идва някой да се застъпи за теб за всеки случай.
  Lydia Staikova
  Самотрафикираш се с помощта на GPS, криеш се максимално от Гранична полиция докато навлезеш навътре в страната. Някой ти помага, примерно те взема с кола отнякъде, като рискува да го заловят и съдят за трафик на хора. Води те в някой полицейски участък. Междувременно си се обадил на ВКБООН и пр.

 16. Ако държавата не е комунистическа, Гранична полиция няма задължение да спира да излизат от нея тези, които нямат входна виза за еди-къде си. Това е задължение на граничната полиция на държавата, в която съответният човек се опитва да влезе.

 17. Информацията, която давам за начините на трафикиране е … описана в медиите, известна на всички работещи с бежанци, понеже те я споделят в интервютата с ДАБ и в разговори с журналисти и доброволци. Тя не доказва, че аз се занимавам с трафик на хора и не, не се плаша от НК. Тези, които пишат, че се занимавам с трафик на хора, обаче, могат да попаднат под ударите на закона ако реша да ги съдя за клевета.

 18. Браво Лидия! Вие сте една достойна жена! Чета блога ви чат-пат и се възхищавам на работата Ви с бежанците! Да помагаш на ближния е хубаво, но да помагаш на хора, които не познаваш, е още по-красиво!
  Тези, които пишат обиди и такива глупости за бежанците, явно никога не са разговаряли с нито един от тях, явно никога не са имали досег до бежанец, нито до човешко страдание. Е, не им го пожелавам да го изпитат на свой гръб. Уви, повечето българи са много ксенофобско настроени ограничени, но да попитаме, колко от тях имат роднини в чужбина, които макар и не бежанци, се опитват да се борят с тамошни бюрокрации, системи и др. трудности, за да живеят и работят достойно, та дори и да пращат пари в България?

 19. Предлагам Лидия да си прибира навлеците в тях и да си ги издържа с нейни пари.
  Университетът ми се намира до общежитията в Овча купел. Писнало ми е всеки ден да им гледам черните гнусни мутри (на мъжката част), които нагло зяпаме студентките.
  А жените им… охх, „горките“- гонени, изтезавани, пък бременни с 15- о чове…
  Да се плодят- знаят… ама после ние да им изхранваме котилото.
  Да си стоят в Турция!
  Цигани си имаме достатъчно.

 20. Лидия ти си един долнопробен БОКЛУК да ти ЕБА МАЙКАТА В ГРОБА МРЪСНА ПАЧАВРА АНТИ БЪЛГАРСКА…БОГ НЕ Е БЕЗГРЕШЕН–ТОЙ Е ГРЕШНИК–ЧЕ Е СЪЗДАЛ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ТИ СИ ГРЕШКА КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНА

 21. Кой твърди, че сте трафикантка…тези елементарни хора, които не могат да вържат едно нормално изречение, а изсипват тирада от псувни ли?Нима е толкова важно мнението им, че ги забелязвате?За случай със съблечени хора не съм чувал…и за малтретирани жени…а съм чувал доста неща.Даже знам и за отказ на полицаи да „спират“ жени и деца(които са без мъже)..не са просто за тук тези истории.Истината е, че турския аскер е много по-старателен в преджобването на бежанците.Все още имам съмнения по някои от гледните ви точки…може би са просто неточности или ви подвеждат, повярвайте ми освен, че наистина са нуждаещи се много от тях умишлено искат да предизвикат състрадание.В това число се включват и внезапно появили се болежки, болести(най-вече свързани с недъзи по краката), щипане на малките бебета, за да плачат.Много правилно беше казал някой за сирийците, че бягат тези които имат средства.Иначе на това е кръговрата, особено с африканците.Не може да ги вините, че искат по-добър живот…те не се стремят към България…то българите не стоят тука вече, та те ли…желанието им да ходят в централна Европа даже трябва да се узакони, все пак точно тези държави години наред държаха тези бедни държави като свои колонии и изсмукваха всичките им земни блага…тези „развити“ държави убиваха и взимаха роби, защо сега нямат отношение към бившите си колонии, а оставят най-бедната държава да се справя с проблем, който засяга целия ЕС?Това ли е демокрацията, свободното придвижване на хора и стоки?Няма по-големи ксенофоби от държавите в централна Европа!

 22. Здравейте, прави ми впечатление, че agy | януари 13, 2015 в 12:01 pm и Мануела Геренова | януари 4, 2015 в 10:47 am не правят разлика между бежанец и емигрант.
  БЕЖАНЕЦ – Човек, който е напуснал родното си място поради преследване, войни, размирици и др. обстоятелства.
  ЕМИГРАНТ – Значение на думата емиграция: Доброволно или принудително преселване в чужда страна по икономически или други причини.

 23. Здравейте, правя я тази разлика. Българи в момента няма бежанци, защотот страната ни е демократична и няма преследване на религиозна или друга основа. Но само допреди 25години много хора напускаха или се опитваха да напуснат България и да потърсят убежище в не-социалистически държави. Преди това пък е имало други бежански вълни. В момента има голям брой емигранти българи, но не всеки е заминал, за да учи или е намерил работа по професията си. Именно това имах предвид (“ Уви, повечето българи са много ксенофобско настроени ограничени, но да попитаме, колко от тях имат роднини в чужбина, които макар и не бежанци, се опитват да се борят с тамошни бюрокрации, системи и др. трудности, за да живеят и работят достойно, та дори и да пращат пари в България?“). На някои места в България има по повече от еидн члена на всяко семейство зад граница, например в Северозападна България.
  На мен също ми е писнало да твърдят, че бежанците не са никакви бежанци, а просто икономически имигранти, защотот тогава какво можем да кажем за всички онези българи, които живеят в Германия, Испания, Италия, Англия и Гърция и работятя като чистачи или болногледачи на черно.

 24. Тия паразити, в която и държава да са отишли, никъде не са се интегрирали! Въобразяват си, че някой е длъжен да ги издържа. И за презерватив не са чували- още циганите да гледаме…
  Хмм, не ги искат в Харманли. Чудно защо ли… И в Овча купел не ги искаме! А от град Стрелча ги изгониха още миналата година.

 25. Господин Bojidar Boksev, от трите изречения които сте написал, няколкото правописни грешки и бедния ви речник разбирам че сте доста ограничен.
  Това ме натъжава за вас.
  Фактът, че авторката предоставя без цензура думата на отрепки като вас е признак за светлинните години които ви делят.
  Ако въпреки всичко това имате конкретна информация доказваща вашето твърдение моля да го споделите.
  В противен случай всичко което говорите може да бъде използвано в съда против вас.
  Да сте жив и здрав.

 26. Наводняването на континента ни с огромно количество бежанци,които трудно или изобщо не се интегрират ,ще доведе неминуемо до нова икономическа криза.Вкарването неконтролируемо на стотици хиляди млади мъже мюсюлмани ще увеличи престъпността и случаят в Кьолн ще ни се види лека задявка на пийнали мъже в сравнение с това,което ни очаква.Младите мъже са дезертьори от страната си,които би трябвало да защитават родината си.Къде са сирийските християни,запитвате ли се?Отделно Ислямска държава си вкара една не малка армия в Европа.Толерантността и правата на човека ще унищожат Европа и ще докарат десни правителства на власт,ще родят нов Хитлер.Да гледате така сладникаво милосърдно на тези процеси госпожо Лидия е безразсъдство.Децата и внуците ни ще ни проклинат ,че не сме дали Европа без бой.

 27. Петя, да не би Лидия от години да се прави, че конфликтът в Сирия не съществува? Да не би тя да е длъжна да се грижи за отбраната на ЕС? И да не би тя да покани париите презрени от цял свят в сърцето на Европа? По-добре намерете някой немски блог и призовете германците да си поизчистят къщичката.

Коментари са забранени.