Да припомним защо бежанците не влизат цивилизовано през гранично-пропусквателните пунктове

Защото нямат друг избор.

За да влезете легално в страна, която е във визов режим с вашата страна, трябва да имате виза. Друг легален начин няма. Бежанците нямат визи за България, така че както и да влизат, те влизат нелегално.

За бежанското право няма значение дали сте влезли нелегално в друга страна. Ако се предадете на властите и заявите, че търсите убежище, вие автоматично бивате третиран не като нарушител на границата, а като търсещ закрила.

И все пак, защо бежанците не се появяват на гранично-пропусквателните пунктове, а изскачат от гората? Няма ли да е по-лесно и по-цивилизовано за тях и за нас?

Ако идвате от страна извън ЕС, намирате се в Турция и искате да влезете в България, трябва да имате виза. За да стигнете до българското ГКПП, трябва първо да преминете през турското. Ако нямате виза, турските гранични полицаи няма да ви разрешат да напуснете Турция и да влезете в България.

Advertisements

One thought on “Да припомним защо бежанците не влизат цивилизовано през гранично-пропусквателните пунктове

  1. Нещо повече – ако чужденец влезе в страната легално и ПОСЛЕ поиска бежански статут, този статут едва ли ще му се даде, а ако му се даде, може по-късно и да му се отнеме. Един приятел от Замбия, Питър Чикой, е дошъл тук като студент, междувременно в Замбия убили брат му, подгонили цялата му рода и той кандидатствал тук за бежанец. Първо му дали статут, после му го отнели – не можело да е дошъл като студент и да иска да е бежанец. Питър е в България от 25 години и няма документи.

Коментари са забранени.