Бежанците без достъп до здравно-осигурителната система?

От известно време в бежанския лагер в Харманли ме моли за помощ една жена, за която в Сирия са имали съмнения за рак – преди една година. Оттогава не е имала възможност да си направи изследвания. Тя казва, че се чувства зле, а и изглежда зле.

Чаках известно време да й издадат регистрационна карта, така че да е възможно да има здравни осигуровки. След това седмици проверявах здравноосигурителния й статус. Накрая реших, че може би има проблем със софтуера на сайта и отдох в НАП да помоля да й издадат някакво удостоверение, че е здравно-осигурена.

В НАП, обаче, ми казаха, че никой търсещ закрила не е здравно-осигурен докато служителката, с която разговарям не активира осигуровката му. Това се прави само за някои хора, за които от бежанския лагер се изпрати служебна бележка да бъдат осигурени и то за месец-два – ако се наложи да влязат в болница, примерно.
Разбира се, това противоречи на Закона за убежището и бежанците, според който на търсещите закрила би трябвало да се плащат осигуровки. Някои служители от ДАБ казват, че гореописаното не е вярно и държавата плаща здравните осигуровки, а други казват „Не знам“.
Не знам каква е истината, но вече имаме малък напредък на сайта: в системата за проверка на здравно-осигурителния статус вече се появят имената на търсещите закрила и следното съобщение:
Лицето е извън системата за здравно осигуряване в Р България.
Такова съобщение се появи и за друг търсещ закрила. Мисля, че няма нужда да проверявам за останалите хиляда.
Някакви идеи какво да правя? Имам предвид не само за тази жена, а затова всички да са осигурени, както повелява законът.
Advertisements

One thought on “Бежанците без достъп до здравно-осигурителната система?

  1. Ами нали лекари и зъболекари от арабската общност щели да преглеждат безплатно араПите?! Да я прегледат , да и купят лекарства!

Коментари са забранени.