Бежанците в Харманли днес

Днес проверих къде се намират телефонните кабинки в центъра на града и какви са цените на разговорите до Сирия. Ще трябва да проверя за всички останали страни. Би било добре ако измислим начин такива кабинки да се появят в лагера или още по-добре някаква още по-евтина тяхна алтернатива. Нямам идея каква технология се използва, дали са нужни някакви лицензи и пр. и дали не е възможно самата Държавна Агенция за Бежанците да предложи такава услуга, така че да се покриват разходите, а не да се търси печалба и така да е по-евтино. Ако имате идеи как да се звъни евтино, особено на стационарни телефони, пишете.

Разбира се, важно е хората да имат и компютри с Интернет. Засега ние имаме инсталирани 2, втора употреба, от частни дарители. Нямаме Интернет, но вече се използват за часове по компютърна грамотност в училището

Най-после успях да видя и училището и да се запозная с тези учители, с които досега не се бях запознала. Още нямам пълна картина за него, защото имах много други неща за вършене, така че само записах належащи нужди.

Обикаляме от врата на врата да установим какви са конкретните нужди на хората. Все още има доста необути и недооблечени хора, но страшното е, че има все повече гладни, които преживяват единствено благодарение на порцията храна, която се доставя със съдействието на ВКБООН. А тези, които не могат да си купят храна, не могат да си купят и други неща, например сапун.

И все пак хубаво е, че все още имат покрив над главата си и отопление (е за някои отоплението е символично все още), понеже след като получат статут, ще се озоват на улицата – без пари не можеш да си наемеш жилище, а както знаем, дори и тези, които имат пари, имат доста проблеми с намирането на жилище, понеже не е популярно напоследък да се отдават по наем жилища за бежанци. Поставили сме проблема пред ДАБ писмено и официално преди няколко дни, след като сме го поставяли устно преди това. Чакаме.

Има доста хора със здравословни проблеми, които не могат да бъдат обхванати от Лекари без граници, а повечето хора не са здравноосигурени, защото не са регистрирани като търсещи закрила (не по тяхна вина). Сега, когато ДАБ назначава още персонал и се снабдява с нужната техника (за снемане на отпечатъци, компютри, принтери), би трябвало процедурите да се задвижат. Подчертавам, че приветствам това и смятам, че парите, похарчени за персонал (вкл. временен) и техника са добро вложение, без което не можем да очакваме подобрение на ситуацията. А ситуацията, макар не толкова бързо колкото ни се иска, изглежда да се подобрява. 

Надяваме се скоро да ни остане време да информираме хората за ситуацията им, за процедурите, така че да не живеят в страх, неизвестност и паника. Това изисква и ние да успеем да си изясним някои процедури, което не е никак лесна работа, защото има противоречия не само между нашето и международното законодателство, но и между нашите собствени закони, а някои процедури просто не са създадени все още. 

Добрите новини са, че един бежанец е написал детска пиеса, която учителите искат да поставят.

Advertisements

2 thoughts on “Бежанците в Харманли днес

  1. Здравейте, най-еввтиният начин да се обадите до Сирия и то на стационарни е използвайки програми, като Voip Gain. Ето линк с почти всички подобни програми – могат да се проверят цените на всяка една. Аз ги използвам, за да звъня в Ирак и Сирия. Достатъчен е един компютър или смартфон и някой, който да плати за зареждане на картата. http://www.money2mail.com/

Коментари са забранени.