Новини по разваления телефон – за училището

school_class_2_1 school_class_2_2 school_teachers

Тези дни освен че бях много заета съм и болна, и понеже нямам глас, получавам новините по Фейсбук.

Вчера беше вторият учебен ден за децата в бежанския лагер в Харманли. Учениците са предимно на възраст от 5 до 16, към 200 деца, разделени в групи по възрасти: 5-7, 7-11, 11-16, 16+ Това което знам със сигурност е, че и учителите и учениците са били много ентусиазирани. Дотук са преподавани следните предмети: арабски, английски, култура, музика, рисуване, биология. 

Учителите са млади мъже и жени от лагера. Нямам представа какво образование и професии имат повечето от тях. Тези, които аз познавам са студенти – по дизайн, бизнес, математика, туризъм. Познавам и един истински начален учител, който още първият път каза, че би искал да преподава и има образование и опит с деца от 5 до 11 години, а учебниците могат да се свалят от Интернет. Вчера потърсих и се оказа, че могат да се свалят от сайта на сирийското министерство на образованието.

В момента работи една класна стая – бивша голяма казармена стая, с нова дограма, циментов под, застелен с дюшеци и одеяла, без отопление. В нея са внесли музикалните инструменти, малката бяла дъска, масата и някои и друг от столовете, които сме занесли в лагера.

Има нужда минимум от тетрадки, химикали и голяма бяла дъска. 

За да подпомогнем подготовката на учителите, ще занесем на първо време дарените от доброволци компютри (2 бр), очакваме и още. Интернет засега няма, но се надявам скоро да имаме свалени на дискове видео-уроци на арабски.

За мен най-хубавото в това, което се случва е, че бежанците се самоорганизират и че хора от различни етнически групи работят заедно. Хубаво е да има доброволци, но те не трябва да са незаменими и да играят главната роля, а просто да помагат. 

Advertisements

2 thoughts on “Новини по разваления телефон – за училището

  1. Не, пода не е циментов. Пода е стоманобетонна плоча, върху която може да има изравнителна цименто-пясъчна замазка, но само ако е предвиден износоустойчив завършващ слой – гранитогрес, мозайка, паркет или нещо подобно.

    П.С. Не е лошо да дадеш някаква банкова сметка, в случай че някой реши да помогне.

Коментари са забранени.