Наши хора в бежанския лагер в Харманли

harmanli football 2

Можех да ви покажа боси крака, симпатични деца, лагерна мизерия и всичко останало, което сме свикнали да виждаме в репортажите от бежанските лагери. Може би някой друг път ще покажа. Не че сега тези неща не са на дневен ред – са, хората гладуват, студуват, боледуват и тъгуват. И ние не можехме кой знае колко да променим това днес. Нямаше и как да помогнем на един разплакан баща от Еритрея да отиде в Турция за да погребе детето си, което беше починало вчера. Не можехме да кажем на младежите, които са останали без пари кога ще получат документи, с които биха могли да работят, за да спечелят пари за храна. Не мога да ви обясня защо нашата държава не осигурява храна в бежанските лагери, нито пък защо има административни пречки и в харманлийския лагер не съм срещала хора, които да получават онези заветни 65 лв или пък да имат здравни осигуровки.

Това, което виждате на снимката, е футболното игрище. Вратите бяха сковани днес и вкопани в асфалта. В чувалчета беше събран някакъв жълт пясък, с който очертаха терена. Имат си екипи – червени и жълти потници, както и зелени за съдиите, а също и флагчета. Доколкото разбрах един полицай ги е снабдил с тези неща. Днес Сирия победи Африка 3:0. Ние пък им купихме още 4 топки днес … не знаехме, че и момичетата от Африка искат топки. Казаха, че не искат да играят с момчетата, така че ще трябва да занесем и на тях.

Но пък купихме 12 стола и една маса, 50 тетрадки и химикали, маркери и бяла дъска, една торба с карти за игра, доминото и шаховете с табли, които бяха останали в магазина. В офиса / класната стая / клуба има и едно походно легло с дюшек, така че се побираме цели 15 души. Днес направихме първия урок по български – учихме буквите и се упражнявахме по „буквара“, който успяхме да съставим за арабско-говорящи. Днес имахме ученици араби, африканци и един афганец, с когото си изкълчих езика да говоря на руски. Следва да привлечем кюрди и пакистанци. 

Всъщност за тази група приоритетът е немски. Всички са млади хора, които искат да продължат образованието си в Германия. Така че предстои да поканим учител по немски, както и консултант по кандидат-студентски въпроси за Германия. Ако не успеем да уредим учител, ще трябва да се справят сами с помощта на компютри, които се надяваме да подарите на лагера.

Иначе всички които знаят английски искат да го подобрят, а това е нещо, с което ще се справим най-лесно. Уроци, разговори, писмени домашни и всички книги, до които се докопаме. Така че дарявайте излишните си книги на английски на всякакви нива и на всякакви теми. Може и учебници по немски през английски 😉 Или пък учебници по български през английски. Или пък арабско-български / българо-арабски речници

Всъщност днес занесохме малка купчинка с книги на английски – на ниво intermediate и оригинален Повелителят на мухите. Имаме си и тетрадка, в която записваме кой какво е взел. Дадохме един учебник по български и един електронен преводач с няколко европейски езика. Докато се мотаехме и не успявахме да започнем урока, едно момиче дойде да връща прочетена книга и да иска нова.

Момичетата са страхотни. Всички дойдоха за химикали и тетрадки, а тези които успяха, взеха и книги. И всеки път когато ги питахме от коя стая са, за да запишем библиотечната тетрадка, казваха №11. Оказа се, че там живеят почти всички, с които се срещнахме днес – африкански младежи и девойки и сирийски младежи. Би било страхотно да привлечем и сирийски момичета, но това е проблем – просто не може момчетата да отидат и да ги поканят, защото бащите им няма да се съгласят. А момчетата смятат, че ако имахме повече момичета, щяхме да имаме и повече доброволци 🙂

Да, всъщност нашата стая е и клуб на доброволците от лагера. Все още не сме много и не сме успели да привлечем представители на всички етнически групи, но и това скоро ще стане. Важно е, защото повечето хора вярват на своите. Но в същото време някои от тях няма как да не станат по-отворени за другите след като ги дели един чаршаф, който могат да отметнат и да отидат на гости. Да, правят го.

„Всички сме едно голямо семейство“ казват младежите от мултикултурната стая № 11, в която всяка вечер живеещите без прегради момчета и момичета пеят и танцуват. Биха могли и да свирят ако имат тарамбуки или клавишни. Доведоха ни за доказателство един музикант.

Когато ги питаме какво искат да правят, те казват, че първо искат да направят добра организация в лагера, хората да са регистрирани, да има ред, и тогава следвало всичко останало. Сега ще направят това, което е в техните правомощия – да се опитат да привлекат кюрдите и още афганци и пакистанци.

Това, което искаме да направим е кухня и смятаме да работим сериозно по въпроса. Открихме и начален учител от Сирия – 1-6 клас. Каза,че отнякъде може да се изтеглят файлове с учебници. Биха могли да работят с нашата Джил, която също е начална учителка.

И понеже сме толкова велики, искаме да си направим лого и „униформени“ жилетки / тениски / шапки. В момента се правят варианти за лога, а после ще избираме. Всъщност си имаме и дизайнер, който в момента е треньор по футбол и бодигард на Джил 😉 Някакви идеи как да  ни се получи евтино и хубаво?

Хайде сега да ви върна на земята: хората нямат бельо, чорапи, обувки и якета. Изключително им е трудно да перат дрехи без перални със студена вода.

ВНИМАНИЕ: ако решите да изпратите неща в Харманли, свържете се с доброволци, които вече работят с лагера. Ако се опитате да направите самодейна организация, с помощта на която да раздадете помощи без да имате в достатъчно количество, можете да предизвикате безредици. Ето малко полезни съвети.

Advertisements

3 thoughts on “Наши хора в бежанския лагер в Харманли

  1. „Следва да привлечем кюрди и пакистанци.“ – Aaa, не, не, не! Изобщо не съм съгласен, че точно това е на дневен ред. Нормални ли сте? За какво са ви тези уроди? Афганци, еритрейци?! Човек трябва да е изключителен идиот, за да се заиграва с огъня по този глупав начин. Отвратен съм.

  2. Господине, говоря за хора, които са бежанци в лагера. Не знам какво имате против да участват в доброволческа работа там и не ми е ясно за какво заиграване с огъня говорите. Афганците там са хора, които бягат от талибаните. Самите талибани не искат да идват у нас, а да си управляват по тяхному в собствената страна. Ако се отвращавате от обикновени хора, които искат да учат, да работят и да се грижат за децата си, не знам какво точно да мисля за Вас.

  3. Тая сигурно я ебат здраво черни хуйове, че толкова се е загрижила за тия маймуни. Я, курво продажна, да взема да те разведа вечер по женския пазар в София, да видя дали ще останеш жива, от същите тия маймуни, които не само ще те ограбят, а и изнасилят! Да попитам ли на колко българчета в нужда си помогнала?

Коментари са забранени.