Доживяхме! Честито!

Тази сутрин на различни езици предупреждавам приятели, познати и непознати – бежанци, чужденци и изглеждащи като такива – да не излизат днес навън по софийските улици, защото голяма вероятност да пострадат.

Защо? Из града ще се движат групи футболни фенове, както и протестиращи в подкрепа на правителството.

Да, живеем в страната на чудесата и днес, вместо да се бият помежду си, феновете на ЦСКА и „Левски“ може да станат приятели, обединени от каузата да „прочистят“ България от чужденците. Най-вече тези, които са дошли тук, за да се спасят от война, но моите бели и руси приятели чужденци (християни), които живеят тук от десетилетия също са притеснени и се чудят къде да се крият. Успокоявам ги, че едва ли някой ще се сети за тях, но самата аз попадам на възгласи срещу „английската пасмина“ и пр.

Да, живеем в страната на чудесата и днес ще има протест в подкрепа на правителството. Нищо странно? Няма странно, разбира се, че вече сме свикнали и с това – някой да протестира не срещу, а в подкрепа. Но да оставим това настрана. Важното е, че сме свикнали.

Свикнали сме и лесно свикваме. Съвсем нормално е у нас да смятаме най-уязвимите хора за опасни нашественици. Съвсем нормално е не просто да не им помагаме, а да ги мразим и да им вредим. Съвсем нормално е добрите хора да стават все по-анонимни, защото ги е страх. Съвсем нормално е „неутралните“ да не могат да различат доброто от злото. Съвсем нормално е дори тези, които различават, да казват, че това са нормални неща и те се случват и в други страни.

Съвсем нормално е от осем години да се опитвам да говоря за това и приятелите ми да игнорират темата и снизходително да ми казват, че много се впрягам. Съвсем нормално е преди повече от две години да описвам това, което се случва днес и да получавам коментарите, които можете да прочетете сами.

Днешният ми ден започна със споделяне на тази информация във Фейсбук. Ако смятате, че си струва, споделете я и вие:

Моля, предупредете приятелите си бежанци днес да не излизат по софийските улици! Мач на Левски срещу ЦСКА и 50-хиляден митинг за подкрепа на правителството на БСП и ДПС в същия район – Орлов мост. Очакват се сблъсъци, висок риск за простотии.

IMPORTANT!!! Tell your REFUGEE friends in SOFIA not to go out today. It will be very dangerous – football fans, pro-government meetings, etc. Especially dangerous in the area ot ORLOV MOST.

الرجاء من اللاجئين عدم النزول إلى مركز مدينة صوفيا إليوم – السبت – بسبب المسيرات الحاشدة المؤيدة للحزب الشيوعي البلغاري و التركي، والتي يمكن أن توئدي إلى اضرار ومشاكل إذا حصلت اشتباكات بينهم و بين المعارضة البلغارية.
وكذلك هنالك مبارة كرة قدم بين LEVSKI و CSKA – أكبر فريقين في بلغاريا وسوف يكون هنالك الكثير من المؤيدين ذو الأفكار المعارضة لوجود اللاجئين في بلغاريا ومن الممكن أن يستغلوا الفرصة للهجوم على الأجانب. 
شكراً

А вие как се чувствате с всичко това? Какво мислите? Ще се радвам да оставите коментар и да споделите този текст с приятели. Ще се радвам да прочета и техните чувства и мисли.

Advertisements

4 thoughts on “Доживяхме! Честито!

  1. Това, което става днес, е назначителен детайл на фона на основния проблем. А той е: България продължава, макар и под различна форма, да бъде управлявана от комунистите и е верен московски васал (пак заради комунистите). Възможно най-лошия вариант. Но може да бъде победен. Нужн

  2. България, родината ни- жална майчица… Свикнали сме и на всичко ще свикнем. Да не се обвиняваме като нация- това е чисто човешка черта-така казваше покойният ми баща. Светла му памет и да почиват в мир всички , които вече ни гледат от небето. Най- големият ни проблем изобщо е , че в България няма интелигенция- тази дума се превежда така- водещ слой в обществото . Но станахме прекалено горди , за да слушаме думите на по- мъдрите и знаещите. Гордостта не е само наш проблем, заразени сме от общите болести на века Трябва да разширим мирогледа си в мащаб и дълбочина, да отворим очи за всичко , което се случва в съвременния свят.Мисля, че това ще бъде полезно да намерим корените на проблемите в България. Родината ни- жална майчица…

  3. Жалки московски сценарии. Червеното мастило, с което са писани, личи отдалече. За съжаление. Навремето християни и мюсюлмани, българи, арменци и въобще – хора с всякакъв етнически и религиозен произход са застанали заедно, за да се противопоставят срещу екстрадирането на евреите. Крайно време е нормалните да се осъзнаят и да спрат тази глупост. Днес бият чужденците, утре ще дойдат за вас.

Коментари са забранени.