Кой от масово влизащите през Турция чужденци се счита за нарушител и кой не

Много хора съвсем логично се питат – как така напоследък от Турция в страната ни влизат хора, които нито имат виза, нито се явяват на гранично-пропусквателните пунктове, а пресичат границата през нерегламентирани места, а после много от тях не биват третирани като нарушители на закона.

Вече съм обяснявала защо на търсещите закрила в България им се налага да не влизат през парадните ни входове. Можете да прочетете обяснението тук. Да, знам, че е доста странно, но това е съвременният „отворен свят“ – днес май вече нито една страна не може официално и открито да предостави транзитен коридор на бягащи от война хора, които искат да отидат в друга страна – както навремето България е предоставила на арменските бежанци, които са искали да продължат нататък. Днес тези хора трябва да бъдат арестувани освен ако не кажат, че търсят закрила в страната, в която са ги хванали. Това е една от причините да има каналджии и бягащите от войната да им дават спестените си пари, да рискуват живота си, да оставят някои от децата си заложници и т.н. Защо някои сирийци не желаят да потърсят закрила в Турция, можете да прочетете тук. 

България също арестува и осъжда част от хората, но не всички. Ако сте чели внимателно предния абзац, ще се досетите, че арестуваните и осъдените са тези, които не казват, че търсят закрила у нас, а че искат да отидат в друга страна, примерно при братовчедите си в Германия. Тези, които заявят, че търсят закрила в България, се третират не като нарушители на границата, а като търсещи закрила, един вид „кандидат-бежанци“. Дали наистина по-късно ще получат бежански, хуманитарен или друг статут и ще могат да останат в страната, зависи от решението на Държавната агенция за бежанците. Ако получат отказ, те трябва да напуснат страната.

Някои хора ме казват: покажи ми закон, в който пише, че някой има право да нарушава границата. Няма такъв закон, който да казва, че на някого е позволено да нарушава закони. Но бежанското право приема, че търсещите закрила са в особена ситуация, в която много от тях нямат възможност да кандидатстват за виза, с която да влязат законно в друга страна, дори много от тях не разполагат с лични документи, защото, например, бягат от току що бомбардирания си дом.  Именно затова не им се търси отговорност, че влизат без визи, без паспорти и не през парадния вход.

Advertisements