Дарения за децата бежанци

деца

Бежанският лагер, за който се опитваме да се грижим се намира край шосето по пътя от Свиленград за село Пъстрогор, насред поле от тръни.  Сградата е нова и добре поддържана, построена специално за бежански лагер. Там, обаче, са настанени много повече хора, отколкото е предвидено, така че всички помещения, които са били предвидени за отдих и занимания са превърнати в спални помещения. Децата могат да играят в големия празен двор, покрит с цимент или пък в стаите.

Те не ходят на детска градина или на училище. Близо до лагера няма интересни места. Повечето деца нямат играчки, настолни игри, материали за рисуване или моделиране, уреди за спорт. Животът им е скучен и подтискащ.

В лагера живеят около 150 деца и тийнейджъри на всякакви възрасти.  Искаме да ги зарадвеме и да направим дните им по-смислени. Ако получим разрешение да посещаваме редовно лагера като доброволци, ще се опитаме да организираме занимания за тях.

Засега можем да им помогнем с кампанията, която стартирахме днес с помощта на книжарница „Приятели“ в Хасково. Там можете да оставите всякакви нови и употребявани, но запазени играчки, настолни игри, пъзели, книжки за оцветяване, материали за рисуване, моделиране, декориране, конструиране, спортни уреди.

Имайте предвид, че децата говорят арабски и не е желателно да носите книжки с текст на други езици, но можете да оставите бебешки картинни книжки, както и игри, на които всички знаят правилата – шах, дама, домино, не се сърди човече и т.н.  Може и други, на които имате запазени инструкции и можем да ги преведем на арабски.

Не е желателно да носите играчки, които издават силни звуци, защото хората живеят натясно и не би било приятно за тези, които не участват в игрите 🙂 Освен това, тези играчки изискват наличието на батерии, които повечето бежанци не могат да си позволят, тъй като преживяват с 65 лв на месец на човек.

Ако сами искате да организирате кампания, уверете се, че сте събрали достатъчно подаръци за всички деца и помислете за подходящ начин на раздаване, защото би било много тъжно някое дете да остане без играчка.

Advertisements

3 thoughts on “Дарения за децата бежанци

  1. По жалко е още колко деца се удавиха в средиземно море. Едно не ми е ясно.
    Така и така като ги хванат че са бежанци и ги прибират в лагерите. Зашо просто не направят държавно и сигурно извозване на хората които искат да напуснат страната си.
    После правителството на САЩ обяснява че било загрижено за народа…

  2. Защото бежанското право е едно такова … трябва сами да почукат на вратата ни. Подписваме конвенции, че приемаме бежанци, а после правим всичко възможно да не почукат на вратата ни. Това е голямото лицемерие. В световен мащаб.

Коментари са забранени.