Защо бежанците не си стоят в Турция?

1. Според международните споразумения, които Турция е подписала, тя изобщо не е длъжна да приема бежанци от Сирия. „Турция, която е съседна страна на Сирия, не е ратифицирала Нюйоркският протокол (на Женевската конвенция) от 1967г., следователно не приема и не предоставя закрила на бежанци, които произхождат от други страни освен Европа. В този смисъл, сирийските бежанци пристигат направо от територията, където са били застрашени техните живот и сигурност, тъй като нашата държава е първата сигурна държава, където те могат за получат убежище и статут по смисъла на Женевската конвенция от 1951г..“ (адвокат Илиана Савова)

2. Влизайки в Турция, сирийските бежанци се оказват въвлечени във вътрешно-политически спорове, които те биха предпочели да избегнат: 

Част от бежанците са кюрди и са наясно с напрежението между турци и кюрди.

Част от бежанците са сунити, а районите, в които ги настаняват са обитавани от  алауити, т.е. от деноминацията на сирийския президент Асад. Сунитите не са добре дошли в тези райони.

Сунитите не са добре дошли и в други райони – навсякъде където има светски настроено население, което (подобно на бг населението) се страхува от „ислямизация“ на страната. Ердоган предпочита сунитите и това ги прави автоматично непредпочитани от неговите противници.

4. В района, където са разположени бежанските лагери Сирийската свободна армия се опитва да вербува мъже. Хората, които са избрали да напуснат Сирия заради войната не искат да бъдат вербувани.

5. Някои сирийци предпочитат да се заселят в Западна Европа (много от тях заради свои роднини, които вече живеят там), а получаването на бежански статут в България ги услеснява.

Advertisements

2 thoughts on “Защо бежанците не си стоят в Турция?

  1. Pingback: Кой от масово влизащите през Турция чужденци се счита за нарушител и кой не | полетът на костенурката

  2. Абе, мършо, абе, путко мухлясала , ама мераклийска, ПУКНИ , бе, сволоч!Спри да подпомагаш ислямистите , макар че нямам нищо против да ти резнат изгнилата зелка, на теб и на децата ти…Какво ти липсва в живота , бе , кукундрело, че поставяш в опасност страната и народа си?

Коментари са забранени.