Защо бежанците не влизат през парадния вход?

За да влезете легално в страна, която е във визов режим с вашата страна, трябва да имате виза. Друг легален  начин няма. Бежанците нямат визи за България, така че както и да влизат, те влизат нелегално.

За бежанското право няма значение дали сте влезли нелегално в друга страна. Ако се предадете на властите и заявите, че търсите убежище, вие автоматично бивате третиран не като нарушител на границата, а като търсещ закрила.

И все пак, защо бежанците не се появяват на гранично-пропусквателните пунктове, а изскачат от гората? Няма ли да е по-лесно и по-цивилизовано за тях и за нас?

Ако идвате от страна извън ЕС, намирате се в Турция и искате да влезете в България, трябва да имате виза. За да стигнете до българското ГКПП, трябва първо да преминете през турското. Ако нямате виза, турските гранични полицаи няма да ви разрешат да напуснете Турция и да влезете в България. 

Ако  бежанец се появи точно на гранично-пропусквателния пункт, за да почука на парадния вход на страната ни, той всъщност се появява точно под носа на турските гранични полицаи, които щат не щат ще трябва да го арестуват (ако няма документи) или да не позволят да премине към България (ако няма виза).

Ето защо  бежанците няма как да влизат през парадния ни вход. А това, че не влизат не ги прави нарушители на закона, защото, както обясних по-горе, те не се разглеждат като такива ако заявят, че търсят убежище у нас.

Сигурно ще запитате защо не си стоят в Турция и дали не губят правото си да бъдат третирани като бежанци щом идват оттам ще обясня в следващ текст.

Advertisements

2 thoughts on “Защо бежанците не влизат през парадния вход?

  1. Хубаво е, че уточняваш такива съществени неща. … Ще продължавам да следя серията ти от постове за бежанците с интерес.

  2. Pingback: Кой от масово влизащите през Турция чужденци се счита за нарушител и кой не | полетът на костенурката

Коментари са забранени.