Партизански наръчник на помагащия на бежанците

Наръчникът е в процес на разработка! Очаквайте допълнения и редакции! Скоро ще ви предоставя по-конкретна информация – центрове за събиране на дарения и много други неща. Очаквам вашите въпроси и предложения.

Дарявайте само неща, от които има нужда. Как да разберете къде от какво има нужда?

Не винаги вашите предположения за нуждите на бежанците се оказват верни, а в центровете няма много място за съхранение на каквото и да е. Ако не се осведомите за реалните нужди на конкретните центрове, може да се окажете с огромно количество дарения, които няма къде да съхранявате.

Обърнете съм към групи, за които знаете, че организират акции за събиране и раздаване на помощи. (Следва да съставим списък с адреси и пр.)

Ако имате малко неща за даряване, но не познавате лично хора, които се нуждаят от тях, обърнете се към центрове за събиране на дарения. Защо? (Списък с центрове)

В центровете живеят стотици хора в нужда. Ако се появите с една чанта дрехи или пакет памперси, ще бъдете поставени в деликатната ситуация да избирате в присъствието на много от нуждаещите се. След вашето посещение може да се стигне до сериозни конфликти между самите бежанци.

Центровете събират и сортират големи количества и организират акции, които покриват нуждите ако не на всички хора в определен център, то поне на всички от определена група, например всички жени, всички бебета, всички мъже и т.н.

Какви са постоянните нужди на бежанците?

Храна, памперси, дамски превръзки, мокри кърпички, козметика, миещи и перилни препарати – всичко, което има свойството да се изчерпва.

Какви храни да даряваме? Как да даряваме храни? 

Винаги можете да дарите трайни пакетирани храни в срок на годност. Ако искате да спестите, можете да купите големи количества в чували, но трябва след това да ги пакетирате сами, за да можете да раздавате индивидуално. Не очаквайте бежанците да разпределят сами големи количества. За да не се получи така, че по-агресивните да получат повече, а някои да останат без нищо, ангажирайте се с разпределянето и раздаването. Така със сигурност ще спестите евентуални конфликти.

Даряването на лакомства винаги радва децата, но в настоящата ситуация бихте могли да изберете по-нетрадиционен подход и да изберете по-полезни алтернативи – фурми, сушени плодове.

Ако все пак по някакъв повод решите да дарявате сладкарски изделия, имайте предвид следното:

Голяма част от бежанците са мюсюлмани. В пълнежите ( и не само в тях) на много от сладките неща се влага алкохол. Бъдете особено бдителни с кроасаните! Ако на гърба не пише на арабски, прочетете състава. Ако пише на арабски, не се занимавайте да четете – алкохол няма. Същото важи и за желатина, който в Бг се прави само от свински кожа и кости. Ако сладкото е от турски производител, няма проблем. Но ако не е и в състава пише „Желатин“ – не го купувайте. Ако обаче пише „Желиращ агент“ или „Арабска гума’ – няма проблем.

Какви дрехи да даряваме? Как да даряваме дрехи?

Чисти, здрави и прилично изглеждащи – такива, каквито самите вие не бихте се притеснявали да облечете. Ако дарявате на жени-мюсюлманки, съобразете се с факта, че повечето от тях не биха носили дрехи къси ръкави и големи деколтета, както и къси и твърде тесни поли и панталони.

Ако дарявате бельо и чорапи, нека да бъдат нови, а бельото да не бъде прозрачно.

Ако събирате дарения, прегледайте всичко събрано и отстранете неподходящите дарения (може би ще получите и неща, които можете единствено да изхвърлите).

Сортирайте дрехите и подредете отделните видове в отделни торби. Ако имате възможност, надпишете торбите не само на български език, но и на езика на бежанците.

Ангажирайте се с раздаването на дрехите. Оптималният вариант би бил да се раздават в затворено помещение, в което се пускат нуждаещите се на съвсем малки групи. По-добре е да влизат отделни семейства, за да не стават конфликти между семействата.

Дарявайте не само на сирийците. Защо?

В бежанските лагери живеят не само сирийци. Другите хора също са в нужда. Освен това, дискриминирането може да доведе до напрежения в лагерите.

Събрали сме пари. Какво да правим с тях? Можем ли да ги дарим? На кого и как?

Можете да ги дарите на център за събиране на помощи. Тези центрове купуват на едро с големи отстъпки и парите ви ще бъдат вложени в добре организирано дарение.

Как да организираме раздаване на дарения в бежански център?

Осигурете големи количества, така че да можете да раздадете на всички в лагера или на всички от определена група, например бебета, жени и т.н.

За да сте сигурни, че даренията наистина ще стигнат до всички, а не само до най-пробивните, снабдете се със списъци и раздавайте по списък. Проверявайте личните документи и отмятайте в списъка.

Имайте предвид, че списъците се променят, защото някои хора напускат центровете, идват нови. Обърнете се за помощ към групи с опит.

Огледайте предварително терена или се посъветвайте с други групи, които вече са правили акции в съответния център, за да изберете най-подходящото място. Желателно е да държите даренията затворени в микробус / камион или пък в стая и да подавате отвътре, така че да не бъдат разграбени. Осигурете си преводач, а ако е възможно и съдействието на охраната / персонала на центъра.

Реклами

4 thoughts on “Партизански наръчник на помагащия на бежанците

  1. С няколко думи, идеята ми е: да принудим държавите да не създават проблеми на бежанците (вместо да се чудим как да решаваме проблемите, създадени от държавите).

  2. Прочетох текста Ви, но въпросът опира не само до промени в БГ законодателството. България има поети международни ангажименти и в такъв случай или трябва да ги наруши или някак да се променят и международни споразумения и правила.

  3. Pingback: Наши хора в бежанския лагер в Харманли | полетът на костенурката

Коментарите са изключени.