Писма от Йемен – за бежанките, свободното време и контрацепцията

Здравейте Лидия.

Пиша Ви по повод запитването за занимания в центровете.

Аз живея в Йемен и в града в който съм има малко над 9000 сирийски бежанци, предпочитан град сме тъй като не е като в останалите градове (много религиозни и радикализирани).

Абсолютно всичко може да включвате в заниманията специално за жените. Сирийките страшно много плетат (на една и на две куки), също така обичат да бродират, да шият, да преправят разни неща, да плетат макрамета, да моделират и да рисуват (то по-скоро да украсяват) – храни, захарни цветя…. Изобщо абсолютно всичко, което обича българската жена обича го правят и те.

Относно моделирането, тъй като и ние не разполагаме с кой знае колко средства и разчитаме главно на помощи от хора (на държавата изобщо! не разчитаме) просто Ви давам обикновен пример от вчера – абсолютно обикновени бисквити, слепване и украсяване отгоре, след това беше радост повече за децата да си хапнат нещо направено от майките им.

За дрехите, които не са ви необходими и тези, които не отговарят за носене (примерно скъсани дънки, получавали сме и поли без ластик и какви ли не неща) – та може да ги попитате предварително дали имат желание да шият и сами да си ги преправят. Получават се абсолютно невероятни неща – чанти, шапки и т.н.

Специално ние сме занесли няколко съвсем обикновени шевни машини (дори не са на ток, а с ръчно задвижване), то за тях трябва да Ви кажа, че повече мъжете ги ползват . В Сирия мъжете повече шият, направо си заформиха вътрешни ателиета в няколкото кампуса.

Другото за което се сещам е, след около 10 дни е както му казват големият им мюсюлмански празник (предполагам, че и при вас повечето са мюсюлмани), оставете жените сами да измислят нещо – поне за сладките има толкова полуготови продукти, които само се заливат със захарен сироп, наистина не е необходимо абсолютно всичко да им се носи наготово направено (просто защото виждам, че организират и подобни неща за правене на сладки и т.н.), ако трябва да съм честна, сирийките са много добри домакини.

Също така, може да им занесете и малко къна – за коси, за рисуване по ръцете, нека се почувстват малко повече жени поне за празника (ако разбира се Ви остава време за подобно събиране).

Относно въпроса Ви за контрацептивите, бих искала да Ви кажа, че повечето жени използват контрацептиви, изобщо не слушайте какво Ви приказват останалите, направо някои си я карат на предположения според себе си, като така им бил казах Аллах. Абе какви глупости само!!! Когато започнете да включвате да речем един ден курс по плетене (или каквото и да е без значение, но да има събрани само жени) те сами ще Ви питат, просто ги накарайте да се поотпуснат малко и те сами споделят, че и за тях това е голям проблем т.е. многото деца.

Действайте смело и действайте чрез жените, това е моя съвет, мит е туй, че мъжете каквото кажели, туй са само приказки за навън пред обществото.

И вижте, внимавайте все пак с това какво Ви казват българските мюсюлмани, има много от тях, които винаги са критикували арабите какъв ислям изповядват и виждам, че в момента направо ги тикат към нещо, което то принципно трябва да е така според корана и според това, което казват имамите, обаче специално арабските жени задкулисно са си извоювали страшно много неща и … не ги връщайте назад. Всъщност не допускайте изобщо това!

Може би изпуснах много неща… Да, също така и базари на занаятите може да организирате след като им формирате някакви групи по занимания, тъй като ще ги вкарате малко в ритъм като време и срок, това е важно за тях психически да не отмерват безвремие.

Имайте предвид, че в Сирия СЕ празнува Нова година без значение християни или мюсюлмани, така че може да включите и срокове и занимания по предстоящи празници.

В ливански сайт за сирийските бежанци видях, че са им организирали и ден за здравословните състояния – в смисъл ден на диабетиците и запознаване с това как да се самообслужват, ден за здравословната храна, ден за насърчаване на кърменето и разни други – ден на натуралната козметика, ден на фризьорството, че и чак фешън ден за модни тенденции, ако видя ден за контрацептивите веднага ще Ви го изпратя, просто нямах достатъчно време да разгледам подробно.

И … не се отчайвайте, за жените и аз тук виждам, че не приказват много, въпреки че при нас езика е арабски, вероятно е от стреса, който са преживели, от новостите около тях, изобщо където и да са си мисля, че не бъдат ли предразположени те самите да правят и да се занимават с нещо, един вид поне малко да се опитат да пресъздадат занимания и обстановка, която са имали преди, все ще им е трудно. Извинявам се за дългото писмо.

Advertisements