Защо бежанците изхвърлят дрехи?

Тези дни сигурно сте чули, че бежанците изхвърлят дрехи от дарения.  Нормално е първата ви реакция да е да ги обявите за капризни неблагодарници. Нещата, обаче, не стоят точно така. Тъй като се опитвам да помагам на бежанците, вече съм донякъде запозната с реалната обстановка и мога да споделя следното:

Бежанците нямат нищо против да носят дрехи втора употреба и никак не държат да са на известни марки или от най-високо качество. Те с радост приемат дарения, а даренията се състоят най-вече от дрехи втора употреба.

Те, обаче, имат съвсем нормални изисквания към дрехите – такива, каквито имаме и ние:

– да са им по мярка

– да са им удобни

– да не изглеждат неприлично в тях

– да са чисти

– да са здрави

– да са подходящи за сезона

За съжаление, в тоновете дарения попадат солиден процент негодни за употреба или пък неуместни дрехи. Лично аз няколко дни бях ангажирана със сортиране на дрехи и основната ми работа се състоеше да пълня в чували негодните неща и да ги изхвърлям – дрехи, които са разкъсани, мръсни, включително с кучешки косми по тях. Част от годните за употреба дрехи пък бяха летни, някои от които съвсем изрязани и тесни, каквито мюсюлманки не биха облекли. Имаше дори бални рокли от тюл с презрамчици.

Ако организаторите на голяма дарителска кампания не подозират за тези неща, в стоварените в центровете чували с дрехи се оказват именно такива шедьоври. И е нормално хората да не ги искат.

Понякога дарителите не организират самото раздаване по най-добрия начин. Вместо да се ангажират с истинско организиране, те просто оставят чувалите в някой център и си тръгват. Понякога хората дори не знаят какво точно има в чувалите, защото не са надписани на родния им език, а може би не са и сортирани. Така че изсипват дрехите на земята и започват да ровят и да хвърлят настрани това, което не е подходящо за тях. Представете си разпродажба на дрехи … Пък и не само на разпродажба днешният клиент на масов магазин е кой знае колко внимателен към стоките – и ние се блъскаме, ровим, хвърляме настрани и не ни интересува кой ще прибира след нас. Защо да очакваме бежанците да са различни?

Когато акцията за даряване на дрехи тече по този начин, освен всичко друго, възникват и конфликти между хората и може да се стигне дори до бой.

Истината е, че понякога се носят и неща, от които хората реално нямат нужда, но тогава защо се блъскат да вземат? Ако сте били достатъчно големи по време на купонните времена и скока на цените след 1989, по време на Виденовата зима, ще знаете, че в такива времена хората започват да се запасяват. А това е още по-болезнено при хората, които са претърпели война – понякога навиците им се запазват десетилетия след края на войната. А бежанците пристигащи тук са не просто в шок от това, което ги е накарало да избягат, както и от дните на придвижването им дотук, но и с постоянна тревога за настоящото и бъдещото си оцеляване. Докато сега се издържат с 65 лв на месец и имат покрив над главата, след като получат хуманитарен статут (ако го получат), ще трябва да си намерят покрив над главата и да се лишат от тези 65 лв.

Не е вярно, че бежанците си имат всичко. Повечето вече имат дрехи, а скоро ще трябва да получат и обувки и якета (от дарения, разбира се) и недостигащите одеяла. Дрехи, разбира се, винаги са нужни за новопристигащи, но по-добре вместо да носите сами в центровете и да не знаете на кого да ги дадете, обаждайте се в центровете, които събират помощи. Те са и доста по-добре осведомени за истинските нужди на бежанците. Постоянно има нужда от храна и консумативи като памперси, дамски превръзки и т.н., но вместо да ги купувате, дарете някоя малка сума на организация като Приятели на бежанците, например, която купува на едро и носи на всички. Но за нуждите и как да дарявате ефективно ще пиша следващ път. 

Advertisements

51 thoughts on “Защо бежанците изхвърлят дрехи?

 1. Слава Богу, че има хора като Лидия Стайкова , които могат да обяснят гледната товка на бежанците, на различните, на малцинствата. Личния пример за хуманитарна помощ и смелостта да защити слабия в беда. Толкова много години. С уважение към Лидия и съмишлениците й.

 2. ОК, сериозно, какво ви става?
  Аз също имам съвсем нормални човешки изисквания за начина си на живот, но това не означава, че когато ми се е налагало да се ‘задоволя’ с каквото е налично (непокриващо критериите ми) като ресурси, работа и прочее, вместо това съм се фръцвал с ‘Ами няма пък!’
  Малко префърцунено ми се струва да се обяснява как е нещо напълно нормално заради избора, който те са взели, останалите да бъдат длъжни да покриват критерии и да се съобразяват с вкусовете им.
  Намирам за достатъчно позитивно красноречива сама по себе си акцията за помощ към бежанците и това, че получават както от държавни институции, така и от други граждани – наричаше се ‘човещина’ май. Но претенции за модела и естетическите качества на даренията, когато явно става въпрос за живот или смърт… Ами звучи ми чисто и просто лигавщина!

 3. Добре бе пич, мисли с главата си, ти би ли носил бална рокля от тюл с презрамчици ако нямаш други дрехи? И ако откажеш, дали ще е „лигавщина“?

 4. az iskam da popitam,kade moga da dam dareniq v koi gradove,imam dosta obuvki moje bi okolo 20 4ivta koito ne izpolzvam i bih iskala da pomogna na bejancite kade bih mogla da gi dam

 5. Мисля, че всичко е точно така и хора, които са се занимавали със събиране на дарения за деца в детските домове, а не само за чужденци-бежанци могат да го потвърдят. Изсипват се камари с непотребни дрехи, често непрани или стояли някъде с години, негодни за друго, освен за парцали. Както и несъобразени с възраст и сезон, макар там сезона да не е от такова значение. Или купуване на сладкиши, вместо на така необходимата храна. Така че може би не са виновни толкова бежанците. Случвало ми се е да видя и дрехи, оставени до някой контейнер, разхвърляни от клошарите, но не взети. Значи и те имат претенции и не вземат всичко…

 6. Така значи. Тези хора, дето са влезли нелегално, дали са две годишни пенсии на баба ми на един трафикант, имат безплатни покрив и дрехи, обаче дрехите да са били чисти? И подходящи?
  A още нещо???????
  Те ръце да поизперат нямат ли. Имало било косми по дрехите. Били неподходящи за религията им. Добре, да ги нахрани и облече религията им тогава !!!!
  И да, ако нямам нищо и ми е студено, ще облека дамска рокля с гол гръб. И точно това е разликата между истинската бедност и нещастието от една страна и претенциите и капризите от друга

 7. Аз също съм,съгласен с тях не може да ти метнат бална рокля,за Бога хора това не е нормално,идеята не е да се хвърлят 5-6 тона чували с бални рокли и летни потничета,къси гащички и тук таме раздръфени якенца,по принцип хората които се занимават с такъв вид дейност,така процедират а и като цяло Българите сме такива,гоним да е обемно това което даваме,пращаме,подаряваме,едва ли не- ама я вижте колко храна изпратих?,или колко дрехи пратих тази сутрин цял бус,а нищо че целия бус е натъпкан буквално с боклук това е самата истина,а и като се има на предвид че бежанците са религиозни и се покриват срамуват,това е култура която трябва да се уважи,докато свикне като преселник в друга страна,а и по горе прочитам коментар цитирам:ами щом става дума за живот и смърт ще се примира,ок ами облечи си потник и се наметни с балната рокля при минус 50-градуса зимата и се примири ако това е изхода!

 8. По новините днес показаха изхвърлени камари предимно със зимни дрехи. Видях с очите си как едно момиче вдигна един син плетен пуловер и го заметна на някъде…. В същия репортаж обясниха, че дрехите са дарени от мюфтийството и са събирани от няколко града. Това означава, че са събирани от мюсулмани, нали така?! Би следвало да са подходящи за други мюсулмани. Не мога да не задам и следния въпрос: След като в почти всички капмании има хора, като авторката, които правят подбор и сортират, как така се стига до там, че въпреки сортирането и подбора, пак има неподходящи дрехи и то в такива количества? Защо самите бежанци заявяват, че не искат дрехи и обувки. Един дори заяви, че си имал банкова сметка в Турция и щял да си купи каквото му е нужно!

 9. Аз от доста от бежанците чух че идват от лагери в Турция,като някои от тях са били 2 години там.Което ми говори че те не са преки бежанци от конфликт,а просто Турция си чисти лагерите,а ние сме междинна точка към Европа.А за претенциите към това и онова мисля че в България има достатъчно хора които нямат възможност за такива.

 10. Абсолютно съм съгласен с Десислава. Защо не остават например вТурция. Едни нрави, една религия, едни дрехи. Пък и банкови сметки си имат там. Но турците им изхвърлят паспортите и безпрепятствено ги пускат да минават границата. Ще пълним още по-нещастната българска държава. И освен това …на по-горния коментар – В България няма температури под 50 град. И питам аз, като им дадат статут какво ще се случи? Изобщо не искам да си мисля. По-добре е ние българите да започнем да се изселваме нанякъде. Тази държава ще стане турска и арабска, както е тръгнало.

 11. Niamam kirilica na compa zatova pisha bez. Vsichki zlobni I ne -nae …I lelki da mluknat. Vsichko tova sa klisheta. Granicite sa klisheta kakto I nacionalisma. Horata po sveta triabva da sa svobodni da hodiat kudeto si iskat. Vseki iska da bude dobre. Dobre e horata da imat bankovi smetki I da nosiat chisti drehi. Tukmo Ciganiaria shte se napulni s rabotlivi i chistoplutni koito do momenta dosta lipsvat.

 12. Ако аз съм в нужда и някой ми подари нещо, което не ми става ще се погрижа да стигне до някой друг беден и нещастен. Не бих го изхвърлила в боклука.

 13. А ако това, което Ви подарят, Катерина, е блузата на починалата баба на подаряващия, която е ужасно захабена, че и непрана? Честно казано, аз ще предпочета да си ходя гола. Това, което пиша, не е хипотеза. Сортирах веднъж дарения, и по едно време направо се погнусих от това, което трябваше да пипам. В същото време имаше съвсем нови, или пък запазени, изпрани и прилежно сгънати дрехи. Дарителите, в случая българи, са различни като хора. По същия начин дарените, в случая сирийци, са различни като хора. Много несправедливо е да слагаме всички под един знаменател!

 14. До безсърдечните хора
  Абе хора, у вас поне капка човещина не остана ли?Що за народ, що за нация,що за болни мозъци сте вие?Комунизма и Расизма са ви взели акилите от главите!
  Знаете ли вие колко Българи има по света емигранти(и аз съм един от тях) Що се отнася до Турция ще ви кажа че само от Сирия са приели 500 000 регистрирани бежанци а общият им брой е повече от 700 000.

 15. Като нямат пари за дрехи и храна как така са си наемали проститутки, на които са плащали по 50 евро.

 16. До lyubO
  За хората от близкия изток да облекат „модерни“ дрехи е също толкова яко колкото ти да се облечеш като травестит.

 17. Храни куче да те лае! Ей това са тези“бежанци“- нагли и безскрупулни, и както разбрахме с банкови сметки. Горките те! А тъпите толерасти отново обвиняват добрия български народ. Тежко ни и горко!

 18. Няма как да се съглася с авторката. Всеки даряващ е именно дарил, не за да му бъде изхвърлено дарението на боклука. Всеки разбира по различен начин какво означава да Дариш. Да изхвърлиш подарък, даден Добронамерено, когато си в такова положение, означава, че няма да си благодарен за нищо….

 19. Kato ostavim nastrana nedostoinoto povedenie na sugrazdanite ni,pone tova koeto vizdam napisano v komentarite pod statiite,zashto nikoi ne napravi opit da se dade podslon na tezi xora v raioni kudeto shte budat dobre posreshtnati,v rodopite naprimer.Te sa nastaneni tochno v nai-vrazdebno nastroenite mesta.Otdelen e vu[prosa che povecheto taka narecheni xristiani ne sa otvariali biblia,inache niamashe da skachat tolkova sreshty msulmanite,taka e kato se slushat edinstveno mediite i ne se pravi opit za elementarno mislene.Chetox naskoro,che niakakva gospoza se straxyva ot xigiennite im navici,nevezestvoto na bolshinstvoto xora e neveroiatno.Tezi xora se miat zadulzitelno 5 puti na den za molitva,taka che e smeshno da se govori za higienni navici,te sa mnogo po-chisti ot nikoi nashi sugrazdani,no ne tova e osnovata vurxy koito triabva da se osnovava choveshkoto milosurdie.Drygoto koeto e che cigani i musulmani se postaviat pod edin znamenatel-sushto plod na nevezestvo i ogranichenost.V USA ziveita 8 miliona musulmani,rabotiat v bankite,na letishteto ,navsiakude,a u nas se nadiga voi do nebeto,zaradi greshno razbrania nacionalizum.Bulgarite sa izostanali v razvitieto si i razbiraneto si za sveta,zatova i situaciata v stranata ni e takava.

 20. Защо дойдоха точно в България?Другаде не ги искат,нали?Само нашата държава е готова да затрие народа си само и само да целува задника на Европа!Как може нашата уникална държава да дава на бежанците 1000лв месечна издръжка на човек,а на майките да дава 300лв. за нея и детето й!Това не е нормално!Никой ли не вижда какво става?Опитват се да ни затрият!Ще станем циганска държава!Отворете си очите!И още нещоАко аз отида в друга държава като бежанка няма да имам наглостта да хварлям дарените дрехи!Ако са мръсни ще ги изпера,ако са скъсани ще ги зашия!Не мога да си обясня как може да казват,че има много изоставени къщи по селата и държавата трябва да ги настани в тях!Нямам думи за наглостта им!!!

 21. Ан, ето ти само един цитат от „Не без дъщеря ми“ на Бети Махмуди, жена, станала известна в цял свят с принудителния си престой в ислямска република Иран и бягството си, прочети го и хубаво си помисли пак за хигиенните им навици и за 5-тте пъти миене преди молитва:

  “ Амех Бозорг шеташе из кухнята, облечена в пъстър домашен чадор. Тъй като работата изискваше и двете й ръце да бъдат свободни, тя бе заметнала около себе си висящия край на плата още веднъж и го стискаше под мишница. За целта трябваше да притиска и двете си ръце към тялото.

  Омотана по този начин, тя вършеше домашната си работа в стая, която, подобно на цялата къща, някога е била много хубава. Сега обаче следите от разрухата личаха навсякъде. Стените бяха покрити с многогодишен мазен нагар. Металните шкафове, които доста приличаха на кухненска мебел от американските реклами, бяха покрити с ръжда. Двойният умивалник от неръждаема стомана преливаше от мръсни съдове. Паници и тигани затрупваха не само мивката, но и малката квадратна маса. Амех Бозорг използваше пода на кухнята за помощен плот. Подът бе покрит с тъмен мрамор, върху който бе метнато парче червено-черен килим. Навсякъде се виждаха остатъци от храна, мазни лепкави пръски от олио и загадъчни пътечки от захар. Учуди ме наличието на голям хладилник с фризер, към който имаше и приспособление за правене на лед. Беше пълен с куп полупразни съдове с храна, от които стърчаха прибори за сервиране. В кухнята имаше италианска автоматична пералня. Там бе и единственият телефон в къщата.

  Най-голямата изненада обаче ми поднесе Муди, който ми заяви, че в чест на нашето пристигане Амех Бозорг е почистила къщата основно. Запитах се как ли е изглеждала, когато е била мръсна.

  Възрастна съсухрена прислужница с разядени зъби и опърпан тъмносин чадор изпълняваше безшумно нарежданията на Амех Бозорг. Приготви поднос с чай, сирене и ни го сервира на пода в хола.

  Чаят, в миниатюрни стъклени чаши, бе сервиран по строго определен ред: първо на Муди, единствения присъстващ мъж, после на Амех Бозорг, най-старшата жена в къщата, след това на мен и накрая на Махтоб.

  Амех Бозорг загреба щедра доза захар, част от която разсипа по килима — любезна покана към всякакви гадини и хлебарки. „

 22. Винаги ме е впечатлявало, как именно българите, които са един от най-бедните народи в Европа, са най-зли към тези, които са дори още по-бедни от тях. Това е психологическа нагласа, типична за робите – да унижиш по-слабия от теб, защото не можеш да се справиш с по-силния. В историята е доказано, че най-жестоките пазачи на роби са именно други роби, на които са им дадени малко повече права. Затова в България всички са изпълнени с омраза към циганите, турците и бежанците, хора, от които няма по-бедни, но никой не мрази мутрите, мафиотите и олигарсите, които са истинските душмани. Хората дори ги уважават и им се възхищават… Нищо не се е променило от турското робство в тази страна, хората са все същите жалки, дребни душици, които ще забият шамар на просяка, но няма дума да обелят докато ги дере бирника. И това е причината, поради която България е най-голямата дупка и кочина в Европа, не защото нямаме пари, а защото отдавна нямаме душа. Това е което се опитваха да променят Левски и Ботев, но за съжаление не успяха. Защото тази робия, дето я робува българския народ е най-лошата робия на света, защото това е робство на духа! По света има хора, които за цял ден ядът толкова, колкото е половината ви закуска и пак са готови на драго сърце и с усмивка да ти дадът всичко, което имат. Мизерията не е материално положение, тя е душевно състояние! Събудете се хора, сега е шанса ви да се промените и да станете достойни човешки същества! После може и да е късно!

 23. Браво, Ралица! Дано те разберат точно, защото ние българите сме подозрителни- защо да си давам парите,може да не ги използват за нуждите на бежанците и т.н. и…… Много по-лесно е да напълнят торба със стари дрехи и да си кажат аз дадох. Съвестта чиста,свършил съм работа! Ами, недай си Боже, ако утре и нас ни подгонят на някъде, за да спасим живот и деца, нали ще чакаме някой да ни помогне. Моля ви, ХОРА, замислете се!

 24. Давали ли сте хляб на просещо циганче – след като отминете – циганчето директно го хвърля в контейнера за смет – правил съм си експеримент с поне 10 циганчета – просячета!!!!(всичките викаха – дай 20 стотинки за леб)
  Сирийците не са нито бедни – нито нещастни – това са икономически емигранти, които искат да оставят родината си в труден момент и да избягат в Западна Европа!!! 99% от тях имат пари в банкови сметки, имат и документи, само чакат да се остановят някъде-за да им ги пратят роднините. Средно сирийско семейство има по 50 000 долара на влог минимум – но тук се правят на бедни и на гладни по две причини – едната е от надежда по бързо да им дадат статут на бежанци и да хукнат към Европа, другата е от страх да не ги рекетират и ограбят(което е разбираемо). Всеки от икономическите емигранти(стига сте ги наричали бежанци) – е дал по 5000 долара на каналджии за да ги вкарат в България!!! За мен това са недостойни хора – прогонени са от платени от САЩ, Израел, Турция, Катар и Саудитска Арабия терористи от домовете си – но Сирия 80% е под контрола на правителството – вместо да отидат при своите – при сирийските власти – тези хитреци се възползват от положението и бягат на запад!!!! Ако бяха истински патриоти – мъжете им щяха да вземат от Башар Асад по един калашник и за един месец да са ликвидирали американските терористи!!! А с парите които са дали за каналджии – могат да се купят десет калашника!!!! За мен това са пълни нещастници и изроди, които мразят собствената си родина, и по никакъв начин не заслужават помощ!!! Чух какво каза хитреца сириец за дрехите – каза – Аз пари си имам и нямам нужда от дрехи, дайте ми само статут на бежанец!!! Като им дадем статут – ще се разпръснат из Европа и ще ни плюят цял живот – защото са недостойни хора – безродници.
  Представете си същото положение ако беше в България – Турция да изпрати терористи в Родопите и хората да бягат не към София, ами към Гърция, и там да искат бежански статут!!!!
  Пак ни залъгват с приказки за малки деца, и пак Парламент и Правителство извършват Национално предателство!!! Взимат последния залък на народа да хранят недостойни сирийци, взимат заеми за да могат да им плащат. А пенсионери и сираци БЪЛГАРИ – умирт от глад всеки ден!!! Знаете ли че в България всеки ден се самоубиват по 6 Българи!!! И че 4-ма от тях са пенсионери – самоубиват се поради глад!!!! Ако не вярвате – проверете – поразпитайте лекарите в моргите – ще разберете какъв е реалния кошмар…
  А през това време ние си играем на Майка Тереза и храним незаконните икономически емигранти – безродници – сирийци!!!!
  А догодина ще продадем свещенната Българска земя за жълти стотинки на турци, евреи и американци…
  Събуди се Българино – докато имаш народ, земя и достойнство!!!

 25. Добре че има хора като Лидия Стайкова!

  Правенето на дарение определено не е равносилно на изхвърлянето на стари дрехи. В страни където имат традиции в тези дейности има специални центрове които се занимават целогодишно със сортиране на дарени вещи и изхвърляне на непригодните такива. Не всеки може да прецени кое е нужно и кое просто боклук (особено като се има предвид че много хора развиват сантиментални чувства към вещите си и ги оценяват на много повече от това което чинат).

  А когато едно дарение се прави директно, обикновено се прави по начин по който подаряваш дрехи на най-близките си хора. В една малка компания където работих преди години, организирахме дарение за семейство бежанци. На всеки член от това семейство се знаеше предварително името и това от какво се нуждае. Нещата бяха пакетирани, картички се надписаха, и двамата представители които занесоха дарението прекараха близо час с тези хора. Всичко беше направено по начин, който не само да ти достави лично удовлетворение от направеното, но и с ясното съзнание че с този акт предствавяш страната, в която живееш – едно особено чувство на патриотизъм … в една чужда страна.

 26. Наистина никой не си задава въпрос ЗАЩО ЗА БЕЖАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАДАТ ПО 1000 лв, а българите да са с под 350 лв на член от семейството, за да потърсят помощ и често тя да им бъде отказана по „някакви“ причини. Нека и за тях това да е валидно – 350 лв на човек …тогава май ще побягнат ог БЪЛГАРИЯ и няма да се обръщат назад дори.

 27. Тяна, проверете истината. Дават им чието 65 лв на човек на МЕСЕЦ докато получат статут АКО са в център. После им ги спират. И ги напъждат от общежитието. Това е истината. Ако искате, пратете запитване до Държавната агенция за бежанците. Ако не Ви се занимава, за по-забавно гледайте Шоуто на Слави. Там се обяснява и защо трябва да идват именно у нас и много други неща, които се изкривяват от медиите. Такива хиляда лева няма.

 28. Pingback: Как България помага на бежанците?

 29. Izviniavam se,che ne pisha na kirilitza,no imam problem s neia na moeto PC.
  Skypi sygrajdani,
  hora vsiakakvi na tozi sviat i nie ne sme bezgreshni. Tezi bejentzi imat nujda ot pomosht.Znam go ne ot mediite,a ot horata,koito sa organizirali niakolko blagotvoritelni akcii.
  Spomnete si kakvo pishi na nashia gerb“Edinenieto pravi silata“.Tova go zabraviame mnogo chesto.Ako vseki pomogne,ot syrce,s tova,koeto mu e po vyzmojnostite,mojem da povdignem planini.No vseki reshava sam za sebe si.Ne viarvaite mnogo na mediite.Nashite upravnici za zagrabili povecheto ot parite za bejencite i sega se opitvat da si izmiat rycete.Prosto otidete da vidite sami v niakoi ot bejenskite lageri ili se vkluchete v nikoia ot blagotvoritelnite akcii.Shte vidite,che neshtata sa plachevni.Vseki edin ot nas ima blizki,nikoi i detza.Pomislete si za vsichki tezi hora,koito sa izostavili kyshite si,blizkite si i sa biagali,za da spasiat jivota na detzata si.
  Eto neobhodimata informacia,z tezi,koito iskat da pomognat:
  Eto linka s cialata statia:
  http://btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/kampaniya-za-nabirane-na-pomoshti-za-siriiski-detsa-u-nas.html
  Тече кампания за набиране на помощи за сирийски деца у нас. В момента се събират предимно посуда и обувки за всякакъв пол и възраст, одеяла, както и всичко необходимо за деца до 13-14 годишна възраст – храна, медикаменти, адаптирано мляко, памперси, детски колички, обувки, играчки, книжки и други материали за децата.
  Умоляват се тези, които имат желание и възможност да се включат, да предадат събраното лично или да го изпратят на следните адреси:
  – гр. Хасково -„Агенция за Европейска Интеграция“, бул. Съединение 10, офис 1, тел. 038/62 0054, моб. 0888 139 333, е-mail: eia.bulgaria@gmail.com
  – гр. Димитровград – Фондация „Подари усмивка“, ул. Георги Сава Раковски 16, офис 3
  – гр. София – АРГИ, бул. „Евлоги Георгиев“ 167А, ет. 1,, тел. 02/944 6389, моб. 0889 716 937, e-mail: arci_ngo@abv.bg,
  – ул. Княз Борис I, Nо154А , Магазин „Четири сезона“, нает за склад. Петя Муазен.
  – Ако сте от друг град – Пращане по Еконт:
  1060 София, кв. „Възраждане“, ул. „Цар Самуил“ №72 (офис на Еконт Ескпрес). Титуляр: Петя Муазен. 0878404346
  – Бул. Илиенско шосе №1, където се разделят трамвай 6 и 12, срещу спирката има една сграда,заградена с голям паркинг в двора. Съвет на жените бежанки, ет. 2, над партера, има табела Филкаб, тел. 0878 13 62 31.
  Всеки вторник и петък от 10:00 до 15:00 бежанците ходят и получават дрехи/посуда. Ако някой иска да дари, добре дошъл е да занесе даренията си в тези два дена.
  http://crw-bg.org/bg/about_us.html
  http://crw-bg.org/bg/about_us.html
  – Клуб на Палестинеца
  гр. София, Люлин 6-ти микрорайон, в двора на Кауфланд. Като застанете на входа на Кауфланд и погледнете напред, ще видите ограден паркинг за тирове и коли. Има метална врата, плъзгаща, се може да е отворена. Ниската сграда вдясно е клубът.

 30. Здравей Лидия,
  Незнам как лично да се свържа с тебе,тъй като ти явно имаш поглед над тези бежанци,моля те напиши ми имейл.
  Моят е : sisilia22@abv.bg
  Благодаря
  Поздрави

 31. Не разбрах , хем е сортирала дрехите щот бил 3-5-10 хем не ставали щотбили 3-5-10 , обръквация ?

 32. Не, не е обърквация. Ако говорим за нашумелите дарения в Пъстрогор, ние в Хасково сортирахме, но мюфтийството откара в Пъстрогор всичко, включително летните дрехи. Няма как да знам дали огромният тир от Кърждали е бил сортиран, както и бусът от Крумовград. А принципно – все още има добри хора, които събират дарения, но не подозират, че дарителите понякога им носят боклуци. Дори ако нещата са добри, но не са сортирани и надписани, хората отварят чувал и започват да ровят, за да открият това, което им е нужно. За да не се случват такива неща, в момента пишем Наръчник на помагащия.

 33. Това не е точно така, защото с ушите си чухме в интервюто с тях , че те не искат нищо , защото си имат достатъчно пари в турските банки! Искат само статут и айде гледайте си работата! Другото , което бих искала да кажа е , че ако бяха достатъчно възпитани можеха да ги оставят в чувалите и да откажат да ги вземат, а не да ги изхвърлят през оградата! Да сигурно е имало неподходящи дрехи , но те нали не очакват , че ние ще се сетим че те ходят увити до очите! Значи ние да се съобразяваме какви хора са те , а те с нас не могат да се съобразят, че нашата култура не е като тяхната! Съжалявам , но това не е поведение на бедстващ!

 34. Гледайте отново. Само един човек каза, че има банкова сметка в Турция. Следващото му изречение беше, че хората са взели каквото им е трябвало, но дрехите са били прекалено много. Освен това, ако гледате внимателно, дрехи извън двора няма. Всичко е вътре и половината беше отново прибрано в здравите чували. От самите бежанци. И след репортажа събирането продължи. Именно същите тези бежанци настояваха някой да докара камион да прибере дрехите, след като настояваха да им разрешат да ги складират вътре, за да не се похабят, но не им разрешиха. Какво значи бедстващ? Ако ви трябват 2-3 ката дрехи и живете в половин стая, какво бихте направили ако ви донесат камион? Какво би направил бедстващият? Ще се запаси за няколко живота? Или нещо друго? Обяснете какво е поведението на бедстващия. Познавали ли сте бедстващи? Откъде познавате поведението им?

 35. Като сте толкова състрадателни и имате достатъчно, вземете си бежанците пред или във Вашите домове. Не да се правите на Дева Мария като всичко ви е далеч, а вие “благородниците” сте големите дарители.

 36. Истината е че има два типа хора, едните са готови винаги да помогнат, незавсимо на кой и при какви обстоятлства, и другите, които са неспособни да направят каквото и да било за някой друг и винаги си намират нужното оправдание, за да не помогнат. Човек винаги може да скрие егоизма зад някакви логични оправдания, но в крайна сметка всичко опира до това в този конкретен момент, когато някой има нужда от помощ, дали ще намерим нещо човешко в себе си и ще помогнем или ще измислим хиляда причини, зад които да скрием простия факт, че сме егоистични, безчовечни, дребни душици.

 37. Айде, сега, айде… за да не се поражда етническа омраза да потушим напрежението като ги оправдаем по този начин, че от купища дрехи никой не си намира подходящ размер или че нямаме приличо забулващи дрехи. Като си решил да бягаш и то без документи, без нищо… това е полужението, ще си носиш дрехи, каквито има, ще ядеш, каквото ти се дава. Друго-една не малка част от тия са престъпници, терористи, когато излязат да колят, бесят и взривяват тогава ще видим, какво ще се говори по въпроса за човечността към тях. Цяла Европа не ги иска, защо ние трябва да се правим на по-европейци от останалите.

 38. Не никой, Мила, а някои. Ако няколко семейства стоварят у Вас дрехите, които смятат да изхвърлят или пък им е жал да изхвърлят, сигурна ли сте, че ще намерите неща, които са Ви по мярка и които Ви изглеждат удобни и прилични? Каква е гаранцията?

 39. До lyd
  Ако бягах за живота си със сигурност нямаше да се разплождам като заек… Всичките са многодетни, жените им са с кърмачета и вече пак бременни. Не виждам кой и как ще може да ги изхрани и отглежда за дълго. Това просто е напаст. Чули са че европейците да слаби и милозливи и след като са пренаселили и изяли всичко в собствените си държави, започвот да се бият за ресурси, плъзват навсякъде да се развъждат в нови ареали. След двадесет години така ще се наплодят в Европа, че и тук ще им стане тясно. Ще си направят „армии за освобождение“ и тогава не знам нашите деца накъде ще бягат. Трябва много да внимаваме на кого помагаме, защото тези не прощават.

 40. Знам за един случай в Италия за собствениците на Shopping и Sportal сайтовете. просили дрехи от църквите.
  Лъгали са за дарения на някакви домове за сираци в България. Дрехите които получили са ги продавали тук като маркови.
  Жалка история и за съжаление е истина….

 41. Dear Sir / Madam,

  Вы когда-нибудь искали фонда кредитов, финансовой помощи, или нуждаетесь в авторитетных кредитора, чтобы помочь вам удовлетворить ваши потребности и требования. Мы предлагаем кредиты ($ 1,000.00), ($ 10,000.00), ($ 50,000.00), ($ 50.000.000,00). Срок кредита от 1 до 30 лет (максимум). Мы предлагаем процентная ставка по кредиту в размере 3%, без проверки кредитной, мы предлагаем потребительские кредиты, займы консолидации задолженности, расширения бизнеса. Кредиты на любые
  причины! Мы обеспечиваем быстрое вежливое обслуживание для всех нынешних и
  точки зрения клиентов, мы помогаем вам в достижении вашей мечты.

  Если вы заинтересованы, пожалуйста, свяжитесь с нами по электронной почте: mustaphafinance@yahoo.com

  Мы ждем вашего срочного ответа
  Мустафа
  М / Д Мустафа финансов

 42. Pingback: Как България помага на бежанците? - Политическа Промяна Сега - Блогът

 43. 65 лева на месец-виждате ли се какво пишете!Те получават 1100 лева,без да работят,крадат ,вандалстват,изнасилват и най-вер оятно убиват!И българите в северозапада едва ли имат качествени дрехи,а организацията е като тази на Запад,по всяка вероятност!Условията в лагерите са по-добри от тези на Запад, имат достатъчно лекари(което нямат българите!)Народа ви се топи,либерастка пачавро,като пролетен сняг,а вие се грижите за,меко казано,съмнителни чужденци!Ако някой обикновен човек наистина ви вярва,то значи че ,меко казано,не е особено умен!

Коментари са забранени.