В случай, че искате да помогнете на бежанците в България

Нормално е първата реакция да е да се обадите в БЧК. И моята беше такава. Оттам научих, че бежанците всъщност са си много добре и нямат нужда от нищо освен детски лекарства. БЧК имало огромен резерв от дрехи, били раздали огромни количества суха храна, която бежанците да си готвят, така че в центровете към Държавната агенция за бежанците (Овча Купел, Пъстрогор, Баня) не живеели само с по 65 лева на месец. Имало лекари, които да ги лекуват.

На следващият ден БЧК стартира национална кампания за набиране на финансова помощ за бежанците. Платформата за доброволчески каузи Time Heroes обяви, че работи съвместно с БЧК и пусна списък с нефинансовите нужди на бежанците. Специално беше напомнено, че има достатъчно дрехи и обувки. Впоследствие БЧК се разграничи от Time Heroes и се направи, че няма нищо общо с тях. В същото време някои хора се обаждат в някои офиси на БЧК и им казват да носят дрехи. Официално БЧК събира само пари.

Не знам какви храни ще купят БЧК с парите, но знам, че хората в центровете нямат кой знае каква възможност да си готвят. Липсват печки, съдове, прибори. Знам и това, че част от тях нямат завивки. Знам и това, че нямат зимни дрехи. Знам и това, че започна да се захлажда. Всичко това го знаят и други хора – тези, които лично се ангажират да питат бежанците, отделят не само по някое левче, а часове всеки ден, дни наред, месеци, за да събират нужните неща и да ги носят лично, със собствените си коли.

Тези хора не са официално допускани в центровете, даже ги гонят. Но те намират начини да дадат събраните неща лично, в ръцете на нуждаещите се. Разбира се, това е възможно само там, където бежанците са на свободен режим и могат да излизат, не в центровете от затворен тип като Любимец и Бусманци.

Каквото и да казват медиите, знам, че в някои от центровете няма лекари, но това е друга тема.

И така – аз няма да помагам да бежанците чрез БЧК. Не и на този етап, докато самите БЧК не са наясно нито с нуждите на бежанците, нито със собствените си кампании.

От няколко дни съм във Фейсбук групата „Приятели на бежанците„, в която се свързват и координират много хора, които искат да помогнат – събират всякакви нужни предмети и пари, подреждат, опаковат, превозват. Обикновени хора от България поддържат директна връзка с обикновени хора от Сирия  ( и не само). Без много шум обикновени хора помагат на обикновени хора. Групово и поединично. Така че там можете да откриете представители на различни групи, които провеждат свои кампании, но се опитват да се координират помежду си, да обменят полезна информация. Вече имат и сайт. 

В моя град, Хасково, на практика със сигурност събират помощи в джамията зад общината (всеки ден от 9 до 5, стига в момента да не тече молитва), като част от националната кампания на мюфтийството, но това не значи, че в кампанията участва само мюсюлманската общност. На линия сме още няколко души, които заедно проучваме, разказваме, обсъждаме. До няколко дни ще имаме повече яснота и за нуждите на бежанците в най-близкия отворен център – с. Пъстрогор край Свиленград, и за възможни начини да се помогне.

Ето списъци с нужди:

Според Приятели на бежанците: 

Детски и бебешки зимни дрешки – якета, ботушки, космонавти, и т.н.

Лекарства за бебета и деца над 2 год.

Памперси – съветът е да купуваме по-евтини, доставените от нас Palomita в малки разфасовки са им се сторили много удачен варинт.

Адаптирани млека за бебета и храни за малко по-големи деца – 2-5 год.

Дамски превръзки

Лекар и преводач!!!

В лагера им много хора със сериозни болести, които не могат да си позволят лекарска помощ. Те нямат доверие на този вътре, нито пък могат да се разберат с него на различни езици. Така те не могат да си набавят специфични лекарства като инсулин, например. Нямат и средства за тях.

Медийно отразяване – според сириец, с когото разговаряхме, от около месец, откакто в медийното пространство се появяват репортажи за живота на бежанците, обитателите на центъра са започнали да получават благотворителна помощ. Дотогава никой не се е сещал за тях.

Всичко друго е добре дошло – с 65 лв. на месец изхранването е почти невъзможно, да не говорим за базисни нужди като облекло, транспорт, лична хигиена. Не забравяйте играчките – усмивките на децата, които получиха такива подаръци от нас, струват повече от всичко.

Домакински съдове

Според Time Heroes – кликнете и ще видите още неща.

Очаквайте още информация по темата!

Advertisements

2 thoughts on “В случай, че искате да помогнете на бежанците в България

  1. Pingback: Къде живеят бежанците? С какво се издържат? | полетът на костенурката

  2. А щом БЧК има огромен резерв от дрехи, защо тези няколкостотин души, между които толкова малки деца, не получават достатъчно от тях? Аз ли нещо не разбирам? Не ми се вижда нормално деца и бебета да мръзнат, а БЧК да не иска дарения от дрехи, които да канализира към тях…

Коментари са забранени.