(Новите) мерки за борба с безработицата – 2

Моята приятелка, която е безработна, а мъжът й не изкарва повече от 600 лв чисто, сега ще има проблем с детските надбавки.

Детето си ходи на училище, има си имунизации, но преди време на дружката ми й откраднаха чантата, а с нея документи, вкл. актът за раждане на детето. Досега тя минаваше с ксерокопие при подаване за детски, но сега й искали оригинал. За да извади оригинал, обаче, трябва всички данъци към хасковската община да са платени, а хората едва насмогват да си покриват разходите и имат да плащат около 200 лв за данъци за жилището си. Сега няма откъде да ги вземат, така че няма как да изкарат този документ, а без него няма детски.

Другото нещо е, че от бюрото я притискат да се отпише, понеже вече доста време била записана, а не можела да си хареса работа. Ами тя не че не иска, но не може на пълен работен ден, понеже в квартал Болярово (бивше село) закриха училището и градината, и сега детето пътува до града и е на училище от 8 до 16. 30, така че някой трябва да го води и прибира и е ясно, че тя не може да вземе работа с нормално работно време. (бях писала за това – виж горният линк)

Работите, които й се предлагат няма как да й покрият разноски за гувернантка. Но откак новото правителство е на власт, в бюрото по труда постоянно я тормозят, въпреки че не взема и лев от държавата помощи освен детските. Миналата седмица й казали, че имала право да не работи само докато детето й стане на 3 години. Тя им казала, че все пак има и закон, който не й позволява да си остави детето само (сега завърши втори клас) и няма близък, който да го гледа, но те й казали, че не знаят за такъв закон.

Дали й направление да кандидатства за помощник-възпитател (лелка) в една детска градина, макар че работният ден запова в 6, а втората смяна свършва след като нейното дете е свършило занималня. И тя накрая отишла до градината, а там й казали, че трябвало и медицинско и свидетелство за съдимост (които знаете струват пари). Ако няколко пъти откаже, може и да имат право по някакви нови разпоредби да я отпишат от бюрото (още не знаем със сигурност, но служителите вече втори път я плашат с това).

Ако я отпишат ( а след това няколко месеца няма да има право да се запише, пак според информация от бюрото по труда), тя пък няма да има никакъв официален документ, с който да удостовери доходите си, когато кандидатства за детски надбавки.

Ето така социалното правителство се справя със социалните проблеми.

Advertisements

13 thoughts on “(Новите) мерки за борба с безработицата – 2

 1. Мои приятели имаха не платени данъци, и им се роди дете. Общината отказа да им издаде акт за раждане докато не си платят данъците. Те подадоха жалба, не си спомням къде, но някъде в София… След 2 дни им издадоха акт за раждане.

 2. Лидия, какво предлагаш да се случи в тази ситуация? Какво би било правилното от страна на държавата?

 3. Правилното би било да не се нарушават правата на детето, чиито родители дължат пари на общината и да му бъде издадено удостоверение за раждане. В нашия случай обшината дори отказва да приеме молбата; не знам по какъв начин приятелката ми би могла да я подаде и евентуално да получи обоснован отказ и ако има основание да се жалва пред друга инстанция. В това време, разбира се, детето ще си стои без детски, а дали приятелката ми (ако се стигне до това) има пари да води дела срещу общината. Преди време омбудсманът беше казал специално по подобен казус в нашия град, че действията на общината са незаконни.

  Правилно би било държавата да не притиска приятелката ми да приема работа, която не е подходяща за нея, особено при положение, че тя не кандидатства за каквито и да е социални помощи.

 4. Когато бях 2 клас, сам ходех и си идвах от училище и чаках майка ми да се прибере от работа. Е, „чаках“ е силно казано – играех навън с приятели.

  Гувернантка… не знам дали се усещаш…

 5. Но вероятно не си ходел на училище от село в града. И вероятно майка ти не е имала страховете, които хората имат сега. И вероятно не е била под угрозата доброжелателни съседки да се обадят в отдела за закрила на детето и да кажат, че си оставя детето само (не, не е нещо въображаемо; вече се случи неведнъж с мои близки роднини), което пък води до едни доста интересни проверки и т.н. Иначе и аз ходех къде ли не сама още на 5. А отвъд всичко това всеки родител сам определя какво е добро за собственото му дете.

  И освен това никъде не казвам, че приятелката ми настоява държавата да й плаща издръжка. А хората имат право да избират каква работа да работят, нали? Или в закона пише друго?

 6. Ако някой може да избира каква работа да работи, вместо да вземе първата възможност, ако може да си позволи 4 години да е безработен, вместо да добавя пари в семейния бюджет, ако има заедно със партньора си собствено жилище… Извинявай, той не е беден по никоя дефиниция.

  И аз лично смятам, че държавата трябва да притиска безработните да си намират работа, защото това е единствения начин всички ние да станем по-богати и по-успели.

 7. Аз не съм дефинирала приятелката си като бедна и не за това става въпрос в текста. И не смятам, че държавата трябва да притиска когото и да било да си намира работа при условие, че същият този не търси социални помощи от държавата. Не мисля, че да си майка и домакиня по някакъв начин пречи на останалите да станат по-богати и успели, но може да помогне да собственото ти дете един ден да стане по-богато и успяло. Освен това, ако искаш да развиеш собствен бизнес, може да ти е необходимо именно онова време, в което държавата би те задължила да работиш за 18лв на ден и да оставиш детето си без никакъв надзор (за което пък подлежиш на санкции от държавата).

 8. Лид, щом не е бедна, защо не си е платила данъците? Разбира се, че държавата ще притиска хората да си платят данъците, това е основната й функция – да събира пари и да ги преразпределя.

  Четири години са толкова много време, че ако твоята приятелка искаше да пробва да развие бизнес, щеше вече да го е направила.

  Смисъла на текста ти, така, както аз го разбирам е – „трябва ли някой, който не си е платил данъците да бъде каран да работи работа, която не му допада, за да може да си плати данъците“ – и моя отговор е категорично да. Ако си беше платила данъка, тогава ако иска да работи, ако предпочита – да отглежда и възпитава детето си и да не работи.

 9. Ок, разбрах логиката ти, анонимен. Наи-важната функция на хората е да бъдат данъкоплатци.

 10. За да има здраво и проспериращо общество трябва всички да си плащат данъците.

  Ако греша – ще се радвам да ме поправиш с пример за държава, където това не е така – може би Швейцария, или Германия, или Канада?

  Ако някой има собствен апартамент, но не си плаща данъка и отказва да работи, то той краде от мен и от теб. Ако ти толерираш това, аз не го. Не, че имам какво да направя, защото в милата ни пропаднала държава неплащането на данъци е национален спорт. Тези Х лв., които ще дадат нашите управляващи като увеличение на майчинските няма да дойдат от неплатените данъци, а от платените, нали така?

 11. Анонимен ( трол ):
  „Разбира се, че държавата ще притиска хората да си платят данъците, това е основната й функция – да събира пари и да ги преразпределя.“ – МОЛЯ ? Събирането и преразпределянето на пари е само средство, а основната функция на държавата е опазването на правата на хората ( право на живот – чрез полиция и здравеопазване, право на собственост – пак полиция и т.н. ). А в такава държава на която основната функция е „да събира пари и да ги преразпределя“, или с други думи да краде от Иван и да дава 10% на Пешо ( останалите 90% отиват за партийните функционери ), аз не искам да живея!

  „Тези Х лв., които ще дадат нашите управляващи като увеличение на майчинските няма да дойдат от неплатените данъци, а от платените, нали така?“ – ама те нали до вчера твърдяха че ще дойдат от заема дето ще го вземат …

 12. И как да ти опази правото на живот, като няма пари да плати на лекарите и полицаите, защото не може да си събере данъците? Или ако е за наш човек е ОК да не плаща, стига всички останали да плащаме?

  Независимо, кой е на власт, увеличените държавни разходи се компенсират по три начина:

  – печатане на пари – невъзможно поради валутен борд
  – взимане назаем – погрешно ако парите няма да се инвестират, а ще се дадат за увеличение на дохода, защото така не се генерира принадена стойност
  – събиране на повече данъци.

  Това е, много е просто.

 13. За компенсирането на увеличените държавни разходи ( друг е въпроса защо се увеличават вместо да се оптимизират, както твърдеше че ще направи сегашното правителство преди изборите ) :
  Печатане на пари и взимане назаем са с почти еднакъв резултат и мисля че помниш какво стана през 1996та, когато са ползвали първия метод … Добре поне че има и ограничение за големината на заемите.
  Събиране на повече данъци – има много методи, и отказването на услуги на гражданите не е един от тях, има точно обратния резултат ( защото тук говорим именно за отказване на услугата издаване на акт за раждане – 50лв. ).

  Тук става въпрос за данъци към общината, не към държавата, но за тях ще пиша по-късно.
  „И как да ти опази правото на живот, като няма пари да плати на лекарите и полицаите, защото не може да си събере данъците?“
  1) на лекарите се плаща от здравната каса, в която отиват здравните осигуровки
  2) на полицаите се плаща от бюджета на МВР, които идва от държавния бюджет и в последните години взима доста голяма част от него
  Точно за тези две неща 1/3 от заплатата ти отива в хазната и здравната каса и нямаш абсолютно никакъв избор ( за безработните и пенсионерите незнам как стои въпроса ). Освен това в държавата отиват и 16.66(6)% на всичко за което плащаш ( много повече при горива, алкохол и цигари, за цигарите знам че е около 80% ), под формата на ДДС. Така че не ми говори че държавата нямала пари.
  А какво получаваме насреща, като данъкоплатци ? Оставям на страна въпроса, че нито имаме думата как да се харчат тези пари, нито имаме някаква информация къде отиват.
  1) Здравна каса – тъй като по-голямата част от парите ( по-външни признаци бих казал над 80% ) отиват в джобовете на ръководството ѝ и техни близки, много от леченията не се покриват. Пример : на мен ми се наложиха медицински процедури тази пролет, които ако не се извършат има опасност за живота, оказа се че от 3-те неща здравната каса покрива само едно. Между другото, услугите на здравната каса почти не съм ги ползвал поне последните 7 години, а осигуровките са внасяни през цялото време.
  2) Полиция – почти тотално бездействие : Апартамента в който живея е ограбван 3 пъти през последните 15 години. И трите пъти е викана полиция, и трите пъти резултатът е нулев. Това се е случвало поне веднъж, и винаги със същия резултат, на над 50% от познатите ми.

  Както писах в началото, тук става въпрос за данъци към общината. Реално в българия това са единствените данъци които е възможно да не платиш веднага.
  Тези данъци си остават дължими и данъкоплатеца все някога ще ги плати, независимо от волята му ( в краен случаи заедно с разходи за съдя изпълнител ).
  И къде би трябвало да отиват тези данъци ? Услуги за гражданите ? НЕ, за всяка от тях си плащаш отделно! Остава събирането на боклука и поддръжката на общинската собственост, тоест пътища, паркове и училища. Доколкото разбрах жената живее на село, е аз не съм видял нито едно село с читави пътища, които не са дело на живущите, с лични средства, а за боклука – има предостатъчно репортажи за реки и поляни, в краищата на селата, превърнати в сметища, тоест и тази работа не си я върши общината.А за училището – закрито е и от там идва целия проблем с намирането на работа. За училището – ясно, ако и другите две неща се окажат верни и за това конкретно село – аз не виждам изобщо някакво морално ( подчертавам морално, защото законно има ) право общината да иска каквито и да е данъци.

Коментари са забранени.