Степни богове

Наскоро си купих само за по 5 лева книги от промоция в „Приятели“ (бившите „Пингвини“). Прочетох едната и дано днес успея да купя другата от същия автор. Книгата е „Степни богове“, а авторът е Андрей Геласимов. Така и не ми бяха попадали преди. Голям късмет! А още по-хубавото е, че има и електронно издание, така че можете да си я купите веднага 🙂

Действието се развива в едно казашко село, близо до границата с Китай, в края на Втората световна. Героите са селяни, военни и японски военопленници.  Отношенията им са не по-нежни от тези на враждуващите хлапета в „ТО“ на Стивън Кинг. Всички са заети с оцеляване, то е ясно, но това, което прави книгата специална е, че ми напомня, че всеки човек има душа, а понякога някои души решават да се грижат за другите, дори и ако са израснали, заобиколени от безчувственост, насилие, безсмислие и лудост.

По някакъв начин тази книга ми напомня за книгите на Дейвид Ланю, но това може да е съвсем субективно възприятие, така че ако не харесвате Ланю, не бързайте да отписвате Геласимов. Единият е подчертано западен, а другият е подчертано руски, колкото и да ги свързва нещо японско 😀

Най-важното е, че в книгата няма нищо сантиментално, но пък има смешно, така че да не я сложите в графата „тежко“ четиво!

Преди малко открих, че преди години Илла е писала за тази книга в блога си, но съм пропуснала. Ако ви се чете по-задълбочено и по-интелектуално ревю, заповядайте при нея. Аз ще го направя още ей сега, а дано следобед да успея да си купя и другата книга!

Advertisements

3 thoughts on “Степни богове

 1. За почитателите на руската литература, а и не само на нея, това е едно великолепно място за среща с нея.
  Единственият „недостатък“ е, че срещата с тази литература е в оригинал. НО според мен това прави допирът с нея още по-осезаем и ценен.

  http://royallib.ru/author/gelasimov_andrey.html

 2. Все още не съм прочел книгата Степни богове, но от краткия обзор в блога помислих,че темата е подобна на цщжета на този руски филм

  Ето и кратък обзор от коментаторка на филма в кинпоиск.ру

  Тихой ночью при луне
  Луч в воде дрожит слегка,
  За аулом в тишине
  По камням бежит река.

  Трагедия народа содержит в себе трагедии многих людей, судьба коих неблагосклонно заставила их бороться с политическим режимом и войнами, голодом и бесконечными гонениями, казнями и депортацией.

  Именно о таких покалеченные жизнях рассказывается в фильме. Здесь и путевой обходчик Касым — одинокий старик, потерявший жену, и детей во время голода и контуженный на фронте. И красавица Вера- бывшая узница АЛЖИРа. И ссыльный польский врач Ежи. Однажды к ним присоединяется главный герой фильма — еврейский мальчик-сирота Саша (Сабыр), спасенный добрым казахом, которого в последствии он назовет своим отцом. Все они такие разные и каждый по своему относиться к тому, что выпало на его судьбу. Кто кается и просит прощения, кто мириться со своей безутешной учестью, кто приспосабливается и ожесточается, а кто верит в великого, доброго и всемогущего товарища Сталина.

  Между тем жизнь идет своим чередом. Кто-то ссориться, кто-то влюбляется, жениться, читает стихи совсем не ведая о том, что их жизни в последствии и станут самым главным подарком товарищу Сталину.

  Фильм о вере, фильм о любви, о горе, фильм о жизни.

  ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Невероятно силен филм.

  Моля за извинение, ако този коментар се възприеме като реклама. Просто се сетих за този филм, четейки блога, и го споделям.

Коментари са забранени.