Кометата идва

е любимата муминска книга на сина ми. Той е на три години и току що за пореден път започнахме да я четем. Днес спряхме малко след петдесетата страница по моя настояване.

Не искам да ви подвеждам – не всяко дете на три години ще я хареса, но съм сигурна, че ще се хареса на много деца между 5 и 10. Особено на момченца.

Книгата е около 150 страници. Илюстрациите са черно-бели и доста необичайни за повечето днешни деца, които са свикнали с шаренкото, но мисля, че си струва децата да се срещнат с тях. Първо, те изграждат добре представата за героите. Второ, те са забавни и драматични. Трето, можете лесно да прерисувате герои и други елементи на картончета и да ги изрежете, така че децата да могат сами да си разиграват истории. Четвърто, разширяват визуалната интелигентност на децата и възпитават естетически вкус.  За мен това е много-много важно и избягвам да купувам книги с илюстрации, които не харесвам.

Тази книга е най-подходящата  за среща на децата с муминските книги, защото в нея не участват всички възможни герои, а само няколко, които точно в тази книга се запознават. А освен това е от муминските книги, които със сигурност ще се харесат на деца. Казвам това, защото някои от муминските книги са по-подходящи за възрастни, но друг път ще разказвам повече за другите книги.

А сега накратко за самата история – към Муминската долина лети комета и това прави обитателитe на долината тревожни. За да разсеят детските страхове, Татко Мумин и Мама Муминка изпращат децата на пътешествие със сал по реката с мисия да открият обсерваторията в планините, да разберат какво всъщност се случва и да се върнат до неделя, за да ядат нещо специално от вкусотиите на Мама Муминка. По пътя децата се сприятеляват с някои от героите, които ще се появяват многократно в следващите книги, озовават се в напрегнати ситуации и успяват да се завърнат навреме, но напрежението остава до края.

Книгата е евтина, но пък доста качествена – като повечето книги на издателство „Дамян Яков“ и е годна за многократна многогодишна употреба.  Започнах да я подарявам 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Кометата идва

  1. Мда… Михаела е на „нивото“ на Маншон и Полуобувка, и на приказките на Киплинг. Задържа си вниманието за chapter books, но трябва да има повече екшън и по-малко описателности.

  2. Значи Кометата може би ще й хареса. Препоръчвам „Моливко и Сръчко“ също – това е истинският екшън!

Коментари са забранени.