Млади, алтернативни на БСП леви, дано не бъдете употребени

Предполагам, че всеки от вас познава хора, които се определят като леви, но не подкрепят БСП и биха гласували за нова лява алтернатива.  Тези хора не вярват, че всичко се решава от пазара, особено в области като образование, здравеопазване, култура, околна среда (както впрочем не вярват и много от определящите се като десни, но това е друга тема). Те смятат, че държавата трябва да подкрепя уязвимите си граждани (както впрочем смятат и много от определящите се като десни, но това е друга тема).

Вече се появяват заявки за такава алтернатива.  Техни говорители не само пишат във Фейсбук и някои сайтове, но имат трибуна и в националните медии.

Една от основните им  теми напоследък е протестът – те или го омаловажават или се опитват да внушат, че е режисиран от зли десни сили, които се опитват да вземат властта, за да правят зли десни неща, в откровен ущърб на народа.

Чудя се кой има полза от това хората да вярват, че от този протест или няма никакъв смисъл или ще доведе до нещо много страшно. Може би тези, против които е насочен протеста – управляващите, олигархията.

В такъв случай за кого работи оформящата се алтернативна на БСП левица?

И каква полза от това имат хората, които биха искали да гласуват за истинска лява алтернатива на БСП?

Advertisements

3 thoughts on “Млади, алтернативни на БСП леви, дано не бъдете употребени

 1. Наистина е странно, тъй като тези хора действително обсъждат леви идеи, действително се интересуват от лявото не само като название или лозунг.
  Но пък ги разбирам – при тях неприемането на глобалния капитализъм (българската олигархия е много, ама много частен случай) е толкова силно, че не искат да имат нищо общо с дясното дори когато всъщност имат общ противник. 😉

  То не е ясно дали десните, които сега манифестират наистина са против ТОЗИ противник, ама това е друг въпрос. 😉

 2. Няма как да има да автентично ляво в България, без ясното съзнание от страна на това „ляво“, че именно благодарение на БСП, думата „левица“ се превърна в мръсна дума.
  БСП не е лява партия, а олигархично-властова групировка, която паразитира върху носталгията на голяма част от възрастните хора в България по младостта и „осигурения живот“.
  По обвързаността си с номенклатурни практики от миналото БСП е по-скоро реакционерски-консервативна групировка. Ето защо терминът „ново ляво“ е безсмислен, защото за да има ново ляво, би трябвало да е имало и старо ляво.

  В момента в България най-близко до автентичното ляво са Зелените, така че всеки осъзнат левичар у нас би могъл да се идентифицира единствено с тях.

Коментари са забранени.