Що за птица е Иво Христов и какво общо има с новата левица

Във връзка с предишния ми текст за Калина Андролова, Иво Христов реши да ме изтрие от списъка си с приятели във Фейсбук. И не просто това, а да ме блокира – т.е. не само не бива да говоря с него, но и не бива да чета какво пише. Явно му свърши търпението, понеже за втори път си позволих да задавам въпроси за новата левица. Въпреки уговорките ми за добронамереност.

Кой е Иво Христов? Един от основателите на проекта Солидарна България, за който ще се говори все по-често. Предполагам, че именно от този проект ще се излюпи новата левица. Солидарна България се определяше като вътрешен коректив на БСП, но вече реши да се еманципира.

В момента Солидарна България е сайт и затворена Фейсбук група. Защо е затворена? Не знам, но ми напомня за една далечна история от късната есен на 1989. Тодор Живков беше паднал, но младите комсомолци бързаха да създадат нова лява младежка организация. Бях първи курс. Едно момиче от моя курс беше поканено на една вила, където се учреди студентското дружество – част от новата социалистическа младежка организация ( с лидер Росен Карадимов). ТАЙНО.

Официалният мотив на Иво Христов да ме разприятели във ФБ е: „Ivo Hristov Лидия, мисля, че получи най-добросъвестните ми отговори. Но профилът ми не е мястото за атаки срещу приятели. Затова ти давам повод да допълниш блога си с още един абзац: „как Иво ме цензурира и нима това е новата левица?!“ „

Да, питам, това ли е новата левица? Пак ли тайно се учредява? И защо? Защо не позволява дори да й задават въпроси? 

Не съм против лявото по принцип. Нито против дясното. Напротив, продължавам да твърдя, че имаме нужда от левица, десница и отвъд. Защото съм за плурализъм и за това всеки да бъде парламентарно представен. И се надявам шаренията в мечтания от мен парламент да е предпоставка за сериозни и честни разговори, които да водят до решения, които да са добри за цялото общество. Вярвам в принципа „печеля-печелиш“.

Advertisements

26 thoughts on “Що за птица е Иво Христов и какво общо има с новата левица

 1. Лидия, реакцията ти е напълно според очакванията ми. Благодаря за цитата. Аз съм свободен човек, който не се плаши от интриги, Живков, комсомолци и прочее вехт инвентар. В блога ми leroisalomon.blog.bg са събрани всичките ми позиции през годините и, който реши, ще се убеди колко струват внушенията ти. А на профила си поддържам етичен тон и няма как да толерирам „лов на вещици“. Познавам Калина. Помня и комунизма. И няма да допусна „другарски съд“ над нея заради статия, която, убеден съм, самата тя днес не би подписала. Толкоз.

 2. А аз съм малко изненадана, Иво. Съжалявам, че постоянно ти се привиждат врагове и тръгваш да се бориш с тях по начин, който съживява призраци.А аз и Калина няма как да бъдем другарки, че да организирам другарски съд. Въпросите ми не бяха към Калина, а към левицата, която ти по някакъв начин олицетворяваш.

 3. Здравейте,
  Моята „вина“ към Иво Христов пък беше, че му зададох няколко въпроса за Путин, които не съвпадаха с неговото виждане за руския президент. Без да съм прекрачила добрия тон.
  Между другото, не се сърдя, че бях изтрита от списъка му – нямам място при хора, които изпадат в екстаз пред подобни политици:)

 4. Най-добре попитайте самия него. Всъщност, той го каза открито след неговото т.нар. „преизбиране“.

 5. Калина Андролова като е писала расистки текстове – да си трае или да си вземе поука, приятелите й- да разделят лично от идейно и принципно. Поздрави и аз съм с леви възгледи, споко, с времето ще имаме адекватна левица, не става лесно, то и десните ни не са адекватни. Сред демократите, либералите и тн също има доста расистки изцепки.

 6. Вече казах, че е много грозно когато интелигентни хора се карат из Нета… Има достатъчно кофти хора в България, към които да насочим негативизма си (и гнева си!). В случая е трудно да се каже кой е прав и кой крив, но наистина един потребител на Фейсбук би трябвало да определя сам какво да стои на неговата страница/профил и какво не.

 7. Лидия, ако не си знаела, че „изпадам във възторг пред Путин“, то, както е тръгнало, скоро ще научиш, че съм „ислямо-фашист“, хомосексуалист и хомофоб едновременно, а защо не и зоофил. В България заявиш ли позиция, другото следва автоматично. :))))

 8. В кръга на анекдота, ако си спомням добре, Ангелина изтрих след като тръгна инатливо да занимава форума с това колко поседствен актъор е Де Ниро…И днес не бих губил време за подобна „дискусия“. 🙂

 9. Не е само в България господин Христов. Така функционира комуникацията по принцип. Ако Вие сте се изказал положително за Путин, Ваша си е отговорността за изказването Ви, а то носи след себе си куп интерпретативни последствия. Т.е. не е много трудно да се стигне до заключението, че може и да сте хомофоб, предвид последните събития в Русия и предполагаемата Ви подкрепа към Путин. Освен ако изрично не се дистанцирате, но това не се прави с анекдоти и емотиконки.

  И в интерес на истината Де Ниро е посредствен актьор… Както Вие явно сте посредствен общественик и също като него не можете да изиграете сериозна роля… в политиката. Не е късно да ме опровергаете, като отговорите на всички повдигнати в последно време въпроси в блога на Лидия. Това включва последните 3 теми. Покажете достойнство, докато му е времето, за да можем ние да покажем уважение. SEO може да ви изиграе лоша шега, ако наистина се гласите за ляв лидер със сегашното си леконравие.

 10. Много се извинявам, но това за Де Ниро си е чиста лъжа. Казах, че не харесвам едно негово интервю, което беше с банални въпроси и още по-банални отговори. Мисля, че има разлика между това да не харесваш един актьор и едно дадено от него интервю. ФБ пази всичко, така че няма проблем да се проверят твърденията ми – и за актьора, и за Путин.

 11. Нова тема се заформя: Що за птица е Робърт Де Ниро и какво общо има с новата левица в България?

 12. :))))))))))))))))))))
  Всъщност това, което Иво Христов твърди тук, е добър повод за някои въпроси. На мен лично не би ми и хрумнало да изтрия някой, само защото той не харесва това, което харесвам аз. Нали си представяте щом някой не търпи различие във вкуса, как ще понася опонент, в т.ч. и вътрешнопартиен.
  Иначе, ако трябва да бъдем коректни докрай, при спора около Путин ми беше припомнено как не съм харесала нещо си за Де Ниро и след това дойде балтията.
  Горкият Де Ниро, ако знаеше в какво и къде го намесиха:))))))))

 13. Иво, не знам дали осъзнаваш колко абсурдно звучи това обяснение – изтрих я, понеже не харесва актьора X. Дори децата спорят помежду си за по-сериозни неща. Абсурдно е 🙂

 14. Добре де, може ли един човек да бъде с леви убеждения и в същото време да има свое мнение за циганите и хомосексуалистите? Ами може. Аз определено съм човек с леви убеждения, но смятам, че спрямо циганите трябва да има съвсем други политики (които определено няма да харесат на мекеретата от БХК), а от „Джемини“ сигурно ще ме обявят за хомофоб, ако им изложа вижданията си по отношение „алтернативните“ сексуалности. 😉 😉 😉

 15. Сигурно може, ама не се вързва с определението, което младите алтернативни социалисти дават за себе си на сайта на Солидарна България. Затова повдигам въпроса.

 16. Това са ,наистина,дребни заяждания………Правете ДОБРО,при всяка ситуация има избор-добро или лошо/егоизъм/.Правете добро.

 17. Иво,че и Ристов..пореден,пореден,нямат край- червен персонаж,играе го криптокомуняга..ама не нам такими номерами,другарче! И с тоя вид и съдържание на румено чекиситче с алаброс от времето на Дзерджински…мерси много,насмукахме се от “меда“ ви…забравих вече 3 или 4 поколения,специално в България! Естествено признание за спонсорството откъм Коминтерна т.е. откъм сегашна Москва и червените центрове….нивга няма да се получи! Комунягите никога не признават нищо-те признават само че поредния руски Лилипутин ,че Москва и Рашата са номер едно! Пустите петоколонници,край нямат в тази обърната от тях на кенеф иначе природно надарена страна…техни основни почитатели са изкукалите,болни от и по комунизма,дърти другари с наколенниците! Остави,Ристов,какво и как на ползу роду,а си кажи КОИ и КОЛКО по КАКВА линия те спонсорира!! Или караш на шепа жълъди,а? :-)))

 18. Tritonov, откъде намираш сили да държиш толкова злоба в комплексираната си и малокултурна душа? Иво Христов е едно рядко изключение на фона на съвременната изпостеляла българска интелигенция, която по традиция е политкоректна и неграмотна, а следователно и антибългарска. Иво не е такъв и байганьовците не могат да го преглътнат без да изпсуват и да хвърлят камък.

 19. Рангел Титюков икономист.Това е опит да се свържа с колегата Христов.
  0884 29 97 54

 20. Edinstvenoto, koeto ne se vruzva, blogur4e , e tova, 4e vsqka maloumnica se misli za golem kapacitet. E za tova sme na tova deredje, a ne zaradi roburt deNiro i kakvi bilii opredeleniqta na socialistite za sebe si. Zakrii si bloga, stiga oburkva horata s infantilnite si prostotii

 21. Г-н Христов,
  Вашите опоненти не са на равнището ви и вие проявявате твърде много алтруизъм като влизате в диалог с тях. На тях не им е ясно, че интелектуалното и културно равнище на човека не се определя от неговите политическите пристрастия. Те са заслепени до такава степен от своите лични политически емоции, че не са в състояние да преценят дълбоката проницателност и високата квалификация на своя опонент. Признават само митинговите подскачания и подвиквания „кой не скача е такъв-онакъв“. Моля ви, не си губете повече времето с тях и просто ги изтривайте от сайта си.

 22. Нашата тема тук не е ничия проницателност и квалификация, ничие интелектуално и културно равнище, а именно къде стоят политически някои хора и как комуникират с народа тези, които имат амбициите да бъдат в политиката. Съветвате левите да се затворят „аристократично“ и да не ни обръщат внимание на нас, плебеите? Чудесно, това още един път би показало колко струва лявостта им 🙂

Коментари са забранени.