Някои проблемни точки в легионерската програма

Откривам някои проблемни точки в легионерската програма, която ми беше предоставена от Майя Маркова.  Без значение дали ще употребяваме думата фашизъм, национал-социализъм, нацизъм или нещо друго (признавам, не съм специалист), смятам, че тези идеи са опасни. Първо, защото разделят нацията. Второ, защото правят уязвими тези, които не са от български етнически произход, не изповядват православие и несъгласните с изброените идеи. Освен това, директно призовават за лишаване на някои групи от граждански права и човешки права.

Бих се радвала да чуя повече мнения и интерпретации на тези точки, а освен това настоявам политическата партия БДФ форум да предложи своите коментари, както и позиция доколко тя днес се идентифицира с тези идеи, след като се обявява за наследник на легионерите. Мисля, че ако една организация е наистина еволюирала, не следва да премълчава проблематични моменти в миналото си, а да ги посочи и недвусмислено да се разграничи от тях.

извадки от Програма на съюза на младежките национални легиони

3) Насаждане религията на нашите деди сред българската младеж и предпазването й от всякакви попълзновения, уронващи нейния престиж и застрашаващи нейната цялост.

7) Изгонване на всички държавни служители (учители и чиновници), които седейки на държавната трапеза подравят нейните здрави основи, убиват националния дух на българина и развращават младежта.

10) Жреци на българските културни и просветни институции могат да са само тези, които са родени българи.

12) Разтурването и забраняването на всички тайни и явни организации и групировки целящи убиването на българския национален дух и традиции и насаждането на интернационални идеи.

13) Забраняването на всякаква литература, целяща разрушаването на моралните устои и семейните добродетели на българския народ.

14) Регламентация на печата за да служи на добре разбраните държавни и национални интереси. Българският печат да се списва и ръководи само от български журналисти.

16) Народното представителство само за родените българи.

20) Изгонване на всички чужденци, които отнемат хляба на българина – работник, занаятчия, чиновник и работодател. Българското поданство само за тия, в чиито жили тече българска кръв.

 

 

Реклами

3 thoughts on “Някои проблемни точки в легионерската програма

  1. Pingback: БДФ в готовност да отговори на въпросите ми за програмата на легионите | полетът на костенурката

  2. Лидия, какво не ти е ясно в тази идеология? Най-обикновен фашизъм.

    Впрочем какво общо има православието с българщината и коя е „религията на нашите деди“? 😉

  3. Богът на нашите деди е Тангра – ха ха. Тези легионери да си пуснат речите на Хитлер от ютюб и да им се кефят

Коментарите са изключени.