Внимателно с фашизма, легионерите, приятелите и авторитетите

Не бях чувала за политическата партия БДФ преди ДСБ, за които гласувах, да се коалират с нея за изборите. Някои мои познати се отказали да гласуват за ДСБ именно заради решението да се коалира с тази партия. Едни, защото БДФ се определят като националисти, а други, защото ги смятат за неонацисти. Оказва се, че основният проблем с БДФ е това, че те се самоопределят в устава си като наследници на легионерите – организация, действала преди 9 септември, 1944 г.

Преди време бях писала против Луков Марш и тогава моята приятелка Майя Маркова ми напомни, че човек не бива да бърза да се изкаже преди да е наясно. Аз приемах за даденост, че легионерите са фашисти, понеже така бях чувала – не помня къде и кога. Майя, обаче, си направи труда да публикува програмата на легионерите, за да ме опровергае. Не винаги съм съгласна с Майя, всъщност по-често сме на противоположни позиции, но винаги съм вярвала, че Майя е задълбочен, добросъвестен и честен търсач на истината.

Ето защо си позволих да я цитирам, когато в един разговор за фашистките прояви у нас, Соломон Бали побърза да квалифицира БДФ като фашисти (или пък неонацисти, признавам, че не си спомням точно). И макар че съм инициатор на тези загрижени разговори за фашизма / неонацизма, бях набързо квалифицирана и аз – че съм адвокат на фашизма … понеже не бързам да приема за даденост, че БДФ са фашисти, че си позволявам да задавам въпроси, че настоявам, че всеки е невинен до доказване на противното и е редно първо този, който обвинява да представи доказателства за вината, а чак след това ако е нужно обвиняемият да доказва невинността си.

Оказва се, че за доста хора са достатъчни две доказателства: че някога, още преди Хитлер да дойде на власт в Германия, легионерите са имали свастика в емблемата си (без значение, че малко по-късно са се отказали от нея), както и това, че БДФ се самоопределя като наследник на легионерите.

Дали легионерите наистина са били фашисти? Ако са имали нещо общо с фашизма, дали това изчерпва цялата им идентичност? И с какво по-точно от наследството на легионерите се идентифицира днешната партия БДФ?

След като така и не открих нищо притеснително в сайта им, им писах писмо. А те ми отговориха така:

Здравейте!

Благодарим Ви за въпросите, които са много резонни за една толкова малко осветена, но толкова спекулирана в историята ни тематика. 

Тъй като тези въпроси повдигна преди време и журналистката Татяна Ваксбер в свой материал за редакцията на „Дойче Веле“ – в отговора до нея сме ги засегнали. Може да го намерите в нашия сайт на този адрес.
В „Становища“ има и други наши позиции, вкл. и за това как разбираме национализма, може да разгледате.

За повече информация по темата за СБНЛ може да потърсите книгите на Дянко Марков, бивш народен представител и съпредседател на БДФ, настоящ член на Националния съвет на БДФ:
„Легионерството“ и „Свидетелствам под клетва“.

С уважение!

Писах и на Майя Маркова, а тя си направи труда да напише нова статия в блога си. БДФ, легионерите и фашизма. Добавям и още една нейна статия, която има връзка с легионерите.

Междувременно питах моите Фейсбук приятели дали за забелязали нещо фашистко около БДФ. Препечатвам техните отговори:

Бистра Иванова:  Няма. Защото от години познавам ръководството. МНОГО са далеч от това. Фашистите са ги наричали комунистите 🙂

Роберт Леви: Лидия, основното обвинение срещу тях е, че са наследник на БНЛ. Разбира се, всеки истински демократ знае кой е Илия Минев, а знаят ли, че борецът за човешки права е бил в ръководството на легионите? Между другото, Съюзът на българските национални легиони се противопоставя с много остра декларация на депортирането на българските евреи. В историята, ако нещата не са еднозначно фашистки, трябва да се следи много внимателно. От покойния си дядо знам, например, че тези които са трошили витрини и прозорци в Ючбунар (еврейския квартал, в който съм израстнал), са били бранници, а не легионери.
Магдалина Генова: (това е неин коментар по горната статия в блога на Светла, копиран от мен в дискусията) БДФ трудно могат да влязат в понятието „неонацистка“ или „неофашистка“ организация, по-скоро могат да бъдат определени като патриоти и яростни анти-комунисти. Морални наследници, а и претенции за това имат БНС и БНРП (справка този текст на Велислава Дърева, която трудно може да бъде обвинена в пристрастия към дясното http://velislava-dareva.blogsp…. Самият Иван Дочев е демонизиран след 9ти септември, но пък след 10ти ноември е обвиняван често от неонацисти, че не е расисти, антисемит и прочие, че е предател, за това справка с интервюто му за Георги Коритаров (http://www.segabg.com/article….§ionid=11&id=00004).

Самите БДФ са от самото начало в СДС, като имат ненатрапчиво и определено не-фашистко присъствие в българската политика вече над 20 години, но в момента фактът, че голяма част от членовете на тази организация са наследници (семейни) на членове на Легионите е добра тема за отклоняване на гласове. Между другото, дядо ми също е легионер и заедно с Иван Дочев в началото на 90те работеха по разни партийни въпроси. Но е трудно човек да ме обяви за неонацист. По същата логика БСП и членовете и са наследници на тоталитарната БКП и на организацията, взривила Света Неделя.

 
Крис Енчев:  Емблемата е притеснително наподобяваща онази със свастиката. Не знам как някой с чувствителност към престъпленията на нацизма с чиста съвест би търпял тази символика в собствената кошарка, пък сетне да твърди, че няма нищо общо с предшествениците си. Имам предвид, Лидия, самите членове на БДФ, не теб.
Роберт Леви:  Крис, сигурно не знаеш, но Димитър Пешев е гласувал за Закона за защита на нацията. Как ли го търпим в нашата кошарка?
Крис Енчев: Роби, не знам коя е нашата кошарка. Относно ролята му за спасяването на евреи мога да кажа само хубави думи, относно други неща – други думи. Хората не сме черно-бели. Говоря за субект, който не е индивид, и то относно символика, която не е допустима.
Роберт Леви:  Искаш да кажеш. че БДФ в момента ползват тази символика?
Крис Енчев:  Абсолютно. Погледни цитирания от мен по-горе постинг от блога на Светла.
Роберт Леви:  Този текст на Светла го четох преди изборите. През 40-те една младежка организация се е идентифицирала с фашизма и е ползвала съответните символи. По-късно ги е отхвърлила (символите). С годините и събитията е еволюирала. Питам пак, това със свастиката ли е в момента емблемата на БДФ? И такива ли са им идеите?
Крис Енчев: Роби, ако толкова е еволюирала, нямаше да търпи тази емблема. Разгледай внимателно.
Бистра Иванова: Къде го виждате този фашизъм. Вижте какви са основните им позиции:

Човекът: Не просто индивид, а личност. Именно човешкото достойнство, свобода и развитие са фокусът на политическата ни дейност.

Държавата и обществото: В демократичното общество държавата е основен фактор при осигуряването на индивидуалната свобода на всяко човешко същество в хармония с останалите. Ние сме за развитие, ефективност и укрепване на държавните институции и формиране на устойчиво гражданско общество.

http://www.bdforum.bg/?page_id=120

И за случая пред джамията – http://www.bdforum.bg/?p=369
Явор (Ворце) Михайлов: Принципно, фашизмът не е задължително да бъде расистки. Италианският фашизъм не е антисемитски в своята идеология, а впоследствие, след съюзът с Хитлер, Мусолини приема расовите закони. Отличителната черта на фашизма е желанието да контролира всички аспекти на обществения живот в името на „добруването на нацията“.

–-

Не твърдя, че съм изследвала всичко около легионерите и БДФ, но наистина засега не откривам нищо фашистко в думите и делата на БДФ. Изкушаващо лесно е, обаче, да приема лесно квалификациите, дадени от хора, които говорят и пишат авторитетно, особено ако споделям много от вижданията им, и още по-лесно ако са ми приятели. И понякога го правя, признавам, понеже е удобно и пести време.

Реклами

13 thoughts on “Внимателно с фашизма, легионерите, приятелите и авторитетите

 1. Радвам се да видя дискусия на ниво от млади хора в България по тази тема. Дали е имало фашизъм в България е силно политизирана тема. И във всяка друга европейска страна е така. Англия е изключение. След края на Втората световна война, в България комунистите обявяват за „фашист“ всеки, който искат да отстранят от власт, а и не само. Пиша биография на семейството на Ненчо Илиев – убит български писател през 1944 – който е „безследно изчезнал“ и наречен „фашист“.

 2. Бих желал да внеса едно уточнение в терминологията – Фашизмът е идеологията само и единствено на Мусолини и е локален само в Италия. Национал-социализмът е идеологията на Хитлер. Двете идеологии имат само една допирателна – тоталния контрол над обществото. Всичко останало се различава, така че уравнението Фашизъм=Национал-социализъм просто не е вярно и никога не е било. Това приравняване е резултат на комунистическата пропаганда.

 3. Благодаря!
  Аз също като Петър предпочитам да наричам „фашизъм“ само италианския фашизъм. Очевидно е обаче, че още от Втората световна война левичарите, които я използват за недобросъвестно заклеймяване на опонентите си, означават с нея по-скоро германския нацизъм. Объркването в термините идва оттам, че пълното име на нацизма е „национал-социализъм“, а комунистите и близките до тях хора с леви убеждения не искат да привличат вниманието върху този факт.
  Програмата на Легиона, разбира се, отразява познанията и възгледите от първата половина на ХХ век. Самите легионери, които са оцелели до наши дни, сега имат други възгледи.

 4. Българската история от 1878г до днес трабва да се напише на ново от добросъвестни историци.Но докато пантевци и божидардимитровци са на власт ще шестват комунистическите версии

 5. Pingback: Борис Априлов – още един легионер-”фашист” | Моето ъгълче

 6. съжалявам Lyd, но уикипедия не може да бъде какъвто и да е сериозен източник – говоря за сериозен от гледна точка на наука, фактология и прецизност.На Вас надявам се, че Ви е известно, че абсолютно всеки може да качва информация в Уикипедия. Не случайно създателя на Уикипедия призовава да не се доверяваме на 100% на написаното в Уикипеди. Препоръчвам да намерите в нета, както политическата програма на Националсоциалистическа Работническа Партия на Германия, така и на Фашистката Партия на Мусолини и да ги сравните – и двете ги има в достатъчно сериозни сайтове или пък да ги намерите в библиотеката. А това, че Комунистическата пропаганда ги приравнява е и заради войната и заради факта, че все пак Сталин и Хитлер са били в достатъчно дружески отношения до 1941-ва година и заедно са громяли световниа империализъм, В Ютуб ще намерите и кадри от общия парад на германската и съветска армия в Брест от 1940-та година 🙂

 7. Денят е Великден 1969, съветските войски са в Чехословакия, на хокейния стадион в Прага се играе страшно оспорван мач между СССР и Чехословакия. Съветите водят, коментаторите плахо угодничат, Публиката обаче неистово реве: „Дотохо“, атмосферата върви към обръщане на мача. И ето чехите повеждат и накрая побеждават. Съветският треньор Тарасов тича нервен насам-натам и протестира срещу някакви нередности. Изведнаж му прилошава и припада. Санитари го изнасят на носилка. Публиката вика „У-у!“. ТВ камерите се приближават до припадналия Тарасов, който с изнемощял глас извиква „Фашистьi!“.

 8. Защо ли основния състав на Комисарството по еврейските въпроси е съставено от членове на Легиона? Габровски и Белев са такива. Този подбор показва , че е търсено възприемането на идеологията на нацистка Германия. Дянко Марков нарече еврейското население вражеско и оправда изселването . Но това , че днес се отричат от тази идеология е голяма стъпка напред . А и да не забравяме , че живеем в други времена и хората съдят за нас по делата и проявите ни.

 9. Най-отговорно твърдя, че фашизъм в България никога не е имало! Нито националсоциализъм! Не е имало фюрер/водач/ или пък една партия, която да се е сляла с държавата и да контролира всички аспекти на обществено-политическия живот! Само някакви браници-хулигани са чупели витрини! Тъй като властта е взимала мерки срещу комунистическите терористи, комунистите са ги обвинявали за фашисти-т.е.анти-комунист=фашист-по комунистическата логика!

 10. Прекрасен сайт, но нещо много ме подразни в един от гостите ви К.Енчев,може човекът да е умен и достоен,но не може да говори против свастиката-синвол древен колкото човечеството,а защо не и преди него! Това според дебелите книги е синвол на слънцето//без,което няма живот//,а също така олицетворява кръста на 4 основни елемента от които е изградено цялото мироздание-огън,въздох,земя,вода, и при движението си//зашото всичко е движение по спирала на горе//,образува така наречената свастика!!!
  С.Панайотов-окултист

 11. Моля ви,говорите така радушно БДС,а забравяте,че именно Костов и сие,разпродаде и унищожи Българската икономика,пълната разруха последвала, доведе държавата до абсолютен крах и вследствие до колониезиране и липса на какъвто и да е суверинитет!!!Ционискоевропейските щати,ничком козируват на североатлантическият си господар,без да се интересуват от волята и интересите на всички европейци.Европа се превърна в Еврабия-това ли е ценностната и система за която беше направен този съюз,да запази Европа цяла,но със затворени граници!!!
  Уви беше! Запомнете,всички партии,които се борят за Българският суверинитет и националност,са единствено положителни за МАЙКА БЪЛГАРИЯ-НАД ВСИЧКО!

 12. Сега искам да кажа,има хубави изказвания и не до там такива.Хора запомнете едно:всеки,който е направил добро за България е хубаво,без значение дали е германец,русин,фашист или социалист!
  Аз зная,че злото на ционистите-уса,в.британия,израел,турция е огромно за света и нашата държава!
  Те са враг n:1 за изстрадала България,едно кътче от рая.Еврейте са и винаги ще правят това:да скарват народите,да разпалват войни и да търсят дивиденти от това и всичко,което за тях е угодно.
  Те направиха болшевишката революция и потопиха всичко в кръв,заради нея.Те скараха Германия и Русия,защото се страхуваха от тяхната дружба и сътрудничество с огромни суровини,учени и техническа мисъл-това НЕ СЕ ХАРЕСВА НА ТЯХ правителствата в сянка и уса,ни най-малко! Който има ум и очи ще види и разбере скритите истини,който няма ,ще плямпа като папагал.
  Да аз съм патриот-националист от бялата раса,с зелени очи,светла коса,и искам да живея,като такъв в такава бяла държава,без тъпи и прости създания с тъмен цвят на кожата. Да не желая да се разболявам и хората в об-то от либерастия и толерастия,ни най-малко!
  Да аз съм високо образован и искам обществото около мен да е такова с чувство за патриотизъм и интелект!
  Да искам да живея в такава Европа,която има затворени граници от вън,а не в еврогейско еврейски щати,командвани от кръвопийци североатлантици! Такава Европа,която държи на хората си ,а не на пришълци живеещи,като свине в средновековието!
  Да естествено е,че стария Ссср,няма нищо общо със сегашна Русия,която държи на своята си независимост и суверенитет,които са много по близо да нас Българите,отколкото,някакви тъпи и дебели янки,искащи да завладеят цялото човечество,покланяйки се на рогатия бафомет и ционисткото зло за,които обикновените хора и християни са гой-т.е.животни и пр.
  Да за сега само тя може да противостои на тази световна негативност!
  Да мога да продължа,но стига,проницателните хора ще разберат. България над всичко!!!с.п.

Коментарите са изключени.