Разни новини

Тези дни научих, че в Бирма (Мианмар) будистите масово избиват мюсюлмани (общността е около 4% от населението) и опожаряват домовете им. Будистки монаси са активни водачи на това движение срещу „ислямизацията“ на страната. Един от тях се е самонарекъл „Будисткият Бин Ладен“. Властите са мълчаливи съучастници.

Научих за това от мой познат мюсюлманин, който беше споделил видео, разпространявано предимно между хора, говорещи арабски. Според моят познат западните медии нямали очи за ставащото. Гугъл ми показа, че не е точно така и че на запад събитията се отразяват, да речем от Би Би Си, но не съм правила задълбочено изследване. Без да правя такова приемам, че моят познат е прав, когато ми казва: „Далеч, далеч от полагащото се внимание! Виж ако беше някой атентат на „ислямски терористи“!

Тази вечер, малко преди да се върна към темата за Бирма спорех с мой близък, който е убеден, че в Исляма трябва да има нещо, което предразполага към радикализиране. Аз му казах, че повечето религиозни радикали които познавам са всъщност християни и заявих, че „нещото“ е част и от другите религии от същия корен – Юдаизъм и Християнство. Толкова е удобно човек да вярва, че има някакви системи, примерно Будизъм, които са имунизирани срещу подобни идиотщини. Удобно и наивно.

В същия разговор, обаче, казах и това, че терористичните актове извършени от мюсюлмани май не са толкова много на брой, колкото си мислим, че фокусирането на медийното внимание върху тях създава илюзии. Макар че преди часове част от нашето семейство запали свещи в арменската църква, за да почете паметта на жертвите на геноцида над арменците, ми се струва, че жертвите в името на Исляма може би са по-малко от жертвите в резултат на всякакви други геноциди, прочиствания и пр.

Не се наемам да правя изследване и всъщност точните цифри за мен нямат значение. Важното е, че насилието не е изчезнало и че за него винаги се намират поводи и оправдания. Важно е и това, че клишираното ни повърхностно възмущение всъщност е една от предпоставките за задълбочаване на насилието. Разбирайте го както щете; днес нямам достатъчно педагогичаска енергия да обяснявам. Само ще кажа, че най-популярните бг медии не са казали нищо за ставащото в Бирма / Мианмар, но ако наистина се интересувате, ще намерите информация на български, а на английски може да не е толкова, колкото мюсюлманите смятат, че се полага, но е достатъчно за да придобиете представа.

Имам чувството, че когато бях във 2-3 клас, по време на Желязната Завеса, знаех доста повече за ставащото по далечни краища на света – да речем благодарение на българското предаване „Светът в действие“ и сърцати журналисти като Даниела Кънева 🙂 (далееч преди смелата Елена Йончева). A сега на и без това скучния и послушен Митко Цонев му крещят в слушалката да не задава въпроси, понеже, нали бил обещал; аз пък си викам, че някой друг може да е бутнал повече именно за да пита … Цинична съм стала, циничнааа! Ако бях идеалист, щях да правя това, което прави някой в нашия квартал: лепи плакатчета на Волен на мукавичка и после внимателно закрепва височко на стълбовете като увива канапче. Сигурно си носи и стълба.

Advertisements

2 thoughts on “Разни новини

  1. Pingback: The Mingun Crack | ГОРСКО ВРЕМЕ

  2. Една друга журналистка (този път чуждестранна), която обича горещи теми – Кристиан Аманпур – е направила по един хубав документален филм за фанатиците на три от известните религии – мюсюлмани, протестанти и евреи. Филмите й те карат да се замислиш, че радикализмът от този тип всъщност няма религия като такава – нетолерантността е неговата единствена религия. Всъщност, Аманпур показва мюсюлманските т.нар. фундаменталисти „с най-милостив обектив“. За което, разбира се, е доста критикувана, сигурно във връзка и със собствения й произход. Тенденциозно или не, най-страшно впечатление правят фундаменталистите-протестанти, които тя представя (интервюира и пр.).
    Иначе, и за Индия съм чувала от първа ръка (между другото, от индийски католически монах, съвсем по човешки силно обезпокоен от ставащото) за неконтрулируеми (и неконтролирани) изстъпления на тамошни хиндуисти (или бяха пак будисти, не помня точно) над мюсюлмани. Явно ние тук имаме доста изкривена представа и за изповядващите далекоизточните религии, и за мюсюлманите по света (пък и у нас). Няма и как да е иначе, при положение, че повечето хора (не само българи, естествено) често не се сещаме да се запитаме кой, как и защо създава мненията и познанията ни за света.

Коментари са забранени.