Муминско езеро наблизо

Някога му казвах „блатото на крокодилите“. Изглеждаше ми симпатично, но ме е е привличало чак толкова, че да се отбия.

Преди няколко дни, обаче, забелязах, че нещо специално се е случило с него. Успяхме да се промъкнем и … бряг с мек мъх, на който би могъл да лежи Муминтрол и да съзерцава бистрата кафява вода (мислех,че се среща само в книгата) и да пуска корабче от кора, подарено от Мама Муминка.

Постелихме си и поседнахме да слушаме жабите. И птички. И човешките гласове се чуват, понеже е съвсем близо до място, на което се движат доста хора, но все пак приятно приглушено.

След малко на отсрещния бряг изпълзяха пет водни костенурки. Хвърлихме няколко жълъдчета към водата край другия бряг и решихме някой ден да отидем и да почистим наоколо. Не е много замърсено; може би почти никой не се отбива, но все пак обмислям да монтираме нещо за събиране на смет.

Надявам се през лятото дърветата да пазят дебела сянка за да не пресъхне това самосъздало се муминско езерце. Надявам се да не бъде посещавано много, особено от хора, които биха го съсипали. Затова и няма да казвам къде е. Ако трябва да избирам между това да покажа красотата с надеждата хората да станат по-добри и така да рискувам да я съсипят и това да не я покажа, ще предпочета второто. Съжалявам.

По едно време се появи земна пчела и започна да копае в средата на някаква малка купчинка пръст … после дойдоха още пчели и така разбрах, че сме настъпили гнезденцето им. Значи гнезденцата на земните пчели изглеждат като мравунячета.

Пак ще отидем. Тайно. И ще се движим по-внимателно. Стискайте палци на Муминското Езерце.

Advertisements

2 thoughts on “Муминско езеро наблизо

  1. «Et si la beauté pouvait sauver le monde?» -Dostoievski. Този въпрос си е задавал и Достоевски -“ Може ли красотата да спаси светът?“ Отговорът на Екзюпери е , утвърдителен. Остава само да вярваш. С течение на времето вятата и енергията се материализират. Let your deems fly freely.

  2. Аз също обичам да ходя на такива „таини места“.Стискам палци .Дано природата го ви помогне.

Коментари са забранени.