Летящи чинии и всичко останало

Тази вечер, малко преди полунощ от нашата тераса наблюдавахме неща, които на този етап бихме могли да определим единствено като НЛО – жълто-розови, едри, нисколетящи, безшумни – поне 5 на брой. После приспах детето и продължих да сглобявам метални части, които искахме да превърнем в кола. Мислех си дали сглобяването и куп други неща, които харесвам / които ме притесняват / вдъхновяват и т.н. имат значение ако някъде там летят същества, които знаят за нас, без ние да подозираме за тях и пр. Но дори и да знаем, дали това ще промени живота ни? Дали за мен рисуването или четенето на книги за мумини ще станат по-малко важни?

В същото време другият ми син гледаше разни неща за соца, политиката и се чудеше дали някой там някъде наистина дърпа конците на нещата, които се случват в страната. А аз мислено му отговарях, че все пак ние, многото безименни сме тези, от които зависи дали нарко-босовете ще бъдат нарко-босове – все пак всеки от нас решава за себе си дали да си купи кокаин; дали да гласува за този кмет … за властта, с която сами избираме да отрупаме щедро някого. Но пък идват времена, в които сме дали толкова много власт, че на нас самите е останало нищожно малко, така че не е нужно да даваме – онези вече са достатъчно силни да си вземат сами.  Като домашните насилници, които отдавна са омаломощили жертвата си и е почти невъзможно тя да им се изплъзне жива.

И все пак, в равни ужасни условия, се намират хора като Виктор Франкл и онези оцеляващи концлагеристи, които описва той в Увод в логотерапията. Смисълът в живота. Както казват всички духовни учители – най-важното е как ти рагираш или не реагираш на света. Оттам изглежда съвсем логично щастливите да постигат по-лесно успехите си. Логично е да се питаме какво им липсва на студентите в Харвард.

Една моя приятелка, обаче, наскоро ми каза, че живее в АД, а аз колкото и да съм убедена в силата на духа и Божията Милост, й вярвам. Всъщност едва ли бих изтърпяла да преживея и ден от нейния живот.  Май е крайно време да си лягам.

Advertisements

6 thoughts on “Летящи чинии и всичко останало

  1. Ако навържем избрани фрагменти от статията се получава интересно обобщение.

    Извънземните управляват почти всички в България, с изключение на бившите концлагеристи с желязна воля.

  2. Напълно не би имало значение. Може да звучи доста дилетантско и смешно, но за мен, науката за – например – дълговратните струнни музикални инструменти в Централна Азия, е много по-важна от това дали има извънземни. Всеки с разбиранията си-

Коментари са забранени.