Имам мечта

От известно време ми се върти една идея. Тези дни започнах да се вглеждам в нея и си казах, че всъщност не е невъзможна. Такива неща са правени и ще се правят. Вярвам, че бих могла да намеря ресурси и да го организирам, макар че днес за пръв път го споделих на живо с няколко души.

Мечтая си за център по визуални изкуства, дизайн и занаяти. В Хасково. Неформален и неакредитиран от министерства, но пък предлагащ високо качество за всички, които имат желание, дори и на тези, които не могат да си платят.

В нашата област няма средно художествено училище, нито пък висше, което да образова в тези области. Има някой и друг малък кръжок, някой и друг частен учител. Не оспорвам техните качества, но остават доста непосрещнати нужди.

Не става въпрос само за децата, нито пък само за кандидат-студентите.

Става въпрос за млади хора, които може никога да не напуснат града; някои от тях дори може да не завършат гимназия.

За работещи.

За безработни.

За пенсионери.

За такива, които искат да се занимават с хоби, както и за такива, които искат да станат професионалисти.

За такива, които ще се готвят за първата си професия и за такива, които искат да променят кариерата си.

За такива, които ще се докосват идеално до изкуството и за такива, които искат да изкарват хляба си с изкуство, занаяти или дизайн.

За такива, които не биха си позволили да мечтаят за това.

Да, има много въпроси – от това къде ще се намира и кой ще инвестира до това откъде ще се намерят преподаватели и ученици.

Няма как да отговоря на всички въпроси сега, защото не съм намерила всички отговори. Пък и защо трябва да ги търся сама? Смятам да ви поканя да го направим заедно.

Всеки, на когото идеята се харесва, може да помогне – със съвет, с идея, с посредничество и т.н.

Искам да се сдобия с дотатъчно голям терен, на който да се построят ( а ако има запазени сгради и евентуално да се реновират) ателиета, галерии, работилници.  Смятам да поканя архитекти и строителни инженери да дарят проекти и съвети, а фирми и и други организации да дарят материали, да изградят системи и пр.

За какво им е да го правят?

Този център може да се превърне в дотъпна демонстрация на нещата, които въпросните фирми и организации правят. Да покажат как могат да проектират и строят красиви, функционални, енергийно-ефективни, помагащи на природата сгради и други съоръжения.

Смятам да направя отделен блог за проекта.

Хайде, пишете!

Първи важен въпрос: как бих могла да се сдобия с някоя бивша казарма? Само общините ли могат да се договарят за такива неща или и неправителствени организации биха могли да преговарят с Минитерството на Отбраната?

P.S. Eто линк към блога.

Advertisements

15 thoughts on “Имам мечта

 1. Казарми – Общините преговарят, защото законът за собствеността позволява безплатно да се извърши опреацията „промяна на публична/частна държавна собственост в публична/частна общинска“. Така общините стават собственици без да има нужда да инвестират във възмездна покупка. Нито фирми нито НПО не могат да бъдат страна в този процес.
  По принцип общините правят това, само когато вече имат ясна идея какво да правят с въпросния актив (да го продават, да го използват за свои цели, да го разрушат, защото им пречи на нещо и пр.). Иначе не го искат, защото им генерира разходите, които са длъжни да правят собствениците без ползи, а бюджетите на 99% от общините в България са достатъчно зле и без допълнителни разходи. Не е невъзможно, ако убедиш общината в проекта и тя няма друго наум (например близък до кмета предприемач) – да вземе да се захване с процедурата по преобразуване. Няма невъзможни неща.

 2. Още нещо се сетих за мястото – държавните имоти в територията на Вашата община, които не са „специални“ и не се управляват директно от някое министрство и/или МС, се управляват от Областната упправа на Хасково. Ако там хората са по-разбрани и ако има някой пасващ имот – и те си заслужава да бъдат убедени в проекта. Не ззнам обаче, кой е най-ефективния начин да се проучва такова нещо. Още не съм правила на практика проучване за имот пубилчна собственост. Аз бих попитала приятели които работят недвижими имоти за добрия ред на конкретните стъпки на проучване.

 3. Т.е. бих могла да попитам в Областната управа и ако има подобен имот и те харесат идеята … мога да не завися от общината за да се сдобия с имота за проекта?

 4. Не знам още как бих могла да помогна, но идеята ми харесва и имаш моята подкрепа! Ще следя как се развиват нещата и ще намеря как да се включа.

 5. точно така. областната управа е принципал например на сградите на закритите държавни училища. някои общини имат планове за тези сгради какво да ги правят и като се закрие държавно училище бързо-бързо депозират искане за преобразуване на осбствеността в общинска. Но съм виждала и обратното общината има много сгради, които не използва и не ще още една. И кметът става виртуоз в избягването на срещи с областния управител и началника на РИО, които пък на свой ред искат да се отърват от разходите за сградата, която не използват като я прехвълят на общината.

 6. пак се сетих нещо със закъснение – близо до вас – в Димитровград – ПГХТ има гигантски двор и поне 2 неизползвани сгради, които още са здрави конструктивно. Но и в Хасково сигурно има.

 7. Такаа. Кои са държавните училища? Може би някои бивши техникуми? Или всички техникуми някога са били държавни? Или не?

 8. Но все пак драсвай по нещо и тук, защото ти списваш блогове на килограм, а някои от читателите ти сме хора туткави :-).

 9. Ето и от мен една идея. Да не се концентрирате само върху „арт“ занаятите, а да има и техническа част. Проектирането на електронни устройства, машини, софтуер е не по-малко творческа работа. Дори с оглед на професионална реализация е може би по-полезно. От известо време е доста популярно да се самоорганицират групи хора със сходни интереси в така наречените hackerspace. Там разбира се не е задължително нещата да са свързани само с технологии, на много места гледат домати с хидропоника, правят бира и т. н.

 10. да – повечето професионални са държавни. общинските профсионални са под 15% от всички професионални училища. Това е така – за сега. От доста годони в централната държавна администрация броди идеята да ги прехвълят на общините. И сегашните управляващи щяха да го направят още миналата година, но им се случи отпор от група техни собствени депутати, та още не са. И може да не успеят до края на мандата да свършат тази работа.

 11. Хвърлете по едно око на новия блог … сега!

  Радослав Колев – всички занаяти са хубави, но не можем да отделим време и място за всичко 🙂

Коментари са забранени.