Щедрото дърво

Точица, едно от най-любимите ми издателства , преди няколко месеца издаде нова книжка. В нея има една кратка приказка, която можете да видите на английски тук.

Струва ли си да си я купите на български на хартия? Да.

Не защото преводът  е на един от най-любимите ми преводачи, Александър Шурбанов. Не защото е отпечатана качествено и е с твърди корици. Не за да подкрепиш прохождащо издателство на хубави книги.

Казват, че историята е странна. Аз пък казвам, че е архетипна. Толкова много ситуации могат да се вместят в нея.

Днес мислех за една от тях … чудех се дали е ок (от гледна точка на вселенската хармония, разитието на човека и какво ли още не) човек да получава от някого всичките безобидни неща, които поиска – нова топка, дантелено перде, iPhone и пр. Нужно ли е да му бъде даден урок, че човек следва да се простира според чергата си, че децата в Африка гладуват и пр.? А ако човекът не е дете, а възрастен? А ако е близо до края на дните си?

Странното е, че преди години съм смятала, че човек би трябвало да бъде оставен да порасне, дори и ако го позаболи от това. Днес ми се иска да спестя каквато и да е болка на един такъв човек. Чудя се дали ще продължавам да се люшкам като махало. Убедена съм, че щедрото дърво е било щастливо до края на дните си. Може би защото е доста лесно да бъдеш щедър, колкото и налудно да звучи.

Advertisements

3 thoughts on “Щедрото дърво

 1. Цялата приказка за дървото на пръв поглед би трябвало да звучи позитивно, мажорно – като ода за идеалната симбиоза, ненарушена от нищо до самия си хепи енд.

  Тя обаче звучи тъжно, като елегия. Подсъзнателното усещане за трагичност идва от липсата на взаимност: едната страна само дава, а другата само взема. Фактът, че всичко се случва по желание и без принуда, няма значение. Просто не е редно така.

  Може ли някой, който е щастлив, да буди съжаление? Очевидно може: когато щастието се дължи на семпли представи, ограничен кръгозор, ниски критерии, прости желания. Така е лесно да си щастлив – и всеки, разбира се, има пълното право да търси за себе си такъв тип щастие. Друг въпрос е каква стойност има то в очите на някой, който вижда по-надалеч и се стреми към повече.

 2. Щастието си е щастие. Не разбирам защо тряба да е трудно за постигане. Може би защото някои общества възпитават членовете си в усърдие?

 3. Какъв е човекът, който съжалява щастливия? По-щастливият? Защото може по-добре да осъзнае щастието си?

  Не мисля, че щастлив човек може да буди съжаление. Освен ако не говорим за човек, който не е истински щастлив. По-склонен съм да нарека щастието, което се дължи на семпли представи, органичен кръгозор, ниски критерии, прости желания, тип нещастие. Но трябва да правим разлика и между радост и щастие.
  Със семпли представи и т.н. е лесно да си радостен.

  Не смятам, че (стойността на) щастието непременно трябва да се определя от стремеж-по-надалече. По-наблизо също има щастие, което не се крепи на семпли представи и т.н.. Губи ми се вече историята, но от малък свързвам щастието с лодкаря от Сидхарта на Херман Хесе. Накратко: Сидхарта беше тръгнал да търси (стремейки се надалече) и беше преминал през всичко, което носи „щастие“ на човека, включително религия, знание, богатства, но по едно време срещна това, което ми е останало в съзнанието като образа на най-щастливия човек- Лодкарят, който просто беше намерил спокойствието си в това, което вършеше. Сидхарта така и не намери щастието във вечното търсене. Не е ли щастието способността да си спокоен със себе си? (Не въпреки себе си!)

  Отново: Какъв е човекът, който съжалява щастливия? Може би е Нещастният? Защото не може да осъзнае, колко простичко (и въпреки това не Просто) може да бъде щастието.

Коментари са забранени.