Бръмна ми главата

Опитвам се да помогна на свои близки да решат къде да депозират една скромна сума, която да послужи след някоя и друга година на внука им като стане студент. Тъкмо харесахме едни лихви и попадаме на информация, която показва, че Европейската комисия се опитвала да разследва въпросната банка. Позачетох се и разбирам, че държавата (няколко правителства подред) мощно подпомагат банката. Не знам, обаче, какво да мисля – дали това е добро за простосмъртния клиент, или ако нещо й скимне на държавата, тази банка няма да вземе да фалира и простосмъртните клиенти да не могат да си вземат парите или поне не навреме. Не че разбирам нещо от банки, но имам спомени от младостта си, когато много хора изгубиха всичките си пари заради банките, в които ги държаха. То и да разбирах, ако ми потрябва да взема заем, не мога да променя факта, че банките могат да променят договорения лихвен процент.

Зачитам се в следващи материали, изскачат имена, които не съм чувала, понеже не следя новини … не че сама не съм забелязвала как се назначават парашутисти и как нищо не им се случва на хора, които очевидно злоупотребяват с много пари и власт, но чак толкова пари и чак толкова власт … не че рационално не съм го знаела, но, по дяволите, имам приятели, които НАИСТИНА живеят с 500 лв. на месец, от които изплащат и заем не за глезотии, а за насъщни неща – да, примерно семейство с дете-ученик.

Не че не го знам рационално, но просто не всеки ден мисля за това, че срещу всеки от нас може да бъде заведено дело, които да му съсипе живота – понеже едни големи пари се плащали за да се правят такива дела. Все ме успокояват, че за нас простосмъртните не се отнасят тези неща, но аз пък познавам именно простосмъртни, на които им се случват ужасни неща – като на Макс, който прекара месеци в ареста, неоснователно обвинен в грабеж, а после и осъден, и да, накрая оневинен, ама ако беше още по-простосмъртен и жена му беше неграмотна / нямаща достъп до Интернет и достатъчно доходи, щеше да си полежи в затвора.

Как да живее човек? Да се интересува ли от нещата, върху които изглежда че няма контрол или да не се? Хайде, да отивам да си нагледам супата.

Advertisements

4 thoughts on “Бръмна ми главата

  1. Според мен човек трябва (ако има сили и дух) да опипва Стената и дето намери слабо място, да натиска, все някъде поне мъничко ще поддаде… Но да блъскаш Стената навсякъде, вкл. където хич не поддава, и то с глава – от това последната наистина може да бръмне :-).
    И най-вече – според моя опит няма полза човек да мисли отнапред за нещата, които просто се случват. Както казва пословицата – да знаехме къде ще паднем, щяхме да си постелем.
    Конкретно за банките: Според един автор, когото уважавам, държавата трябва да подкрепя само скромни спестовни банки, извършващи най-прости операции. Но за жалост финансовите институции вече са така свикнали с държавната подкрепа, че разчитат на нея и поемат безумни рискове – и когато тя не дойде, наистина настъпва катастрофа. Спомни си „Леман Брадърс“.
    Все едно, не виждам как можем да имаме надеждни банки, докато нямаме истински пари, т.е. докато не се върнем към златен стандарт.

  2. Честно да ти кажа, Майя, вече си мечтая да основа банката на твоите мечти. Мисля си за нея като за социално предприемачество. Само дето не съм измислила откъде да дойде нужният капитал.

  3. Pingback: Бръмна ми главата | К+

Коментари са забранени.