Пътят към кваса (за хляб)

Предполагам, че доста хора са се провалили в опитите си да произведат сами квас за хляб. Аз самата се провалях многократно преди да попадна на някои ценни идеи. Отглеждам успешно квас от повече от два месеца, но за да се уверя, че съм разбрала правилно началото, миналата седмица проведох експеримент, който да ми помогне да изясня наученото и да го споделя с вас. Започнах един квас „от нулата“ и си водих записки 🙂

СЪДОВЕ

Отглеждам кваса в стандартен буркан от компот, с надупчена метална капачка. Така квасът хем диша, хем не изсъхва.

БРАШНО

Казват, че е най-лесно да се стартира с ръжено брашно. Мисля, че пълнозърнестото пшенично върши добра работа. След известно време (около седмица), обаче, е добре да преминете към бяло брашно, заради по-малката вероятност е него да спят нежелани микроорганизми, които да се пробудят при втасването.

КОЛИЧЕСТВА

Не е нужно да хабите много материал за да стартирате. Достатъчни са три супени лъжици брашно и почти толкова вода. Когато квасът втаса, той удвоява (поне) обема си. Не е добра идея постоянно само да добавяте към него, понеже след няколко дни ще разполагате с море от квас. Налага се да „изхвърляте“ част от него. За да не мисля непрекъснато за точни количества и пропорции, процедирам по следния начин: изгребвам половината от втасалия квас и отново добавям 3 лъжици брашно и малко вода. Разбира се, вие може да си харесате количеството 5 лъжици / чаша и пр.

Ако не изхвърляте, а само добавяте всеки път едно и също количество, ще уморите кваса от глад, понеже когато расте, растат и хранителните му нужди. Ето защо е по-добре да се отървавате от половината квас, вместо непрекъснато да се опитвате да задоволявате непрекъснато растящите му нужди от храна на непрекъснато растящ домашен любимец.

Ако ви е съвестно ежедневно да изхвърляте наистина квас, можете да го събирате в някаква съдинка и после да го използвате за солен кекс, блат за пица и пр.

ГЪСТОТА

В това е ключът. Ако е твърде рядък, процесите в него протичат толкова бързо, че не успявате да ги забележите – втасва, превтасва и загива без да ви уведоми. Ето защо аз предпочитам по-гъстия квас. Успявам с лъжицата да го завъртя в нещо като топче, което после много бавно се разлива. Можете да не забележите, че в топчето кипи живот, затова като мине време, бръкнете с лъжица и вижте дали не са се образували шупли, които показват, че животинките в него са добре и си подпръцкват.

ТЕМПЕРАТУРА

Между 20-25 градуса. Е, вечер като си лягам, изключвам печката и не вземам със себе си кваса в другата стая, но при него температурата не пада под 15 без отопление. Дори и да стане по-хладно, квасът няма да умре, но жизнените му процеси ще се забавят.

КОЛКО ЧЕСТО СЕ ХРАНИ

Поне два пъти на денонощие. Понякога, особено ако е по-топличко, квасът може да втаса доста бързо и да се наложи да го храните по-често. И все пак, ако е достатъчно гъстичък, можете да го храните само два пъти без да се притеснявате.

Когато са се появили мехури, които са започнали да се пукат, време е да нахраните кваса. Нормално е поотрасналият квас да се е удвоил до този момент. Ако не успява да се удвои, значи няма да успее да бухне и тестото ви. Нямам предвид никога; просто още не е готов 🙂

КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧВА

През първото денонощие не се случва нищо. Квасът може да продължи да си мирише на сурово брашно и да не изпуска мехури. Въпреки всичко, можете да се направите на разсеяни и пълни с оптимизъм да го нахраните.

След още половин денонощие забелязах, че всъщност квасът има доста мехури, но това не се набива на очи, понеже не е увеличил обема си. Кой знае, може и още в края на първото денонощие да е бил така, но не се бях сетила да поровя в него с лъжицата за да проверя.

Каквото и да се случва, просто го хранете редовно. При мен на третото денонощие имаше удвоен обем. Организмите пръцкаха активно и можех да ги чуя ако сложа ухо до буркана. И така, оттук нататък, когато нахраните активно пръцкащ и удвоен квас, той ще удвои обема си до следващото хранене 🙂

Квасът може да мирише сладко-кисело и пр. да пуска мехури и да вдига доста шум (пукане) с тях, но това не означава, че е готов за използване. Съветите на опитните хлебари са да не използвате квас по-млад от седмица, препоръчително е да се използва квас на поне месец. Младият квас е като тийнейджър – може да създава илюзията, че е пораснал, но не може да поеме нужната отговорност.

ПРИЕМСТВЕНОСТ

Никога не използвайте целия наличен квас. Пазете поне по 1 супена лъжица за продължението на рода. Някои хлебари използват квасове, създадени преди поне 150 години 🙂

Търпението и хладнокръвието са най-големите приятели на кваса 😉

СЪХРАНЕНИЕ

Очаквайте продължение.

Advertisements