Проектозаконът за детето

Проектът за Закон за детето ме смущава с недомислиците си и с това, че отнема от свободата ми да правя преценки и избори за отглеждането на децата си. Очевидни са опитите децата да бъдат защитени от недобросъвестни възрастни, но напъните да се осигури „най-доброто“ за децата ме карат да се питам кое всъщност е „най-доброто“ за децата и да  предполагам, че законотворците не са посветили достатъчно време да изследват темата за детското развитие и че не са привлекли качествени експерти в тази област.

Разни текстове хвърлят в смут разни родители, които считат себе си за добросъвестни. Родителите се опитват да се обединят срещу приемането на този закон, но в същото време обединяващите се против закона имат твърде различни и понякога напълно противоположни виждания. Преди малко, например, като член на една ФБ група, започнах да чета анализ и коментари по закона. Някои от коментарите ме хвърлиха в не по-малък смут от самия закон и ми се видяха не по-малко мракобесни.

И все пак, може би трябва да се обединим срещу прибързаното приемане на недомисления закон. Преди време изпратих писмо против приемането на закона през този сайт. Трудно е, обаче, твърде различните по възпитание, философия и ценности родители да изработят обща аргументация, с която да осигурят широка обществена подкрепа на каузата си. Може би е най-добре да се работи за осигуряването на широк обществен дебат.

Само дето хич нямам надежда това да се получи у нас, понеже повечето хора просто се осведомяват за подобни въпроси от телевизията и няколко минути по-късно преминават към следващата новина.

Advertisements

5 thoughts on “Проектозаконът за детето

 1. Прочетох коментара на адвоката (без да съм се запознал със проектозакона) и съвсем не успя да ме убеди че проекта с лош. Той определя проекта като „демагогски и заблуждаващ“, а всъщност е написал един изцяло популистки коментар без никаква реална аргументация за позициите си.

  Направо ми става смешно. В коментара на чл. 1 г-н адвокат доктор Костов пише, че нямало „Никакво споменаване на ролята на родителите“. Е трябва да си сляп за да не видиш колко пъти се споменава семейството в този член.

  Не казвам, че проектозакона е добър – не съм го чел още. Но със сигурност коментара е неаргументиран и популистки.

 2. Напоследък много се изговори и написа по тази тема, но никъде не мога да видя ясна и точна аргументация за или против. Явно нещата не са ясни и трябва да се направи нещо по въпроса.

 3. http://www.progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=6422854
  Все пак има надежда за обществен дебат.

  Проблемът остава в това, че не намирам българските медии за способни достатъчно адекватно да отразят дебата. Това се дължи и на факта, че самите учители не вземат участие в дебата, дума да не става за проблематизиране. Напоследък се убеждавам, че много от недомислиците и пропуските в образователната система остават премълчавани от самите учителите.

  Кой обаче е крив в тази ситуация? Този, който е некомпетентен и не е информиран достатъчно, за да вземе решение, този, който не успява да осъществи комуникацията между политици и засегнатите от политиката им или тези, които си траят за проблемите?

 4. Разбира се, че въпросният адвокат е мракобесник. Освен това е и глупав. Има обаче важна разлика между неговото мракобесие и това на проекто-закона: той (адвокатът) не предлага нормативен текст, който може като нищо да бъде приет и да създаде нови хранилки за бюрократите и неприятности за гражданите. Членът, забраняващ деца да участват в реклами за ГМО, е истински бисер и показател за нивото на целия законопроект и хората, които са го измъдрили.
  Защо тези хора искат да образоват сексуално децата в предучилищна възраст? Моя приятелка се опасява, че идеята е да се прехвърли на децата отговорността за тяхната безопасност. Т.е. ако станат жертва на педофил, да се каже, че те самите са били длъжни да се предпазят, нали са сексуално образовани.
  Също и за правото на сдружаване и мирни събирания. В твоя блог по-рано сме си говорили за такива мирни събирания на деца, подкрепящи Милошевич или осъждащи циганите. Адвокатът е прав поне за това, че политическите права са за пълнолетни хора.

Коментари са забранени.