И ти си в кюпа

Днес много сайтове по света протестират срещу американските законопроекти SOPA и PIPA. Какво общо има това с теб?

Тези законопроекти би трябвало да защитават интелектуалната собственост от пиратство. Проблемът, обаче, не е само в това, че може да имаш проблем със свалянето на филми, книги и музика. Проблеми ще имат всички, включително и тези, които никога не са нарушавали авторски права и не си и помислят да ги нарушават. Проблем е и това, че авторските права и с този закон няма да бъдат добре опазени.

Новите закони биха дали на американските власти възможността светкавично да унищожават достъпа до онлайн съдържание – не само като филтрират търсачки и линкове, ами и като спират сайтове, които може да са виновни за това, че някой посетител, например, е оставил в тях коментари, които съдържат връзки към сайтове, за които може да има подозрение, че са свързани с пиратството.

Ако сайтът ви е подозрителен, можете да изгубите възможността да получавате парични трансфери, а ако сте разчитали на приходи от реклами, можете да ги изгубите за миг. Всъщност сайтът ви може и почти да не види бял свят ако не можете да покажете предварително, че имате ресурса да се преборите с пиратите.

В резултат Интернет ще се свие и ще се раздели на няколко части. Което вече не би го правило Интернет в смисъла, в който го разбираме днес.

Стотина известни американски професори по право са заявили позицията си против и са написали подписка. В нея не става въпрос само за „хлъзгави“ неща като етика и права, а за неща осезаеми като твърдостта на монетата и прагматични като печалбите от бизнеса. Накратко – благодарение на тези закони, всеки бизнес свързан по какъвто и да е начин с Интернет може да претърпи сериозни загуби по всяко време и ще бъде в постоянен риск за това.

Реклами

8 thoughts on “И ти си в кюпа

 1. Добре си го описала.

  Моето мнение е, че този закон няма да се приеме, преди е бил също спрян, но ако все пак се приеме, интернет ще се раздели на 2 части – едната USA, втората всички останали.

  Ако „пипнат“ регистъра на домейните, много бързо ще бъде създаден алтернативен (дори в момента има няколко алтернативни регистъра).

  Проблем е обаче, че пиратството няма да спре, но много от IT фирмите са от САЩ и ще трябва да се съобразят със закона и следователно ще отпаднат от пазара.

  Възможно е това да е „сондаж“ на мнение, т.е. да се прави с цел да се види как хората ще реагират на нещо такова. Лошото е, че след такива „сондажи“ обикновено следва подмолно вкарване на същите закони / разпоретби, но лъжичка по лъжичка.

 2. @Nikolay: Мислиш, че светът извън САЩ няма своите лобита срещу свободата ли? Там поне са почти само филмовото и музикалното. Извън тях към лобито почти навсякъде спада и правителството…

  Тук е и парадоксът. В момента САЩ дават пари, за да се разработят софтуери, които да позволят на дисидентите в страни с репресивни режими да се свързват свободно. SOPA и PIPA ще забранят тези софтуери в САЩ. Нещо повече – дори техническият начин, който предлагат за блокирането им, е именно използваният в Китай, Иран и подобните държави… Без коментар.

 3. @Grigor Gatchev
  Да знам това което казваш, но ти казвам моето мнение.
  Четох и твоя интересен коментар – диалог 🙂
  И т.к. си пишем искам да те питам нещо – какво според тебе би станало, ако пуснеш „пиратски“ сайт който е да речем .bg или по-скоро .ru .
  Дали би го „уловил“ този закон ако страната (в случая Русия) не съдейства?
  Технически от USA няма как да модифицират .ru зоната, освен ако не я изключат цялата?

 4. Клей Ширки беше изчезнал по едно време и дори не обновяваше блога си. Радвам се отново да го видя. Разговорът за СОПА и ПИПА е прекрасен:

  Кан също има какво да каже:

 5. Не гледайте законите, те не са виновни. В основата на всичко е фалшивата концепция за авторското „право“. но тъй като света упорито иска да продължи за затъва в блатото, наречено „пазар“, нещата ще стават все по-зле.

 6. Black Wolf, проблема не е в концепцията за авторското право, пък била тя фалшива или не.
  Фалш има навсякъде, и от двете страни на барикадата…
  Противниците на SOPA/PIPA са също толкова обхванати от идеята за печалба, колкото и привържениците на авторското право.
  Ей я, и Lyd си го е написала:
  „Ако сайтът ви е подозрителен, можете да изгубите възможността да получавате парични трансфери“
  – а иначе, нали, цялата титанична борба против SOPA била в името на „свободата на словото“, нали?
  Айде не нас тия…

 7. Да, явно проблема не в авторското „право“, а е много по-дълбок. Проблемът е, че живеем в свят, който се контролира от определени хора. И тъй като ресурсите вече се поизчерпват, парите се трупат вече по-трудно и съответно средствата за набавянето им ще стават все по-груби. Дано да съм лош пророк, но методите за издояване на „проспериращото“ общество може би не след дълго ще се трансформират в едни други методи, характерни за отминали епохи. Впрочем тази мисъл отдавна е изказана – на съвременното пазарно общество демокрацията (или по-точно нейната видимост, защото никъде няма истинска демокрация) вече няма да му е нужна.

  Всички места, където човек може да се чувства по-независим, ще бъдат подложени на строг контрол.
  Не случайно тихомълком изфабрикуваха АCTA. Не случайно никой не знае какво всъщност пише там, но от версиите, проникнали в медиите, личи, че става наистина зле.

  Нещата всъщност са съвсем прости. Не трябва да има има свободни хора. Не трябва да се мисли свободно. Това е същността. Всичко останало е пропаганда.

Коментарите са изключени.