Можеше да е повече

Понякога питам учениците какво са научили за 10-11 години в училище и почти неизменно получавам отговори като: „Малко математика, малко немски. Останалите уроци съм забравял след като ме изпитат.“ Основното оплакване е, че фокусът в училище е върху запаметяване и възпроизвеждане вместо върху разбиране и търсене на връзки – с други области и света извън училището. Съжалявам, че вероятно не казвам нищо ново на читателите.

Предполагам, че и съществуването на Кан Академията не е новост, а преди време бях писала за българската Кан инициатива. И все пак ако случайно има незапознати, следва да кажа, че организацията предоставя безплатно огромно количество видео-уроци по академични предмети (най-много математика – от съвсем елементарна до calculus).  Българската инициатива, пък, превежда видео-уроците и ги дублира на български език. Върши се единствено от доброволци и не се финансира от никого.

Ако мислите, че си струва, моля споделете със свои познати, за които уроците биха били полезни, както с такива, които биха се включили в доброволческата преводаческа работа.

Благодаря!

Advertisements

10 thoughts on “Можеше да е повече

  1. Размишляваме над тези идеи, но все пак по целия свят уроците се превеждат от доброволци.

  2. Само с размишления няма да стане – трябва да се пита. Аз не че поучавам как се правят нещата – нито имам блог, нито съм активен общественик. Просто коментирам като един от милионите безотговорни зяпачи, дето винаги се намират да дадт акъл. 🙂 Но не го правя от желание да изглеждам много умен, а от искрено съчувствие към тези, които правят повече от мен.

  3. Виж сега – можем да отидем и да питаме не само тази фондация, ами и много други организации от всякакъв вид, Но основното размишление ни е дали искаме да правим такова нещо при положение, че смятаме, че е добра идея работата да се свърши от доброволци, а не от наемници. Благодаря за съчувствието, иначе 🙂

  4. Що, бе Жоро? Значи по отношение на властимащите си оптимист, а по отношение на доброволците си песимист. Значи първите не може да са толкова страшни и лоши, а вторите не може да са толкова добри 🙂

  5. Поправям се: само с доброволци май няма да стигнете далеч, но дано да греша.

    Понякога съм оптимист за нещата, понякога песимист. Като тяло някога ще бъда изпапкан от червеи. Като дух понякога се чувствам неуязвим за папкащите твари.

    Животът е прекрасен.

  6. О, Кан може да е финансирана за някои дейности от разни дарения, но това не значи, че въпросните пари се дават за всички възможни дейности. Сайтът на Кан ни кани да му помогнем с дарения или преводи, но не казва, че отпуска пари на преводачи.

Коментари са забранени.