Кой кой е в новините

Вчера случайно научих за съществуването на Дилма Русеф. Днес случайно научих за смъртта на Стив Джобс, когото знам от години, особено онази реч пред завършващите студенти, която се разпространяваше подобно на вирус преди време.

За мен, обаче, важната личност тези дни е Максим Савов, а важното събитие – окончателното му оневиняване. Ето защо днес предпочитам да пиша за него.

Кой е Максим Савов? Никой – като мен и теб. Обикновен човек, за който можехме да не чуем ако не беше попаднал в някои новини, за който повечето хора у нас не са чували или пък ако са чули, бързо са забравили, понеже така е нормално – трябва бързо да забравим поредната новина за да обърнем за кратко внимание на следващата.

Какво се е случило с него? Това, което може да се случи на всеки от нас – да бъде виновен до доказване на противното. Защото така работят нашите институции, защото така сме свикнали да възприемаме всеки, който е заподозрян, обвинен, мразен, оплют. Признавам, че и аз първосигнално си казах „Ами ако е виновен?“ и не обръщах особено внимание на кампанията, която беше започнала жена му във Фейсбук. По същият начин преди година повярвах на една жена, която обвинявяше съпруга си в опит за убийство. Докато не научих повече.

Хората нямат търпение да се ровят, да наблюдават, да мислят. Новините сякаш заместват работата на следствието и съда, като по този начин ги притискат да действат бързо и да показват резултати. По този начин най-лесно се намират изкупителни жертви.

Advertisements

2 thoughts on “Кой кой е в новините

  1. „Хората нямат търпение да се ровят, да наблюдават, да мислят. Новините сякаш заместват работата на следствието и съда, като по този начин ги притискат да действат бързо и да показват резултати. По този начин най-лесно се намират изкупителни жертви.“ – М дааа

Коментари са забранени.