Голям протест – нъцки!

Въпреки, че в Хасково има медии, които открито подкрепят и съдействат за организирането на въпросните анти-цигански протести, въпреки, че били разпратени покани и снощните участници се заричали днес да доведат хиляди, днес протестът не се състоя 😀 Подстъпите към площада бяха блокирани от полицаи, които проверяваха документите на преминаващите младежи и май дискретно ги съветваха да си ходят. Опити за превземане на ромската махала не са правени (според един попитан от мен полицай). Всъщност час по-късно, младежи от ромски произход безгрижно вървяха към центъра на града. Надявам се да не им се е случило нищо неприятно.

Някои участници и подкрепящите ги медии твърдят, че протестът НЕ цели разпалване на етническа омраза. В същото време едно момиче ми каза, че протестират „Срещу циганите“ и им тегли една сочна псувня. Явно българите могат да мразят циганите, ама не си поставят за цел да предизвикват тяхната омраза. Местните медии вероятно не допускат, че когато сееш ветрове, жънеш бури.

Когато се прибрахме вкъщи, открихме, че снощи сме пропуснали да забележим, че племенницата ми е развявала не само изрусена опашка, но и знамена, че и даже е говорила пред микрофон и изразила гражданска позиция – факти, които ще премълча пред някои близки и до двете ни роднини – не за да не я злепоставя, а за да не се хванем за гушите с въпросните роднини.

Синът ми се чудеше по какъв логически път младежите са стигнали до извода, че ВСИЧКИ ЦИГАНИ СА ВИНОВНИ, а аз му обещах да го запозная с явлението „изкупителна жертва“  – роля, в която най-често попадат по-уязвимите и по-слабите.

Advertisements

16 thoughts on “Голям протест – нъцки!

 1. Pingback: няма българи, няма мангали, всички сме джедаи at Smiling

 2. Не мисля, че циганите са по-уязвими и по-слаби от бедните и от средната класа българи, които стават жертви на циганската престъпност, докато държавата нехае. Най-малкото е изключително трудно да убедиш жертвите (и не виждам как можеш да го направиш с разумни доводи), че те са по-силните.
  Отвратена съм от медията, която злоупотребява по този начин с 14-годишни деца.

 3. Аз лично съм виждал възрастно българско семейство живеещо във … Факултета. Живееха в малка, спретната къщурка. Единствената нормално изглеждаща къща в района. Но бяха много уплашени. Вероятно когато са се заселвали в района Факултета още го е нямало. Така или иначе живееха в някаква симбиоза с неблагоприятна за тях заобикаляща ги среда.

  Циганите не са по-слаби и беззащитни. В мнозинството си това са хаотични и безотговорни хора. Поне на мен така ми изглеждат. Хиляди години съществуване на ръба на мизерията. Ден за ден. Защо са такива?

 4. Не знам. Едва ли е само държавата. А и какво значи държава? Държавата това сме ние нейните граждани, не са само институциите.
  Идеята ми е, че циганите живеят по определен начин от хиляди години – ден за ден. Без планиране, без израстване като общност. С други думи, едва ли можем да виним само съвременната българска държава за състоянието в което са циганите. Мисля, че основната заслуга да стоят толкова ниско в социалния живот е лично тяхна. Лид казва, че самите цигани вътре в тяхната общност са доста разнородни, нехомогенни. Може би това допълнително спъва тяхното развитие като етнос.

  От друга страна си права, че държавата трябва да е безкомпромисна към неспазването на законите, към нелоялните граждани. Вместо да „дотира“ безотговорното и „безплатно“ харчене на комунални услуги. Само, че се сещам, че и сред българския етнос има доста нелоялни платци-консуматори. Наскоро медиите съобщаваха за опрощаване задължения на граждани към Топлофикация поради изтекла давност. Така, че за да сме напълно честни трябва да признаем, че и сред нас българите има немалко безотговорни и нелоялни граждани.

  Това, което мен лично ме притеснява и интересува е дали един обикновен циганин ако не може да чете и пише, дали би желал да се научи поне на това. Може би ако някой вътре в неговата група към който има респект го агитира, вероятността и той да се запали по идеята за собственото си ограмотяване ще е по-голяма. Въобще, ние които се мислим за по-образовани и грамотни искаме ли и готови ли сме да агитираме и помагаме за ограмотяването на тези, които имат нужда и които дори може би не знаят, че трябва да се образоват.

 5. Витаминко, какво имаш предвид под „израстване като общност / етнос“? На мен това ми звучи доста абстрактно. Българите също не ми изглежда да са твърде еднородна група, която целокупно планира, не е хаотична и израства като общност / етнос. Убедена съм, че един неграмотен циганин трудно може да бъде убеден в смисъла на ограмотяването … точно както много недобре образовани българи могат да бъдат убедени в смисъла на ученето (като нещо различно от вземането на диплом / сертификат). Всъщност виждам страшно много прилики между българите и циганите живеещи в България, за което може да пиша някой ден. Междувременно предлагам един по-стар текст: https://lydblog.wordpress.com/2007/02/18/gruhtopia/

 6. Интересното е, че племенницата ми твърди, че изобщо не е казвала нещата, които са написали в сайта. То и от видеото е видно, че всъщност нищо не казва, понеже едва ли могат да й дойдат на ум точно така написаните неща. Мдааа.

 7. Нали ти казвам – отвратителна злоупотреба с 14-годишни дечица. ДОРИ да го беше казала, не би трябвало да го качват в общественото пространство. Децата трябва да се оставят да си образуват възгледите на спокойствие. Я си представете как някое от двете момиченца след 10 години иска да постъпи на работа като лекарка или социална работничка, кадровиците ровят и кажат – не бива да я назначаваме, тя е расистка… Ако 14-годишните бяха зрели личности, способни да носят отговорност за своите убеждения и действия, щяхме да им дадем право на глас, нали?
  Витаминко, циганите като всяка друга група хора трябва да бъдат ограмотявани на 6-7-годишна възраст, а не когато те решат да се ограмотяват. Защото, когато им дойде достатъчно акъл да осъзнаят, че е по-добре да си грамотен, доста прозорци в мозъка им вече ще са се затворили. Аз съм се опитвала да ограмотявам пораснали цигани и те уверявам, че не се получава.

 8. ОК, всеки е индивидуалност, но сред дадена група хора има наложени някакви общи стереотипи на поведение. Да със сигурност могат да се търсят прилики между българите и циганите живеещи в България, но с тази разлика, че ако циганските гета приличат на кофа за боклук, то жилищните квартали приличат на не добре подредена стая, обзаведена с лош вкус.

 9. Разбира се, традиционната култура на циганите ги спъва. Но това не значи, че те не могат да станат производителни граждани – и много от тях отдавна са го направили, – а само, че се нуждаят от повече помощ от страна на държавата, за да стане това. Под „помощ“ имам предвид морков и тояга едновременно.
  Една аналогия: хепатит В се предава по полов и кръвен път. Затова най-лесно го прихващат хора, водещи безреден полов живот или използващи венозни наркотици. Можем да обвиняваме тези хора за безразсъдното им поведение и да мрънкаме как техният хепатит източва здравната каса. А можем и да въведем всеобща ваксинация срещу хепатит В – както и става, макар и доста късно. Кой подход е за предпочитане? Културата на циганите според мен е отровна в по-голямата си част и е не само трън в нашия задник, а и пранги на техните крака; но никоя култура не е неизменна.
  Един допълнителен фактор е, че циганите навсякъде са малцинство и затова никъде не им е лесно да възприемат държавата като „своя“. Затова и не можем да очакваме циганската общност сама да дорасне да подкрепи закона и реда, както в друга дискусия предложи мой нелюбим опонент. Това би могло да стане само на местно равнище в селище или квартал, където циганите са мнозинство; но няма да стане в обозримо бъдеще.
  Лид, какви прилики виждаш между бели българи и цигани освен известна прилика в музикалните слухове? Аз се замислям за прилика най-вече когато някой вземе да глаголства как животът в гетата не може да се подобри, как те трябва да се раздигнат, вместо в тях да се наливат пари, и т. н. Тогава си представям как цяла България, погледната отвън, прилича на голямо гето, и отказвам да приема, че гетата не могат да се подобряват – защото това би значело да отпиша цялото си отечество.

 10. Имах предвид музикалните ВКУСОВЕ, разбира се, и по-конкретно чалгата. Забелязали ли сте колко точно музикалните предпочитания отразяват характера и степента на развитие на даден човек или общност? Факт, на който, доколкото знам, никой не е дал обяснение.

 11. Така си е, циганите трябва да бъдат ограмотявани на 6-7 годишна възраст, а децата трябва да се оставят да си образуват възгледите на спокойствие 🙂
  Иначе, благодаря за отразяването от Хасково.

 12. Мая, циганите не са единственото малцинство, но те за разлика от другите малцинства успешно не се приобщават. Като, че ли някакви специални мерки държавата е предприемала за да ограмоти, евреи, арменци, турци. Да държавата е тази, която трябва да насърчава отглеждането на нормални, полезни на себе си и на обществото хора. Но, вместо да има добри резултати сред циганите, общото ниво на образованост, възпитание, култура сред българите спада. Аз лично съм голям скептик, че държавата наистина нещо ще направи за ограмотяването (ваксинирането против неграмотност) на циганите, защото ОТДАВНА учител е просто професия, а не призвание, ОТДАВНА учителската професия е изгубила своя престиж и авторитет, както в социално така и във финансово измерение. След като ние като държавни институции и общество сме допуснали учителската професия да се обезцени, как можем да очакваме, че пак същите тези държава и общество ще приобщят своите цигански сънародници и ще подпомогнат тяхното ограмотяване. На всичкото отгоре и самите цигани нехаят. Аз лично не виждам решение.

 13. Циганите са като миньорско канарче: каквото не е наред в образованието, поддържането на реда, правосъдието и т. н., първо се проваля при тях. За ограмотяването на турците да каже Лид и други хора от смесените райони – чувам, че има проблеми напоследък (или по-отдавна?), но не знам нищо от първа ръка. За учителите си прав и аз отдавна си мисля същото – докато циганчето, „излежаващо“ дни и месеци в училище заради социалните помощи, вижда учителки, които са съвсем малко по-добре нахранени и облечени от неграмотната му майка, трудно ще повярва на „който се учи, той ще сполучи“.

 14. Мая, не само циганчето, трудно ще повярва. И българчето трудно ще повярва. Като взимам дъщеря ми от училище виждам как учениците от гимназиалните класове се шляят, пушат до централния вход на училището пред погледа на всички, буквално си правят купон. Пускат високи децибели чалга и ела да видиш belly-dance-hip-hop меренге. Отстрани погледнато не изглежда образованието да им е приоритет, още по-малко пък мечта. Имам чувството, че отиват там като в някакъв сборен пункт за предстоящи веселби и купони. 🙂 Не казвам, че са виновни те или учителите. Просто казвам какво виждам и това, което виждам доста ми напомня на т.нар. безгрижен цигански лайфстайл. Така, че Лид има право за допирните-пресечни точки между българи и цигани. За съжаление не са в полза на българите. Вместо ние да сме пример на циганите, сякаш ние копираме от тях, макар и действията ни да са по-добре опаковани и префинени. Излишно е да споменавам неразумното теглене на кредити за всякакви глупости, мисля, че и доста млади хора от български етнос вече не се женят, за да може майката да се води самотна майка и да взима допълнителни пари от държавата (Ако греша поправете ме, но май не греша.). Тук всъщност отново се сещам за няколко статии на Лонг, където той обясняваше как младите англичанки не се женят и раждат деца от различни бащи за да се възползват максимално от системата на социални помощи в UK. Всичко това ако не е паразитно съществуване здраве му кажи. Ами Гърция? Ами живеенето на кредит в САЩ и харченето повече отколкото можеш да си позволиш и непрекъснатото преструктуриране на задълженията и реинвестирането им с нови заеми. Това ако не е лудост и безотговорност и паразитно съществуване – здраве му кажи. Лайфстайлът на консуматорството на материални блага е в криза, от която излизането е … ?

 15. Майя, като ми остане време ще пиша специално за приликите, но мисля, че Витаминко е надушил следата.

Коментари са забранени.