Време разделно

Съвсем естествено е сред контактите ми в социалните мрежи да има такива, които не заемат моите позиции. Съвсем естествено е в мразеща / презираща /гнусяща се /страхуваща се от малцинствата България да име немалко граждани, които смятат, че ако циганите се превърнат в сапун, турците си отидат в Турция, а чужденците не се опитват да заживеят тук, ще си живеем доста по-добре. Сред моите офлайн познати, приятели и роднини всъщност тези настроения преобладават. Това ме натъжава, но поне засега не смятам да прекъсна всякакви връзки с тези хора, така че не виждам причина да изтрия и онлайн познатите си с подобни възгледи. Да, от една страна с този акт ще покажа убедително позициите си, но … това ще бъде еднократно. Предпочитам да останем във връзка, вместо да се капсулираме. Иначе е лесно – аз да си дружа с хора, които мислят като мен, а те да си дружат с хора, които мислят като тях. Не. Предпочитам да продължа да споделям с тях вижданията си и да се надявам, че това може да им помогне да видят нещата в друга светлина. Това няма да ми отнеме повече енергия, особено като се има предвид, че смятам да не се вживявам в някакви спорове или още по-малко да ги инициирам на тяхна територия. Така че няма да се трием. Благодаря за вниманието.

Advertisements

3 thoughts on “Време разделно

 1. Да, има различни позиции, защото някои хора не искат да си заравят главата в пясъка.

  След събитията в Катуница се чуха най-различни мнения – от открито фашизоидни и открито толерастки до прикрито фашизоидни и прикрито толерастки. Но много малко хора имах смелостта да назоват истинския проблем.

  А той е, че циганската престъпност е нещо различно от организираната престъпност, че има немалко видове престъпления, които без да е назован етноса на извършителите могат с абсолютна точност да се определят и че спрямо голяма част от извършилите престъпления цигани властта не взема НИКАКВИ мерки.

  Циганската престъпност е битова, неорганизирана престъпност. Затова няма защо да се замесват босове, мафии и подобни глупости. Циганина, обрал до шушка реколтата на някои бедни възрастни хора, пребил някой старец за 5-10 лв. или откраднал решетката на уличната шахта в която сте си счупили крака не е организиран престъпник. И няма какво да го сравнявате с нашенските мутри. Да те вършат престъпления, но не ви задигат портфейла в трамвая и не ви изнасят зимнината, на която сте разчитали. Това са престъпления, от които хората страдат ПРЯКО, лично, директно. И затова ги боли повече, отколкото от мутрата, която с помоща на някой министър е „източила” държавна фирма.

  Циганската престъпност обаче не е като българската. Българите от квартала не се вдигат с брадви, вили и мотики да защитава мутрата, която „качулките” арестуват. При циганите това е обичайно явление. Т.е. имаме масово възпрепятстване на закона. Реакция – нула.
  При българите няма позитивно отношение към която и да е криминална активност – докато в циганската среда това не е осъдително.
  Затова като говорите за престъпнот, не казвайте, че тя е криминална, а не българска или циганска.
  Циганската си е съвсем ясно обособена, има си характерни черти и най-важното – в циганската етническа среда към нея има определено отношение, което не е негативно.

  НО ЗА ТОВА ВСИЧКИ МЪЛЧАТ КАТО НАСРАНИ.

  Хората искат поне тези престъпления да бъдат наказвани. Но в повечето случаи не са.
  Защо? Причинита са няколко и са свързани. Полицаите просто иги мързи. Тези, които не ги мърси, ги е страх. Да не бъдат обвинени в расизъм, в тормоз над „малцинствата” и пр. Много добре знаем как когато властта искаше да упражни ЗАКОНА, от Европа набързо пристигнаха толерастите и ореваха орталъка…
  Полицаите не на последно място биват притискани от политици, които си правят разнообразни сметки за циганския „електорат”.

  Е и какво? Фактите са ясни – има престъпления, на които властта не обръща внимание. Рано или късно на хората ще им писне. Тези смехотворни палежи, митинги и протести не са гласа на хората. Той още не се е чул, но ако се стигне до там, че да се чуе, платения журналистически хора няма да може да го заглуши.

 2. Да се запише някъде с големи червени букви: Съгласна съм с BlackWolf!
  Затова и в своя пост за Катуница споменах, че циганска престъпност има и не я омаловажавам – просто не исках да я обсъждам в момента, защото Кирил Рашков не е пример за нея.
  Но, както показаха протестите в големите градове, мнозинството български граждани се интересува много повече от циганската престъпност, отколкото от Кирил Рашков, и за жалост не си представя друг начин за борба с нея освен пребиване на случайни цигани.
  Към поста: Лид, мисля, че си права. На зрели и улегнали хора като нас не подхожда да общуват само със собственото си знаме (уж да го опазят чисто) или с един и половина съмишленици, загърбвайки останалите живи хора като твърде несъвършени. На млади години избягвах да дружа с комунисти или неонацисти, сега имам и такива приятели. На събитията в Катуница с теб гледаме различно, но какво от това? Аз бездруго не си представям в обозримо бъдеще да се забърквам в работа, включваща палежи (хеле пък в Хасково), но ако това все пак се случи, просто ще знам да не те търся :-).

 3. И на Вълка, и на Майя искам да кажа “ И така е, и не е така“, но трябва да си събера ума, за да напиша достатъчно смислено нещо 🙂 Може би след като си поговоря по-подробно с мой много близък човек, който работи отблизо с осъдени цигани ( и не само цигани), ще мога да формулирам нещата по-ясно.

Коментари са забранени.