Всяка работа си иска майстора

Една от причините днес да не съм на урок по рисуване е, че моя приятелка е сериозно болна от знайни и незнайни болести, а още не се знае дали ще открием лекар, който не само да е в състояние да се занимава с нейния случай, но и да иска да го направи, или ако не се занимава дългосрочно, поне да дойде да я прегледа. Вече няколко месеца е много трудно да бъде открит такъв човек – тези, които могат да помогнат с истинска компетентност или като връзка с други лекари не могат да отделят време и предпочитат да отлагат. От една седмица май има рецидив на рядкото заболяване, от което  я спасиха в една болница извън нашия град и ако наистина е така, тя не може да си позволи да чака още две седмици, понеже изходът може да бъде фатален. Лекарите, обаче, са твърде заети дори да говорят по телефона. Преди малко се свързах с моя приятелка, а тя със своя близка, която преди 10 години помогна да ми спасят живота в трети град. Надявам се там да могат да помогнат отново.

Вече ми е ясно, че Бърза Помощ може да откаже да съдейства ако прецени набързо, че случаят не е спешен, а някои случаи просто няма как да бъдат преценени набързо от Бърза Помощ. Ясно ми е и това, че ако имаш сериозен проблем, просто не ти дават направление за специалист всеки месец, макар че май имаш право. Както и това, че има клинични пътеки, които поемат всичко без онова, което няма как да осигуриш сам – било защото няма как да се снабдиш с определено лекарство или пък да го платиш. Но най-вече ми е ясно това, че компетентните лекари намаляват, както и тези, които изпитват желание да помагат.

Навсякъде по света е трудно да влезеш в медицинско училище, има голяма конкуренция, а това, предполагам, означава, че там не остават незаети места. В същото време не съм чула за страна, която да има достатъчно лекари или медицински сестри, дори и ако заплащането е отлично. Това, може би, означава, че местата в медицинските училища не отговарят на нуждите на човечеството. Защо ли е така? Според някои икономисти за някои професии се създават изкуствени бариери, така че да има недостиг и професионалистите да се радват на по-висок статус. Забавното е, че бариери се създават не само за професии, към които се стремят много хора, а и за такива, които са ниско платени, непрестижни и пр. Една такава бариера се създава за влизането в учителската професия – и това е именно ниското заплащане.

Прибавяме към това малоумния начин, по който много хора избират професиите си … голяма част от психолозите избират да станат такива, понеже ненавиждат точните науки; много хора избират право и бизнес, защото смятат, че там можеш да успееш дори и ако си посредствен; наскоро чух за ученик, който се готви да кандидаства медицина, за да стане представител на фармацевтична компания и т.н. и т.н.

Това означава, че ще имаме (не само ние, българите) все по-малко (добри) лекари, медицински сестри, учители и пр. Кой печели от това?

Advertisements

9 thoughts on “Всяка работа си иска майстора

 1. Противоречиш си. Високият статус и заплащане би трябвало да стимулира хората да отиват натам.

  Медицината обаче е нещо много сложно и студентите трябва да учат непрестанно. Далеч по-лесно е да станеш хуманитар като мен. Особено сега. Или пък да станеш програмист. Това е причината да няма добри лекари. Или учени. Вместо това светът е населен от философи, ескаписти и паразити като мен. Иначе щяхме минимум да сме си утроили продължителността на живота досега.

  Успех с лечението!

 2. Като знам обстоятелствата в СУ, мога да си представя колко трудно е всяка година да се намерят студенти и преподаватели, за да има още един випуск. И когато поредната партида млади доктори оцелее и завърши, нищо на света не може да ги спре да поемат към терминал 2, към един свят на добро заплащане и чисти болници.

  Проблемът е доста всеобхватен.

 3. Лид,
  Изкушавам се в тази сериозна тема да дам коментар с няколко доказали се в живота народни мъдрости:
  Как да ида на доктор, кат` се знам к`ъв съм инжИнер!?
  Търговията е просто нещо – купуваш и продаваш, ама не е за прости хора…
  Учител – не професия, това е диагноза!
  Всяка майка счетоводител не ражда!
  Да, всяка работа си иска майстора!
  А изходите от кризата и проблемите в китната ни държавица са всеизвестни – терминал 1 и терминал 2.
  Не искам да обидя никого с горното.
  Тъжно е… Дано намерите добър лекар…

 4. И за лекарите, и за сестрите, и за учителите основен работодател е държавата. Известно е, че тя е склонна да плаща символични заплати за квалифициран труд и да претоварва хората, заети с този труд, като поддържа твърде малък щат. (Раздутият и постоянно растящ чиновнически щат е за хора с много по-ниска квалификация.) Има много младежи, желаещи да станат лекари. Медицина се влиза трудно. Но след дипломирането те се отчайват от невъзможността да специализират и да си намерят работа и от мизерната заплата, която получават, ако все пак успеят да си намерят. И бягат в чужбина или стават търговски пътници на фармацевтични компании.
  А кой печели от тази ситуация – ами умниците, които по време на стачка си изтъркват езиците да обясняват как на учителите, лекарите и сестрите и тия пари са им много. Поне те си мислят, че печелят, макар че според мен да бъдеш лишен от такива важни услуги съвсем не е далавера.
  Не знам как е в другите страни, тях не мога да ги мисля. Би ме заинтересувала само страна, която е положителен пример. Но не знам някъде да има добро здравеопазване.

 5. @ Веско: имам приятели, които работят като лекари в страни, в които заплащането е отлично. Тези приятели са българи. Работят в тези страни, понеже там въпреки високото заплащане няма достатъчно лекари. От една страна е вярно, че много хора се плашат от многото учене, но от друга страна е вярно и това, че медицина се влиза трудно не само заради трудните изпити, но и заради голямата конкуренция. Да, всичко това накуп изглежда противоречиво – това ме и кара да се чудя 🙂

 6. Присъединявам се към мнението, че начинът на избор на професията е малоумен, защото това, което хората най-много мислят (или мама и тате, защото за съжаление професията се избира в невръстна възраст), е дали носи пари. За съжаление, по мои наблюдения, точно високодоходните професии са пълни с посредствени хора – може би точно защото са избрали работа според заплащането, а не според уменията и призванието си.

 7. В Германия също има неадекватни, изкуствени бариери за влизане в професия.

  Занаятчииските професий изискват 3 годишен стаж-обучение в частна фирма. Това донякъде има смисъл за по-сложните занаяти като ел-техник, автомеханик, етц. Но за да бъдеш бояджия или да работиш в старчески дом това е абсурд. В крайна сметка се получава че предприятията получават евтини чираци и хората в тези браншове не могат лесно да си сменят професията.

  Отделно, за да имаш собствена занаятчийска фирма трябва да изкараш специален изпит, признат от една специална организация. Нещо като изпитите за адвокат в България, които се държат след завършването на университет.

  В образувателната им система има 3 вида училища, само едно от тях отваря път към университета. Децата се разпределят в едно от тези училища още в 4ти клас. По лична преценка на учителя.

  Тази система съществува от 40 години и няма изгледи нещо да се промени..

 8. Не бих искала да бъда сортирана по лична преценка от учителя в 4 клас и да не мога да изляза от определените ми на тази възраст коловози 😦 Чувала съм за това от мой приятел, който учеше педагогика в Германия.

 9. Проблемът с лекарите е сериозен. Но той не е проблем на нашата държава. Това е пример, който показва колко изкривена е нашата ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Тя е приела, че да лекуваш хора това е професия. Баси абсурда!

  Да лекуваш, да бъдеш ЛЕЧИТЕЛ е призвание и дар. Колкото да се стараеш, колкото и висока заплата да получаваш и колкото и да си СЪВЕСТЕН това не може да се научи.

Коментари са забранени.