Google+ или Facebook?

Наскоро се появи Google+ и аз получих покана да го използвам. Не съм кой знае колко активна, но не съм и пасивна. С две думи: ползвам го. Както и с други уеб приложения, нямам ясна представа за какво точно да го използвам. Обичайно никога не ставам съвсем наясно и освен това сменям решенията си. Това понякога се оказва трудоемко, особено ако е минало повече време откакто използвам приложението – натрупват се разни неща – от някои искам да се отърва, други да преподредя и т.н.

Ето защо си мисля, че е хубаво човек да разгледа отначало какво може и не може да прави приложението и да помисли за повече възможни начини за използването му. Това ми е теорията.

Практиката ми е различна. Мързи ме да се запозная с приложението преди да започна да го ползвам. Нямам търпение. Не ми се гледа демонстрационно видео. И пр. Започвам да ползвам както успея, а след това изяснявам в движение. В този случай се получават разни неприятни натрупвания, които споменах в първия параграф. И на човек чак му идва да си направи нов акаунт, понеже старият е съвсем забатачен, но не го прави, понеже го е страх да не изхвърли бебето с мръсната вода. Ето защо засега не бързам да натрупвам.

Но какво е Google+? Това, което съм открила досега е, че на пръв поглед прилича на Фейсбук, но все пак не е същото:

–          Имаш собствен профил със снимка

–          В него са интегрирани албумите ти със снимки в Picasa (Gmail), но е по-лесно, наистина лесно, да направиш така, че различни хора да виждат различни албуми

–          Имаш „стена”, на която да публикуваш статуси, да споделяш връзки и каквото друго искаш, но можеш да си редактираш публикуваното. Всъщност тук можеш да редактираш дори и коментарите си. Както със снимките, тук е много по-лесно, наистина лесно да направиш така, че определен статус да бъде видян или да на бъде видян от определени хора.

–          Леснотата на избора с кого да споделиш и с кого не се дължи на това, че контактите ти от самото начало се разпределят в отделни групи („кръгове”) – няма как да пропуснеш да ги категоризираш от самото начало. Всеки може да бъде включен в колкото си искаш кръгове. Кръговете ти дават възможност и да скриеш определена информация от определени хора, но също и да избегнеш изпращането на информация на хора, които не се интересуват от нея.

–          Всеки може да те включи в своите кръгове, но ти не си длъжен да го включиш в своите. Но пък е лесно да видиш в чии кръгове си.

–          Има и други възможности – да получаваш  информация по теми, които те интересуват, но това все още не съм започнала да използвам. Все още не използвам и възможностите за чат, включително групов видеочат. Можеш да ползваш приложението и от мобилния си телефон.

Основната разлика между Фейсбук и Google+ е леснотата, интуитивността и гъвкавостта на Google+; ползвам Фейсбук откакто е отворен за света, но и до ден днешен имам проблем с откриването на всякакви настройки.  Дяволът е в детайлите.

Поне засега Google+ има и доста чист и прост дизайн. Надявам се, подобно на другите Гугъл продукти да се задържи така. Всъщност навремето Фейсбук ме привличаше именно с чистотата … преди да се напълни с игри, приложения, реклами, пък и хора 😉

Предполагам, че няма да напусна Фейсбук, не и скоро, защото там имам доста контакти и предполагам, че повечето от тях няма да мигрират още днес в Google+ (и по-добре), но най-вероятно постепенно ще започна да използвам двете приложения за различни неща. Засега се очертава Google+ да бъде основният ми информационен филтър. Започнах да го отварям по-често от Фейсбук и вече стои на по-приоритетно място в браузъра ми. Надявам се да не е от онези продукти, от които Гугъл след време се отказва.

Как го използвате вие? Открили ли сте неща, които все още не съм забелязала? Чувствайте се спокойни да пействате и линкове към свои и чужди публикации 🙂

Advertisements

7 thoughts on “Google+ или Facebook?

 1. Дали е опростено, зависи до голяма степен от това с какво си свикнала.
  Към настоящия момент по-добре се справям с Фейсбук, защото и аз като теб нямам желание да разглеждам прекалено дълго.
  Не виждам нещо, с което Гугъл да превъзхожда конкуренцията.
  В най-оптимистичния вариант двете мрежи ще съществуват заедно.
  Но преди това новото трябва да настигне старото, а това ще отнеме доста време.

 2. Дали е опростено, зависи до голяма степен от това с какво си свикнала.
  Към настоящия момент по-добре се справям с Фейсбук, защото и аз като теб нямам желание да разглеждам прекалено дълго.
  Не виждам нещо, с което Гугъл да превъзхожда конкуренцията.
  В най-оптимистичния вариант двете мрежи ще съществуват заедно.
  Но преди това новото трябва да настигне старото, а това ще отнеме доста време.

 3. сравняването (по принцип) е ограничаващо. Google+ не е Facebook и не трябва да бъдат сравнявани. Сравняването само привнася практики, в повечето случаи – погрешни, които водят до още по-голямо неразбиране, вместо изясняване на картинката и моделите на функциониране и използване. Имате „Стена“? Дръжте си я във Facebook, с нея си ограждайте фермата, да не ви избягат кокошките. В Google+ нямате нужда от стени, не е нужно да се ограничавате с такива неща.

 4. Аз лично се отказах от Фейсбук, след като намерих сигурен начин да залича профила си. Подробно се оправдах защо съм го направил в блога: http://asktisho.wordpress.com/2011/04/05/face-off/, но като цяло, мога да обобщя, че стигнах до момента, в който социалката взе да повече да отнема (предимно време), отколкото да дава. Каквото и да било. И най-вече: смисъл. От тогава изповядвам философията за сошъл нетуоркинг на живо, която чудесно съвпадна с началото на лятото и трябва да ти кажа, че досега не съм съжалил. Реалният контакт си е реален контакт, точка по въпроса. С всичките му предразсъдъци, последици и ограничения. Но е истински. За поддържането на далечна връзка си има диж мейл, скайп и телефон. Не видях нищо социално в социалната мрежа. Не разбрах смисъла да поддържам „връзка“ с хора, с които през последните две години не сме намерили време да си напишем поне 1 имейл и да се чуем поне веднъж по телефона. Кое ме свързва с тези хора, че да знаят и „белите ми гащи“? С останалите продължих да си пиша по имейла и да се чувам редовно по телефона. И продължихме да си знаем „белите гащи“. А поканите за събития ги получавам директно в инбокса. Така съм сигурен, че 90% от тях не са случайни, с изключение на спама. Гледам да присъствам на повечето от тях. Какво общо има това с Гугъл Плюс ли? Чета много ревюта и оставам с впечатлението, че Гугъл се опитва да даде на потребителите някаква подобрена версия на Фейсбук. Това сигурно има пазарното си обяснение, но в личен план не виждам никакво обяснение. Отказах се от „социализацията“, тип Фейсбук, като концепция, принципно, а не от услугите на някаква компания. Защо ми е подобрената версия на една преживяна и „изстрадана“ от първо лице единствено число, доказано неработеща „социализация“? Истината е, че ще спечели компанията, която успее да предложи на потребителите нещо действително ново. Или поне привидно такова, само в началото. Както направи Марк Зукърбърг навремето. Всичко, което се случва в момента е, че у потребителите се създава колебание дали да поддържат един или два акаунта с (почти) еднакво предназначение, но с два пъти повече загуба на време за администрация. Дали да се свързват с едни и същи хора по два начина, с двойно повече усилия или да се отказват от услуги, с които вече са свикнали, за да свикват с нови – без обещание, че новите ще просъществуват. Без гаранция, че количеството / качеството на контактите им ще се съхрани във времето. Казаното до тук е изцяло мое лично, мнение, оф корс. Не го натрапвам на никого.

 5. Тъжното при фейсбук е въпрепятсването да си изтриеш акаунта или да редактиваш нещо в него. С появата на G+ постоянно започна да показва страница за грешка, ако да речем искам да си изтрия цял албум, а това говори колко са жалки. Ползвам ги наравно, като май повече се отдалечих от социалните мрежи. Със сигурност скоро ще лиша фейсбук страницата ми от всякакви стени и глупости, а в G+ ще поствам от време на време. Няма смисъл за толкова труд във виртуалното пространство.

  За информация Google бяха обявили, че ще се появят и игри в социалната мрежа, но ще вървят на отделен поток и по този начин сайта ще остане лесен за използване и за разграничаване на смислена информация от „некви нотификейшъни“.

 6. Pingback: Google+ или Facebook? | Bulgarian Blog

Коментари са забранени.