За котките и хората

Има котки, които не ловят мишки, защото редовно получават храна. Има програми за справяне с бедността, които я увеличават. Това са нормални неща – в каквото инвестираме, това и получаваме: мързеливи котки, зависими хора.

Не казвам, че е лошо да нахраниш гладния – това понякога е животоспасяващо. Проблемът е, че човек огладнява всеки ден, така че ако се опитваш да се справиш с бедността като непрекъснато храниш гладните, е по-вероятно да насърчиш и други гладни да се наредят на опашка за твоята храна, а се оказва, че не разполагаш с вълшебната кърпичка, която прави храна от нищо.

Не става въпрос само за това, че докато раздаваш баници все ще се намира кой да ги изяде, а за това, че дори хора, които биха искали да разчитат на себе си понякога нямат друг избор освен да разчитат на подаяния.

Сред тях има много хора, които не могат да видят съществуващи възможности, нямат знания и умения. Да помогнеш на такива хора е много, много трудно.

Има, обаче, такива, които имат отлични идеи и ресурси за осъществяването им, с едно изключение – малко пари, с които да стартират проекта си. Тези хора нямат близки, които да разполагат с нужните пари, нямат и кредитна история или пък стабилни доходи, така че да вземат кредит от банка. Разбира се, те могат да се обърнат към някоя от организациите / хората, които дават заеми на точно такива като тях, но тези заеми са с големи лихви.

Да помогнеш на такива хора е много, много лесно. Има организации, които свързват  нуждаещите се с желаещите да помогнат като предоставят безлихвен заем.  Една от тях е Kiva. Тя представя на сайта си всякакви достойни за финансиране проекти, които можеш да подпомогнеш с 25 долара. Разбира се, ако имаш възможност и желание, можеш да предоставиш заем за много повече, дори да финансираш изцяло определен проект. Когато ти върнат заема, можеш да го инвестираш отново и да помогнеш и на други хора.

Това се нарича микрофинансиране и е пример за социално предприемачество.

По този начин, вместо да храниш гладния с парче от и без това малката пица, помагаш гладният да се превърне в един от тези, които носят продукти и влагат труд за приготвянето на по-голяма пица.

Advertisements

One thought on “За котките и хората

  1. Страхотна идея е това. Благодаря за интересните статии и размишления, които споделяте с публиката си.

Коментари са забранени.