Да балансираме Андрей Райчев

Един млад човек, вече бивш комунист, сподели с мен публикация на в. КУЛТУРА – интервю с Андрей Райчев – за капитализма, класите, консуматорите и пр. Както обикновено, Райчев говори умно, сладкодумно и уверено  – просто харизматично. Докато четях, се възхитих на много моменти, понеже изразяваха изводи, до които съм стигала и аз. Други моменти, обаче, ме оставиха усъмнена и нащрек. Стори ми се, че нещичко се спестява, че другичко се преиначава, но всички тези неща няма как да бъдат забелязани от някои млади хора, на които не се е налагало да хранят семейство с 3 долара месечна заплата, например.

Материалът звучи красиво сам по себе си, но  ако при четенето на такива текстове естетиката не е най-големият ви приоритет, можете да хвърлите по едно оче на коментарите (на три страници).

Освен това, ако искате да виждате по-ясно нещата, си струва да инвестирате и малко време в придобиване на икономически познания. Използвам случая да препоръчам едно книжле, което прочетох тези дни – Какво всеки трябва да знае за икономиката и просперитета. Ако смятате, че парите идват от Държавата, прочетете не само моето обяснение откъде пък идват парите В държавата,  но и Икономиката в един урок.

Но нека се върнем на първата спомената книга. От нея ще научите доста за връзката между държавата и икономиката, или иначе казано за връзката между политиката и икономиката. Ако (като мен) смятате, че който трупа знания и мъдрост не трупа тъга, а сее щастие не само за себе си, но и за целия свят, ще останете с приятното чувство, че благодарение на знанието можете поне мъничко да допринесете за благоденствието на хората.

Advertisements

4 thoughts on “Да балансираме Андрей Райчев

  1. когато някой почне да използва думата „пролетарий“ веднага ми става ясно че ще говори глупости…

    имало в България див капитализъм… при условие, че държавата преразпределя 50% от БВП. трънки и глогинки.

  2. Андрей Райчев винаги говори умно и уверено.
    А харизматичното доказва, че някой ден може и премиер да стане. Вече е проверено на практика.
    Но пък трябва и нещо повече от харизма.

  3. Много им се ще на някои хора да няма „пролетарии“ и капитализма да бъде върхът на сладоледа. Само че хората, които работят по 12 часа 6 дни в седмицата за 400 лв. няма как да повярват в това. 😉

Коментари са забранени.