Костенурката пише писмо на Мюфтийството

Много ми се иска да получа адекватен отговор от Главното Мюфтийство. В противен случай, за съжаление, ще трябва да си извадя заключение, че не само Волен Сидеров и компания са фактор за нарушаване на етническия мир и религиозната толерантност, но и Главното Мюфтийство. А това, драги приятели и съседи, би било твърде притеснително. Надявам се и Вие, моите читатели от всякакви вероизповедания да направите всичко възможно тези, които имат властта да стигат до милиони хора благодарение на националните медии, да поемат отговорност за опасните си действия и да се вразумят.

Здравейте!

От няколко години се интересувам от Исляма и от проблемите на мюсюлманите в България. Понякога пиша по тези теми с уважение и съпричастност в блога си „Полетът на костенурката„, който се следи от доста читатели и се агрегира от Блогосферата на вестник Дневник.

Миналият ден по БТВ гледах разговора с Хюсеин Хафъзов, в който той споменава за 120 случая на оскверняване на джамии, палежи и т.н. в последните години. Господин Хафъзов твърди, че за тези случаи има подадени жалби. За разлика от водещите на предаването, не мисля, че 120 случая са изолирани случаи, а по-скоро тенденция. Ето защо смятам, че би било добра идея да се публикува файл с копия на всички подадени жалби ( и евентуално други релевантни документи).

Четох и изявлението на Главното Мюфтийство до медиите, публикувано на 13 юни. Не съм съгласна със следния пасаж: „След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да  порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция.” / „After this event, we did not heard of the organizations protecting human rights, the Government, citizens, political parties or anyone else to condemn the perpetrators, to distinguish from what is happening and to call the police to react quickly.“  Аз самата писах в блога си за това, във Фейсбук беше организирана акция, която да изрази съпричастие. Предполагам, че ако разгледате в Интернет, ще откриете и други реакции на граждани и организации, които осъждат поне случилото се в Баня Башъ. Надявам се да коментирате този пасаж или ако вече го намирате за некоректен, да го промените в сайта. Мисля, че би било подходящо да публикувате и текст, в който обяснявате промените или причините да не промените текста.

Миналият ден публикувах в блога си и този материал. Предполагам, че читателите ми очакват с интерес отговора на Господин Хафъзов. Надявам се скоро да мога да публикувам отговор от Главното Мюфтийство във връзка поставените два въпроса. Смятам да публикувам в блога си и копие на настоящото писмо.

Благодаря за отделеното време и внимание.

С уважение и съпричастност,

Лидия Стайкова

Advertisements

4 thoughts on “Костенурката пише писмо на Мюфтийството

  1. Защо не попитоте мюсолманите защо не казаха поне едно „ИЗВИНЕТЕ“ за петте века „ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ“,за убитите българи , обруганите и изнасилени жени , за присвоените имоти ,за за запалените села , градове и църкви и за каквото още се сетите ? Папата се извини за делата на Инквизицията , а нашите мюсолмани – не. Какаво ше кажете за атентатите на гара Буново във Варна и още колко ли бяха . Това нее ли терорезъм? Можеби аз греша и мюсолманите не са сторили всичко това – едва ли.

  2. От 5 години, откакто чета за анти-карикатурни и други мюсюлмански бунтове в Европа, усещам в тези явления нещо гнило – не в поведението на ислямистите (те са ясни), а в реакциите на властите. И благодарение на този твой пост мисля, че напипах къде е гнилото. Лайтмотив на репортажите за тези събития е нуждата от „диалог“ между властите и мюсюлманската общност, диалог между овластените чрез демократичен избор, от една страна, а от друга – религиозните водачи.
    Хайде холан! Нямаме нужда от никакъв диалог с мюфтии, папи, патриарси и прочие. Не трябва да се връщаме към теокрацията, от която на Европа са й трябвали векове да се отърси. Тези лица нямат никаква легитимна власт, за да ни занимават със себе си и ние да се занимаваме с тях. Те са само лица, които предоставят услуги.
    Да кажем, че младежи от моя квартал искат да имат дискотека, в която музиката да дъни на мах до малките часове, а по-възрастното население иска да му е тихо и нощем да може да спи. Двете страни могат да направят свои подписки и да се консултират с юристи. Накрая държавата трябва да си каже тежката дума, дори ако някоя от страните изпадне в глупотевини, например младежите да твърдят, че за да е купонът истински, музиката трябва да се чува и извън дискотеката. Главното обаче е, че тук имаме разногласие между две групи граждани, което държавата трябва да реши помежду им. Никой няма работа със собственика на дискотеката или дисководещия. Това са просто лица, които предоставят услуга. Като Божите служители.
    Та според мен няма какво да се занимаваш с тоя талибан Хафъзов и неговия джихад. Както вече предложих, да вървят да се бият със Сидеров на някое игрище. Деница Гаджева, Калина Крумова и избрани добродетелни мюсюлманки могат да продават билети за зрелището.

  3. Поведението на г-н Хафъзов по националния ефир бе арогантно и предизвикателно.Аз съм втрещен.Имам чувството, че се търси просто някакъв повод.

  4. Pingback: Костенурката получи писмо от Хюсеин Хафъзов « полетът на костенурката

Коментари са забранени.