Бг домати

Наскоро гледах по телевизията един български производител на домати, който каза, че ще изхвърля готова продукция, понеже стоката му залежавала. Щяло да се наложи да освобождава работници. Държавата му била виновна, защото не го защитавала от нашествието на по-евтините гръцки домати. Този производител очевидно не може да се постави на мястото на потребителя.

Предполагам, че същият този производител никак не се притеснява, когато в магазина купува китайски стоки, които му струват по-евтино от българските. Не се оплаква и не кани телевизията да снима. Когато е в ролята на потребител, той не влиза в положението на производителя.

За него важното е държавата да вземе от Пешо, за да даде на Гошо. Това нарича солидарност. Но само ако той самият е Гошо, а не Пешо. А никой не пита Пешо дали иска да е солидарен с Гошо.

Какво би станало ако държавата по някакъв начин ограничи вноса на домати? В страната ще има по-малко домати, което ще ги направи и по-скъпи, особено като се има предвид, че родното производство едва ли е достатъчно за да покрие нуждите и на ядачите на салата и на индустриалните производители на лютеница и доматено пюре.

Не, нямам нищо против да ям по-скъпи домати ако реша, че по този начин подкрепям някаква смислена кауза, но в случая не ми идва отвътре да подкрепя каузата на бизнесмен, който изобщо не се интересува от нуждите и желанията на клиентите си, а само от това как да им продаде по-скъпо продукцията си. Той дори не се опитва да ме изкуши да си купя по-скъпи домати, а просто разчита на държавата да ме принуди да го правя.

И не мога да разбера защо се приема за даденост, че земеделските производители имат правото непрестанно да искат, да се оплакват и да заплашват.

Advertisements

14 thoughts on “Бг домати

 1. Защо се чувстват в правото си? Защото на целокупния български народ още от малки им е „набивано в канчето“, че българското земеделие е едва ли не свещено, че да работиш за майката земя е висше дело и че без нашенското производство ще дойдат лошите чужденци с техните лоши храни и ще ни отровят. Това се допълва и от мита, че българските плодове и зеленчуци са най-най-най-хубави и едва ли не никой друг не може да отгледа свестни такива. Все едно само тук растат домати и крастаици.
  И за това излиза Гошо и иска със заповеднически тон да му се помогне, защото без него ще измрем от глад, от ГМО-та, от „пластмасова“ продукция и прочее. Да, да, ама не.

 2. защо въобще му дават ефир на тоя кратун? това си е безплатна реклама, трябва да си плаща по нормалната тарифа

 3. Съгласен съм с теб, но и знам защо е несправедливо спрямо Гошо (нямам нищо общо с търговията на зеленчуци :D) макар той да може и да не знае.
  Несправедливо е защото земеделието и животновъдството са едни от най-непечелвшите отрасли оставени сами на себе си, които се насърчват за да не умрат и така е по целия свят. И се получава конкуренция на основата на субсидиите, които получават тези хора. Гръцките домати вероятно са по-евтини освен заради по-ефективното земеделие и заради повечето субсидии. Тези субсидии не се отпускат само в ЕС.

 4. Браво!
  Наистина Георги също има известно право – когато целият свят е решил противно на икономическата наука, логиката и здравия разум да субсидира земеделието, трудно е то да се постави на пазарни релси в една отделно взета страна. Но все някой трябва да започне.
  Ако селското стопанство не се субсидираше, то щеше да бъде печелившо и още как! Не всеки чете, но всеки трябва да яде.

 5. Чудесна публикация!

  Аз също предполагам, че положението е далеч по-комплексно, но не одобрявам реакцията на бизнесмена с доматите. В крайна сметка има и други начини… Защо да не развие земеделски туризъм и да не предлага био-домати още по-скъпо?

 6. Разбирам те Лид, обаче като чета на какви цени се изкупуват зеленчуците от прекупвачите и ми става лошо.

 7. „И не мога да разбера защо се приема за даденост, че земеделските производители имат правото непрестанно да искат, да се оплакват и да заплашват.“

  Първо не разбрах каква точно заплаха е отправил земеделеца и към кого?

  Второ, това, че теб те е издразнил земеделеца, не значи, че той няма право да иска и да се оплаква.

  Трето, ако в крайна сметка се конкурират различни субсидиращи системи, производителят е прав да иска протекция от държавата, защото вероятно изначално е поставен в по-неизгодна позиция от гръцките си конкуренти. Това разбира се е изключително порочно и непазарно, но явно в този бранш правилата са такива. Ако производителят продава на цена с нормален процент печалба над себестойността и въпреки това остава по-скъп от вноса, значи наистина има сериозен проблем, който е извън неговите възможности.

  Явно си се почуствала засегната, че като потребител изборът ти ще е ограничен, ако се ограничи вноса. Но на практика какъв избор имаме? Все повече доматите и не само те са еднакви по размер и цвят и още по-еднакви по вкус на пластмаса. Как така се получава, че при наличие на внос от Гърция, Турция, Македония + родно производство, избираме само по етикета на цената, а съдържанието го няма?

  Моят основен интерес като потребител е да ям ВКУСНИ и здравословни домати. Все по-рядко ми се отдава. Вчера си купих розови домати наподобяващи биволско сърце, но с по-нормални размери. Цена 3,50 лв/кг. Много добри на вкус. Не знам дали по това време на годината в България може да се отгледа такъв домат, освен в оранжерия. В крайна сметка може и да е бил гръцки домат. Но си беше истински. Лошото е, че нямаше означение на производителя, а би било добре. Аз лично съм готов да си купувам бутикови домати, ако ще от Луната да са, но да са истински. По-нарядко, но по-качествено. Обаче как да си харесам производител да го подкрепям, като нямам обратна информация за него. Просто табелка с цена, личен усет и късмет. И така до следващият шанс.

  И не на последно място искам да попитам „Кой ги мама разклати тез червени домати?“

 8. Pingback: Бг домати | Bulgarian Blog

 9. vitaminko, защо българският производител да е в неизгодна позиция? Доматите са си домати и се гледат сравнително еднакво навсякъде.
  Вносното не е задължително по-лошо. Яла съм прекрасни домати, идващи от Гърция и Турция, и „пластмасови“, идващи някъде от Тракия.
  Още нещо – ти може и да можеш да даваш, ако искаш, и по тридесет лева за два домата, но масовия потребител гледа да намери компромиса цена-качество. Ако чуждата продукция е по-евтина, а в качеството, както се разбрахме, няма коренна разлика, нормално е да посегне към вносния зеленчук. Значи българското стопанство пропада по всички показатели, които гледа купувачът – скъпо, а не задължително по-добро. В такъв случай Гошо няма причина да се оплаква, защото той е този, който не вади конкурентноспособна стока.

 10. Мисля, че човекът е прав да иска някакъв вид защита от държавата, най-малкото защото е неин гражданин и внася данъци в бюджета й. Но не по начина, по който си го представя.

  Държавата би могла да поеме контрола и проверките на тържищата и начина на изкупуване на земеделските и животински продукти, защото от това се оплакват всички земеделски производители, а също и производителите на мляко. Така производителят на домати ще получава за продукцията си с 50% или 100% по-малко от пазарната цена, но не и в пъти по-малко – приходи, които не могат да покрият разходите и труда му.

  Другата грижа на държавата, и това е проблем за всички ни, е нуждата от окачествяване на продуктите. Така няма да се питаме дали не сме яли от сушените гъби, които са 6000 пъти по-радиоактивни от нормите.

  Това, че живеем в пазарна икономика, не значи, че държавата няма задължения към бизнеса и гражданите си.

 11. А бе някой от вас да е садил домати и чушки?Щото ако не е,за кво говорим тогава?

 12. Българче, това е много крива логика – че трябва да си в дадена професия, за да даваш мнение.
  Ти не си политик най-вероятно, но сто на сто имаш мнение за управлението. Може би не си ядрен физик, но най-вероятно имаш гледна точка относно атомните електроцентрали.
  Земеделието е бизнес като всеки друг и непрекъснатите искания за помощи от държавата са несъстоятелни. Ако някоя частна банка поиска субсидии – лелееее, не ми се мисли каква врява ще настане. Докато този бизнес не се направи САМ конкурентноспособен, няма кой да му помогне.
  Намесата на държавата трябва да е в контрол на качеството, това е много важно.

 13. Вие развивали ли сте нещо в България ,то едни домати не можеш да продадеш камо ли туризъм

Коментари са забранени.