Не е късно и излишно

седмица след инцидента пред джамията да споделя, че не знам как точно можем да се справим с растящата вълна на религиозна, етническа и пр. видове омраза в нашата страна, но съм убедена, че не е с премълчаване. Ето защо аз използвам всеки удобен случай да говоря с всякакви хора за това – с познати, приятели, роднини, ученици.

Струва ми се, че в нашата страна расте толерантността спрямо нетолерантността и омразата. Като че все повече хора са убедени в неща като „ислямизация“, „турцизация“, „циганизация“, както и в необходимостта да се борим срещу тях, каквото и да означава всичко това.

Недостатъчно са тези, които си дават сметка, че всичко това може да означава доста неприятни неща, които вече са се случвали на Балканите. Ние, обаче, разчитаме на това, че в нашата страна винаги е било мирно и че на обикновените граждани не се е налагало да участват лично в неща подобни на гражданска война. Разчитаме някой друг да „разчисти“ ЧУЖДИТЕ, да ги постави на място.

Искам да предупредя мирните граждани, на които толкова много пречат ЧУЖДИТЕ, че не е изключено и у нас да се стигне до ситуации, които сме гледали у съседите, но от телевизионния екран. Този път може да стане така, че да сме участници на живо у нас.

Не знам доколко ще бъде полезно подписването на петициите, които подписах преди малко, но малко мисъл поне със сигурност няма да навреди.

Петиция за сваляне имунитета на Волен Сидеров.

Петиция за  пълно разследване на инцидента пред джамията

Освен това мисля, че е редно всички политици и пр. общественици, които се възприемат като някакъв вид лидери, редовно да вземат отношение по подобни въпроси, че и да се ангажират с действия.

Струва си да прочетете и едно становище – също написано седмица по-късно.

Advertisements

3 thoughts on “Не е късно и излишно

  1. Препоръчвам „Министерство на Болката“ на Дубравка Угрешич, става дума за емигрантите от разпадаща се Югославия по време на войните. В момента я чета и съм в ступор, ужасно тъжно ми е, а тя е абсолютно безмилостна към целия антихуманизъм и откровен културен дебилизъм на войните там. На всичкото отгоре сме толкова близки със сърбите и хърватите, колкото и да отричаме.

  2. Струва ми се, че малко усложняваш нещата. Главното е, че институциите не работят и особено, когато някое изстъпление се примеси с политиката – тогава са пълен пас. У нас политиката, както и алкохола, се ползва за извинение. Голяма грешка.
    Между другото подготвям един материал за екстремизацията по политически и/или религиозни причини, който вероятно ще е на линия утре по някое време. Натъкнах се на някои смущаващи неща.

  3. Ми, надявам се да е усложняване. Следващите избори са между Герб и Атака. И това ако не е страшно…

Коментари са забранени.