Безплатен обяд?

Можех да потърся отговорите на някои въпроси сама из Интернет. Щеше да е безплатно, но пък щях да изгубя време. Поради тази причина предпочетох да си купя книгата. Можех първо да я открия онлайн. Щеше да е безплатно, но пък нямаше да изпитам същото удоволствие от четенето. Още една причина да платя. Ако редовно четях безплатни статии от автора и ми харесваха, щях да имам желанието да си купя негова книга. Ако част от нея я имаше безплатно онлайн, щях още по-лесно да взема решение да я купя, след като съм имала възможността да я прегледам. А ако я имаше безплатна за даунлоуд? Щях ли да похарча пари за удоволствието да чета книга от любим журналист / блогър на хартия? Зависи.

Аз действам различно в привидно сходни ситуациия, а ти действаш различно от мен. Ето защо точното предсказване на потребителското ни поведение е невъзможно, но е възможно да се очертаят тенденции. Това прави и книгата: разглежда тенденции на потребителското поведение във връзка с безплатното. Разбира се, това е само едно от нещата които прави.

Другите неща са да покаже как покрай безплатното могат да се правят доста пари … както и огромни разходи. И да изясни как и дали сайтовете, които умираме да ползваме правят някакви пари. Но не става въпрос само за сайтовете, а и за всякакви продукти и услуги офлайн.

Тази книга не е наръчник с полезни съвети за това как да правим пари в свят, в който нещата поевтиняват и стават безплатни, в който все повече неща се предлагат безплатно още от самото начало, в който се налага да се конкурираш с безплатното. Но може да припомни неща, които е хубаво да имаме предвид, както и да даде отправни точки за размисли.

Без много да му мисля си купих и друга книга от автора.

Дотук ставаше въпрос за Крис Андерсън и книгата му „Безплатното”. Ето и част от нея безплатно. Ето и цялата (аудио).

Advertisements

5 thoughts on “Безплатен обяд?

  1. Аз, като един мързелив човек, искам да попитам има ли къде да я купя онлайн в pdf на български език?

  2. Автора беше пуснал аудио книгата безплатно, но може да е било само за определено време. Наистина интересна книга, макар да не я довърших. Разглежда ролята на безплатното още от преди Интернет. Вярно, че не я довърших, но има и друго безплатно, което се плаща с други нематериални неща, пример за това е обществото на отворения код, не знам дали автора е писал за това.

  3. Pingback: Безплатен обяд? | Bulgarian Blog

  4. Фразата „Няма безпратен обяд“ е един от най-често повтаряните лозунги на болното състояние, до което се е докарало западното общество. Един от лозунгите, които се повтарят упорито с надеждата, че една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина.

    А истината е, че всичко е въпрос на желание. И има не само МНОГО безпратни обеди, но и закуски, и вечери.

    Според0 мен плащането е едно от изпитанията, през които човечеството трябва да мине. И да се види дали ще се удави окончетелно в тресавището на отношенията „продай-купи“, или все пак ще съумее да прозре, че парите не стават за ядене. И че смисъла на човешкия живот е много далече от прасешките „идеали“ (в смисъл „идеали на оядена свиня) на западното общество.

Коментари са забранени.