Църквата като финансова пирамида

Тези дни, покрай изследването на изстъпленията в църквата на Свидетели на Йехова в Бургас, забелязах, че представители на ВМРО няколко пъти поставиха въпроса за издръжката на църквата и се опитаха да внушат, че тя се осигурява на принципа на финансовата пирамида и пр.

Нямам точна информация как се издържа която и да е от християнските църкви в България, но съм останала с впечатлението, че всички религиозни общности събират дарения, с които строят и поддържат храмове, осигуряват заплащане на свещеници и друг храмов персонал. Доколкото ми е известно, простестантите (или поне активно практикуващите) даряват 10 % от доходите си.

Дарения навсякъде по света се правят за храмове, монаси и свещеници от всякакви религии, под каквато и да е форма. Събраните средства не се харчат само за религиозни цели, но и за създаване и поддържане на училища, болници, университети, приюти, сиропиталища, хосписи, предоставяне на стипендии и пр. Даряват не само заможните: ако у дома готвиш просто ориз, сипваш една паничка за минаващия будистки монах.

Кой знае защо у нас се смята, че ако някой дари по-голяма сума пари или недвижим имот на някоя неправославна църква, то той непременно е бил подведен, мозъкопромит, притиснат, наплашен и пр. Разбира се, не изключвам възможността лица, разполагащи с власт в която и да е църква да злоупотребяват с даренията и да се облагодетелстват, но това не означава, че дарителите са били изнудени, излъгани и пр.

Ако  можем да вярваме на медиите, огромната статуя на Богородица и съседната камбанария в нашия град са изградени изцяло с дарения. Никой не намеква, че дарителите са били изнудени или измамени. Защо за православните да може, а за друговерниците да не може?

Advertisements

12 thoughts on “Църквата като финансова пирамида

 1. Съгласен съм изцяло с казаното от теб обективно мнение и го подкрепям напълно.

 2. Pingback: Църквата като финансова пирамида | Bulgarian Blog

 3. Чудех се какво общо има тук православието, всичко изглежда като обикновена комплексарщина с криминални последици. Но май има.
  Православието така и не загубва пряката си връзка с държавата и използва привилегированото си положение единствено за философстване на едро на тема „отвъдно“ и неуморни мисионерски старания за проникване в светското образование, като упорито избягва неприятната част с обгрижването на ущърбните ближни (кавито са и тези биячи в интелекуалната им слабост) в земното им битие. И наистина ли има статуя на богородица, ми това въобще не е канонично за православни.
  Сега са точно някакви християнски празници и ето че доста дълбоко нерелигиозни хора, умилени от древните ритуали ще вземат някакво участие в предстоящия цирк. Как ще разберат светите отци, че са на грешен път при носещите радост за очите им безбрежни тълпи?

 4. Проблемът на православието е, че гледа на света през призмата на един средновековен начин на мислене. И че смята ВСИЧКИ останали религии за врагове. И се държи с тях като с врагове. Мисля, че поне Европа отдавна е излязла от този модел на мислене. 😉

 5. Благодаря за коментара!

  Аз самият съм протестант (четвърто поколение) и много добре знам колко лесно вярващите може да бъдат манипулирани, за да даряват пари. В протестантските църкви това се случва не по-малко отколкото където и да било другаде. Но каква всъщност е причината за това?

  Истината е, че това, което за едни е наивност от страна на дарителя и манипулация от страна на религиозните водачи, за други (а именно даващите) е проява на посвещение към божеството (или каузата, както е случая с даренията за политически или обществени каузи). Онова, което за страничния наблюдател е очевидно, често остава напълно неразбрано от дарителите „вярващи“. Как тогава може да им се помогне?

  Ако съм убеден, че някой е воден за носа и парите въобще няма да бъдат използвани по предназначение, единственият инструмент за влияние, с който разполагам е истината. Ако (както често се случва) заблудените не искат да приемат и истината, тогава не ми остава нищо друго освен да ги оставя да си трошат главата. В крайна сметка, всеки има право сам да се разпорежда със собственото си имущество.

  Трудно ми е да разбера защо някои смятат, че имат правото да решават къде и как другите трябва да харчат парите си.

 6. Православието в този контекст е проблем, доколкото не се занимава с миряните си.

  Религията е такава, каквито са миряните. Религиите, които са се променили от средновековието насам, не са го направили доброволно – били са изтласкани и ако натискът отслабне – ще се върнат отново към непомерните си амбиции. Ако хората престанат да лицемерничат с несъществуваща религиозност току-виж нещо се промени.

 7. За мен имуществото, особено недвижимото, е нещо като природната среда – всяко поколение има моралното задължение да го предаде на следващото поколение. Признавам, че каквото съм постигнала, съм могла да постигна благодарение на факта, че винаги съм имала осигурен покрив над главата. Приятелките ми, които нямаха този късмет, бяха лишени от много неща незаслужено; някои от тях водят безнадеждна борба за съществуване до ден днешен, без да ми отстъпват по способности или трудолюбие.
  Разбира се, всеки пълнолетен човек, който не е под запрещение, има законовото право да се разпорежда с имуществото си както намери за добре. Но не мога да имам топли чувства към религиозна институция, която експлоатира лабилната психика на някои хора, за да ги убедят да й оставят имуществото си. Понякога тя предварително ги манипулира да останат без поколение, а в други случаи може би ги убеждава да лишат децата си от наследство, гарантирайки им мизерен старт в живота.
  Вашата Богородица и камбанарията били построени с дарения? Виж ми окото 🙂 ! То и БКП/БСП твърдеше, че се издържа от членски внос.

 8. Не разбирам защо мислите, че религиозните непременно са манипулирани от духовните си водачи, за да дават пари? и че с тези пари се злоупотребява?Десятъкът, който някои протестантски общества събират от членовете си, е ДОБРОВОЛЕН, не се контролира от ръководителите на деноминацията и – което е най-важното – е обусловен библейски. С тези пари се плащат заплатите на пасторите, защото държавната субсидия е толкова малка, че едва стига за поддръжка и ремонт на сградите. За сметка на това, Православната църква получава много по-голяма сума…

 9. Съвсем вярно, но, за съжаление, рядко срещано разсъждение на тема ПРАВОСЛАВИЕ…И още нещо: почти липсващата религиозна култура на българина, държан съзнателно в тъмнина и насилствено насаждан атеизъм. Резултатите са видими:не само отношението към инославните, а и нивото на морала. Защото там, където Бог отсъства, се настанява Неговият противник – Сатана. Трета сила просто няма…

 10. Здравейте,

  Нека Ви дам малко информация от източника по въпроса как се финансират Свидетелите на Йехова, преди да се появят и в този постинг хора, които искат само да обиждат мене и моята религия, без да обръщат нужното вниамание към нещата, които ие опитвам да обясня.

  http://www.watchtower.org/bl/index.html
  http://www.watchtower.org/bl/jt/article_08.htm

  Какви финансови дарения се очакват от онези, които посещават събранията на Свидетелите на Йехова?

  Относно паричните дарения апостол Павел казал: „Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.“ (2 Коринтяни 9:7) В Залите на Царството и конгресните места, където се събират Свидетелите на Йехова, не се изискват задължителни плащания. Поставени са кутии за дарения, така че да бъде удобно на всеки, който пожелае да направи дарение, да го направи. Никой не знае колко и дали дават другите. Някои хора имат възможност да дават повече, други може да нямат възможност да дават изобщо. Исус показал какво е правилно, когато говорел за съкровищницата в храма в Йерусалим и за онези, които правели дарения — това, което е от значение, са възможностите на човека да направи дарение и проявеният дух на даване, а не сумата. — Лука 21:1–4.

  Желая ви приятен ден.

  Наско

 11. Лид,много ми хареса блога,поздравления!Наистина много неща могат да се научат,докато преминаваш през него, както сподели един господин.Зачетох се в това за Църквата и разбрах,че много от хората не са наясно какви са уредбите в нашата Православна църква,а да не говорим за останалите християнски църкви.Причината за това е имено тази 45 годишна пауза ,изпълнена с атеизъм и промиване на мозъци.Аз съм на мнение,че ако не си запознат в детайли с нещо,не бива даже да изказваш мнение,което може да не е обективно.Моите опасения са,че много невинни души ще страдат имено заради непросветеността в духовното на подрастващото поколение,на която хората от властта за съжаление,го подлагат.И това е жалкото,защото всеки у нас си мисли ,че нещо не е наред,когато стане дума за дарения и пари.Сега се сещам за думите на мой съученик в едно предаване,че Църквата не трябва да казва ние искаме…,а да каже какво може да даде…!Всичко хубаво!:)

Коментари са забранени.