Картини от една изложба

Днес посетих изложбата на Камелия Кехайова – темпери и малки пластики.

Почти всяка картина ми се стори симпатична сама по себе си, но над трийсет събрани в една заличка ме накараха да се чувствам като в супермаркет, когато се чудя кой от многото видове на една и съща масова добре позната марка да избера – дали с лайка, боровинка или мед. Хм, не би трябвало да се чувствам така в малка галерия –  колкото и да е провинциална, все пак не е сергия на морето.

Картините бяха пъстри, абстрактни и нарисувани върху цветни картони. Ако проследите горния линк, можете да придобиете представа. Някои хора смятат, че картините са хубави ако можеш да разпознаеш какво има нарисувано, а други настояват, че е важно картините не просто да изглеждат приятни за окото, но и да ни казват нещо. Аз пък винаги отговарям, че картините са хубави дори и ако не казват нищо – стига да изглеждат приятно. Казах го и днес за картините на К.К., но преди минутка установих, че не съм сигурна дали бих се радвала да гледам всеки ден такива картина у дома (или където и да е). Като че бих предпочела парченце от Целувката на Климт – просто една кръпчица от юргана, произволно отрязана. А тези картини могат да се възприемат като проектчета за нещо различно от картина и да се изпълнят в други материали.

Що се отнася до малките пластики, макар и двойно по-малко на брой ме оставиха със същото шир-потребско усещане, въпреки че имаше една (доста по-различна от останалите), която бих си купила ако можех да си позволя. Нарича се „Кълн” и се отличава измежду другите.

Като споменах за цени и магазини, да отбележа, че цените на картините са доста приятни (малките около 30 лева, а големите около 150). Не са нещо, което е подходящо за подарък или колекция, но ако имате някое свободно местенце, които искате да освежите с ярки цветове, можете да си вземете.

Отсносно изложбата като изложба … може би щеше да е по-добре К.К. да направи ретроспективна изложба – така щеше да се реши проблемът с разнообразието и колекцията нямаше да излежда като произведена набързо на конвейр.

Advertisements