Протест пред СДВНЧ Бусманци

27 March · 10:00 – 13:00 Неделя, тази седмица! Не забравяйте да преместите часовниците един час напред!

Транспорт до Бусманци: маршрутка 35, върви от Люлин по Стамболийски – Руски Паметник – НДК – Цариградско – Дружба и после Бусманци, спира директно пред затвора. Маршрутка 19 и тя минава през Бусманци. И също автобуси, които се взимат от Дружба – 8,10,14

Инициативен комитет от граждани планираме да проведем митинг пред СДВНЧ – Бусманци на 27.03.2011 г. от 10 до 13 часа.

Целите на митинга са следните:

1. Изразяване на несъгласие с практиките на незаконно и произволно задържане на чужденци в „дома“ – задържане на чужденци в процедура по предоставяне на статут, чужденци, които не представляват обществена опасност и няма данни, че ще се укрият, чужденци в тежко здравословно състояние, бременни жени, майки с деца.

2. Призив за приемане на добавка в Закона за чужденците в България, с която да се регулира статутът на нелегалните имигранти у нас, така че те да имат достъп до образование, здравеопазване, възможност за легален труд и защита на правото на личен и семеен живот.

3. Призив за изменения в Закона за чужденците в Република България, в съответствие с европейското законодателство, за въвеждане на:
а) правни гаранции срещу произволната свръхупотреба на административното задържане на чужденци в България и
б) ефективни средства за защита срещу продължителността на това задържане.

4. Призив за уважение на човешкото достойнство на задържаните в „дома“ в Бусманци – гарантиране на правото им на информация относно причините и периода на задържане, възможностите за защита, здравословното им състояние, подобряване на санитарните и битовите условия в „дома“, редовен достъп на доброволци, които да оказват медицинска помощ, психологическа подкрепа, образователни и юридически услуги, осигуряване на достъп до интернет.

5. Призив за съобразяване на Закона за народната просвета с Конституцията на Р. България посредством предоставяне на достъп до безплатно средно образование на чуждите граждани, независимо от вида статут, страната на произход и възрастта им.

6. Призив за гарантиране на правото на всички легално работещи чужденци у нас на социално и здравно осигуряване и достъп на всички деца на чужденци до здравеопазване, равен на този на българските деца.

Организиране  на събитието във Фейсбук. Моля, регистрирайте се само ако наистина смятате да участвате, а не ако симпатизирате, но нямате възможност да участвате. Организаторите се нуждаят от реални данни.

Реклами

One thought on “Протест пред СДВНЧ Бусманци

  1. Лид, щом има хора, които твърдят, че кучетата нямат права и не ми се полога територи, не може да се очаква, че и на тези хора ще им се дадат някакви права.
    Нещата са ТЯСНО СВЪРЗАНИ. Опират до нещо, наречено човешки качества. Но когато семе заобикалени главно от двукраки, само част от които имат възможност да се развият в хора, правата на чужденците са последното нещо, което интересува заобикалящите ни двукраки същества…

Коментарите са изключени.