Лъжепророци, антихристи и компания

Православен свещеник, който се яви в наскоро в сутрешния блок на бТВ за да заклейми Ванга и Дънов, заяви, че основната задача на църквата не е да се занимава със социални въпроси, а да показва истината. В този смисъл всякакъв вид благотворителност и пр. добри дела са второстепенни и по-скоро спорадични явления в българската православна църква.

В същото време, и на изток и на запад, религиозни организации и духовни водачи са доста ангажирани със откриване и обслужване на болници, училища, сиропиталища и пр. Спомнете си, например с какво се занимаваше младият отец Ередия в „Осъдени души”, вижте какви проекти е осъществил екзотичният индийски чудотворец Сатя Сай Баба, или пък попитайте ваши познати протестанти. Спомнете си историята, с която Малкълм Гладуел започва книгата си Outliers и ролята, която играе в нея Отец де Ниско.

Смятам, че е много важно да има духовни учители, които да ни водят към истината, но все ми се струва, че истинските (примерно Исус) не само проповядват, а живеят това, което проповядват. В този смисъл новоподгонените вещици, Дънов и Ванга, са примери за това, за разлика от отчетата, които обещаха скоро да лепят по стените ликовете на тези, които смятат за антихристи и магесници

 

Реклами

6 thoughts on “Лъжепророци, антихристи и компания

 1. Сай Баба е мошеник. Като много изпечен мошеник се е постарал да бъде добре възприет като човек, който помага на хората.

  Общо взето схемата е следната:
  – бръщолеви врели-некипели
  – материализира златни ролекси от нищото
  – и всякакви други циркаджийски номера
  – лапни шараните му се връзват „А, той е господ“
  – айде дайте тука некой лев

  Човекът прави бизнес от глупостта на хората. Тестът затова дали е „господ“ слязъл на земята е много прост. И въобще това е тестът за всеки новопоявил се „гуру“. Това е свободата, която оставят на аудиторията при възприемането на идеите им и при тяхното обсъждане, дори и оборване. Въобще наличието на диалог. В този смисъл на мен „духовен“ водач може да ми е абсолютно всеки интелигентен лектор способен да ме зарази с вируса на познанието, съмнението, преосмислянето. За това не е нужно да членувам в група извършваща ритуали.

  Не вярвам в духовните водачи. Хората са все по-индивидулни и по-независими или поне на мен така ми се струва, че е по-естествено да се развиват. Колкото по-малко имат нужда някой да им свети с фенерчето на „духовната“ светлина толкова по-добре.

  Обмяна на идеи и знания да. Но „духовно“ водачество, No Thanks!

  И какво толкова й е на благотворителността! Толкова е лесно да дариш някой лев. Дори да си най-мързеливия благотворител. Пускаш СМС и си готов. Анонимно без много шум и светлини от прожектори.

 2. Благотворителността не се свежда единствено до даряването на пари. А въпросът ми тук не е дали Сай Баба наистина материализира пръстенчета и пепел, а болници и училища 🙂

 3. А духовното водачество можеш да си го представиш като менторството в кариерата: един човек е минал по някакъв път, стигнал е донякъде, ти искаш да стигнеш до същото място, той е така добър да ти сподели как е стигнал. Това, разбира се, включва и споделяне на убежденията му 🙂

 4. Ами то и ние двамата с теб материализираме болници и училища, като си плащаме данъците. Но не държиме името ни да се рекламира. Сай Баба си прави реклама с тези неща. Хитър и умел подход от негова страна, признавам. Сигурно има полза и за народонаселението, но като се замислиш всъщност, точно това население всъщност е платило сметката, при това не толкова ефективно. Да не мислиш, че Сай Баба дава всичките си пари за болници и училища. Ако един индиец даде директно 100 рупии за построяване на училище, шансът да се построят повече училища е по-голям, отколкото тези 100 рупии да отидат при Сай Баба и вече той да реши каква част от тях да отдели за благородната кауза. Един вид той се явява ненужен посредник. Но като има глупави хора, които да му дават от парите си така ще е.

 5. ОК. Свободна обмяна на идеи. Споделяне да, но не е задължително да си съгласен на 100%. Също така си свободен в един момент да надградиш, да излезеш извън рамката на досегашните си убеждения и възгледи. Друго, което не приемам при т.нар. „духовни“ водачи е че едва ли не се представят като месии, спасители на човечеството. Няма как един човек да знае всичко, за всеки и всичко. В най-добрия случай индивиди претендиращи за спасители на човечеството ги определям като самозаблудили се наивници, в най-лошия случай като арогантни мошеници. 🙂

Коментарите са изключени.